eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Marosi Ádám a budapesti öttusa világbajnokság férfi egyéni versenyének döntőjében, az úszás versenyszámban a Kincsem Parkban 2019. szeptember 7-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Terminátorokat szül az új öttusa: megölik vagy megmentik a sportágat?

Gallai István sportági főtitkár szerint esély az öttusának az akadálypálya, Marosi Ádám olimpiai bronzérmes viszont abban biztos, hogy a fiatalok a drasztikus szabályváltoztatások miatt elfordulnak tőle.

Legfeljebb száz méter hosszú pályán kell majd különböző akadályokon átjutniuk az öttusázóknak a lovaglás helyére kiszemelt akadályversenyben – derül ki a Nemzetközi Öttusaszövetség keddi hírleveléből.

Gallai István, a Magyar Öttusaszövetség főtitkára az InfoRádióban így fogalmazott: "A tévénézők nagy része ismeri a Ninja Warrior nevű játékot, egy ott látható pálya könnyített verziója képzelhető el. 12 akadályt kaptunk, falakon kell átugrani, kúszni, lengeni, kötélen függeszkedni, a legvégén pedig felfutni egy félköríves felfutón."

Az erőt és állóképességet feltételező, lovaglást helyettesítő számban azok lehetnek előnyben, akik tökéletes kondícióban vannak.

A sportági főtitkár szerint az új szám teljesen más felkészülést igényel, ki lehet jelenteni, hogy semmilyen köze nincs a lovagláshoz, és elképzelhetetlennek is tartja, hogy "egyből ráeresszék" az újítást a sportolókra, akiknek a testüket kell átalakítani az új követelmények szerint.

"A felsőtestre, a vállövre, a karokra biztos, hogy edzeni kell, ezért az első, új szabályok szerinti világversenyre a sérülésveszélytől tartva még valószínűleg nem is megy mindenki" – mondta, és hozzátette, ha végleg ebbe az irányba megy az öttusa, más típusú versenyzőkre lesz majd tehát szükség. És azt sem lehet tudni, hogy milyen hangsúllyal dominál ez a tusa az öt közt.

"Nyilván minél idősebb valaki, annál nehezebben fog átállni, de a fiatalabb korosztálynak ez könnyebb lesz, még szeretni is fogja" – húzta alá Gallai István.

A 2028-as olimpia előzetes programjában egyébként az öttusa jelenleg nem szerepel, de a NOB nyitott arra, hogy megismerje azt a számot, amelyre az öttusában a lovaglást lecserélik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×