eur:
394.78
usd:
365.41
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Felforgatják Ázsia foci-vb-kvalifikációs rendszerét

Erre a teljes mezőny 32-ről 48 csapatosra bővítése miatt lett szükség.

Az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) bejelentette a térség új kvalifikációs rendszerét a 2026-os amerikai-kanadai-mexikói közös rendezésű világbajnokságra.

A tornán a vb-k történetében először már nem 32, hanem 48 válogatott szerepelhet, és az ázsiai kontinens is több kvótát szerezhet, mint az év végi, katari viadalra.

Utóbbira a rendezők mellett maximum öt válogatott szerezhetett részvételi jogot: négy direkt hely az ázsiai selejtező harmadik körében kelt el, további egy az interkontinentális pótselejtezőben.

A hétfőn bejelentett szisztéma szerint a következő időszakban a kvalifikáció négylépcsős lesz, amit majd a pótselejtezők követnek.

Az első körben a kontinens legjobb 25 együttese kiemeltként nem vesz részt, a 26.-47. helyezett 22 nemzetet párokba sorolják, és a 11 győztes jut tovább. A második körben kilenc csoportra bontják a 36 válogatottat, és az oda-visszavágós körmérkőzések után a legjobb két együttes léphet tovább.

A harmadik fordulóban már kvótát lehet szerezni, a versenyben maradt 18 csapatot három csoportba sorolják, és ismét oda-visszavágós körmérkőzések várnak az érintettekre. Innen hat együttes, a csoportok első két helyezettje jut ki a vb-re. A harmadik és negyedik helyezettek a rájátszásba kerülnek, a hat csapat két csoportba kerül. A két csoportelső ugyancsak utazhat majd a vb-re, a két második pedig pótselejtezőt játszik az interkontinentális pótselejtezőben való részvételért. Utóbbin újabb kvóta szerezhető.

A november 21-én kezdődő vb-n a rendező Katar mellett Irán, a Koreai Köztársaság, Szaúd-Arábia, Japán és Ausztrália képviseli majd az ázsiai zónát.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×