eur:
395.32
usd:
368.55
bux:
71546.57
2024. július 2. kedd Ottó
Fucsovics Márton az orosz Danyiil Medvegyev ellen játszik a francia nyílt teniszbajnokság férfi egyesének első fordulójában a párizsi Roland Garros Stadionban 2020. szeptember 28-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa

"Ria, ria!" - Hat magyar a Roland Garros főtábláján

2002-ben volt hasonló utoljára, akkor öt magyar szerepelt. A férfiaknál Novak Djokovic számít a legnagyobb esélyesnek, de...

A címvédő és világelső Novak Djokovic számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon, melynek főtábláján öt magyar játékos lesz érdekelt.

Legutóbb húsz éve, a 2002-es párizsi tornán fordult elő, hogy öten képviselték a magyar színeket egy Grand Slamen, akkor Kapros Anikó, Kuti Kis Rita, Mandula Petra, Gubacsi Zsófia és Sávolt Attila lépett pályára. Közülük Kapros jutott a legmesszebbre, aki - a nyitókörben a későbbi világelső Justine Henint búcsúztatva - a harmadik fordulóig menetelt.

Az idén főtáblás Fucsovics Márton, Balázs Attila, Bondár Anna, Udvardy Panna, Gálfi Dalma és Jani Réka közül csak Fucsovics volt ott tavaly a rajtnál, és a második körben kiesett. A selejtezős ellenféllel (a francia Geoffrey Blancaneaux-val) kezdő magyar férfi éljátékos mellett Balázs 14 hónap után tért vissza lábsérüléséből áprilisban, és védett rangsorának köszönhetően szerepelhet a Garroson, ahol a nyitókörben a korábbi US Open-győztes Marin Cilic vár rá.

A nőknél alaposan átrendeződött a hazai élmezőny, mivel a párosban háromszoros világ- és négyszeres GS-bajnok Babos Tímea már a 250-ben sincs, ugyanakkor bő fél év alatt Bondár, Udvardy és Gálfi is felküzdötte magát a legjobb 100-ba. Közülük Bondár a kétszeres wimbledoni bajnok Petra Kvitovát kapta a sorsolásnál.

Az RG második hetében sorra kerülő junior tornán 2019 után ismét lesz magyar, a korosztályos világranglista 26. helyén álló Udvardy Luca - akinek a felkészülését nővéréhez hasonlóan Temesvári Andrea felügyeli - karrierje első Grand Slamére készül.

A férfi elitben a vasárnap 35 éves Djokovic hónapokat hagyott ki oltatlansága miatt a szezon elején, lassan lendült játékba, de legutóbb Rómában már ismét bombaformában teniszezett, és begyűjtötte hatodik címét a Foro Italicóban. A Párizsban 2016-ban is bajnok szerb klasszis tavaly a francia fővárosban szerezte meg 20. és mindmáig utolsó GS-trófeáját, ugyanis szeptemberben kikapott Danyiil Medvegyevtől a US Open döntőjében, a januári Australian Openről pedig hazaküldték, mert nem oltatta be magát koronavírus ellen.

A Melbourne-ben 21. Grand Slamét megnyerő Rafael Nadal - aki 13 párizsi diadalával is rekorder - parádésan kezdte az évet, ám az áprilist kihagyta fáradásos bordatörés miatt, majd Rómában lábproblémái miatt csak a nyolcaddöntőig jutott. Így 18 év után először eshet meg vele az, hogy trófea nélkül zárja az idényt kedvenc borításán. A 35 éves klasszis elképesztő, 105/3-as győzelmi mérleggel büszkélkedhet a Roland Garroson.

Favoritnak számít a 19 éves Carlos Alcaraz is, aki idén négy tornát nyert meg, és Madridban megverte Nadalt, Djokovicot, valamint az olimpiai és világbajnoki címvédő Alexander Zverevet. A murciai tinédzsernek van a legtöbb (28) győztes meccse idén a mezőnyben, és úgy áll az ATP-rangsor 6. helyén, hogy egy éve még a 120. volt.

A 20-szoros GS-bajnok Roger Federer várhatóan csak a nyár második felében tér vissza, a Garroson 2015-ben győztes, szintén svájci Stan Wawrinka nincs formában, mint ahogy a szintén hosszú kihagyás után visszatért, Párizsban kétszeres döntős osztrák Dominic Thiem sem.

A 2019-ben ATP-világbajnok görög Sztefanosz Cicipasz a tavalyi döntőben dupla szettelőnyről kapott ki Djokovictól, és idén az is mellette szólhat, hogy áprilisban megvédte címét a monte-carlói salakon. Zverev ugyancsak messzire juthat Párizsban, a világranglistán második Danyiil Medvegyev viszont gyengén teljesít a vörös borításon, ráadásul nemrég sérvműtéten esett át és egyetlen meccset vívott salakon idén.

A nőknél nagy meglepetés lenne, ha a világelső Iga Swiatek nem ismételné meg 2020-as párizsi diadalát. A 20 éves varsói játékos immár 28 találkozó óta veretlen, vasárnap megvédte címét Rómában, és legutóbb február 16-án Dubajban kapott ki. Jó esélyekkel lép pályára a Stade de Roland Garrosban a címvédő cseh Barbora Krejcikova, valamint a Madridban győztes tunéziai Onsz Dzsabőr is. A januárban Australian Open-bajnok és világelső Ashleigh Barty váratlanul visszavonult, a 2018-as győztes román Simona Halep sérülések miatt nincs nagy formában, a 23-szoros Grand Slam-bajnok Serena Williams - aki 2017 óta hajszolja a rekordbeállítást jelentő 24. GS-serlegét - pedig tavaly Wimbledon óta nem versenyez, és várhatóan a nyáron tér vissza.

Az elmúlt két évben a pandémia miatt csak korlátozott számban engedtek be nézőket a francia rendezők - akik 2020-ban szeptemberre tették át a viadalt -, ezúttal viszont újra telt ház lehet már a komplexum húsz pályáján.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 15:34
×
×
×
×