eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Miami Nagydíjának első szabadedzésén a floridai Miami Gardensben 2022. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Darron Cummings

Verstappen vagy Leclerc? Ennél most többről szólhat a spanyol futam

Szakértők szerint egyre inkább a Forma–1-es pályafutása utáni évekre készül Sebastian Vettel. A négyszeres világbajnok német pilóta már a Ferrarinál eltöltött évei második felében is igen sokat hibázott, bő egy éve az Aston Martinnal pedig általában nincs sok esélye a legjobbakkal küzdeni. Vámosi Péter szakírót kérdeztük a Spanyol Nagydíj versenyhétvégéje előtt.

A Racingline.hu főszerkesztője szerint – talán – az egyik leglátványosabb jele annak, hogy Sebastian Vettel elkezdett gondolkodni a Forma–1 utáni életén, hogy a Miami Nagydíj versenyhétvégéjén bejelentette, hogy részt kíván venni egy politikai, illetve közéleti vitán a BBC stúdiójában.

„És tényleg fölült a vonatra, mint bármely civil állampolgár, és rendes környezettudatos versenyzőként elutazott otthonából Angliába” – fogalmazott Vámosi Péter, hozzátéve, hogy akik arra tippeltek, hogy

a német autóversenyző politikai pályát gondol magának, de minimum civil aktivista lesz, azoknak igazuk lehet a végén.

A szakíró emlékeztetett, hogy volt már erre példa a száguldó cirkusz történetében: Carlos Reutemann egykori F1-pilóta egészen a kormányzóságig jutott Argentínában.

Rákanyarodva a hétvégi Spanyol Nagydíjra, Vámosi Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy az Astron Martinnál nagyon látványos különbség lesz abból a szempontból, hogy Vettel csapattársa, Lance Stroll egy teljesen új fejlesztésű autót, kitet kap, ami állítólag kicsit zöld Ferrariként fog tetszelegni, míg a német marad a régi összeállításnál. Nagy kérdés tehát, hogy a két, egymástól nagyban eltérő konstrukcióból mit hoznak ki a pilóták, feltételezve, hogy egyikőjük sem csapja majd oda a falnak, vagy valami hasonló – fogalmazott a Racingline.hu főszerkesztője.

A barcelonai futam ugyancsak érdekes lehet Nicholas Latifi szempontjából, akiről szárnyra kélt a pletyka, hogy esetleg a nyáron lecserélik a Williams-nél, bár szokás szerint a csapatfőnök és a támogatok mind lenyilatkozták, hogy szó nincs erről és „kacsa az egész”. Bár valószínűleg nem légbőlkapott, hogy az Alpine-nál „kispadozó” Oscar Piastri ülhet a helyére már Spában (Belga Nagydíj) augusztus végén, tehát a nyári szünetet követően – jegyezte meg az F1-szakíró.

A katalóniai pálya a Max Verstappen–Charles Leclerc párharc, illetve a Red Bull és Ferrari közötti háború alakulását illetően is tartogathat izgalmakat, hiszen a maranellói istálló a „szezon előtti előtti” teszt (nem nevezeték hivatalosan annak) alkalmával jól szerepelt a Spanyol Nagydíj helyszínén, ugyanakkor az energiaitalosok az elmúlt hetekben határozottan kezdik maguk felé billenteni a mérleg nyelvét. Vámosi Péter szerint érdekfeszítő lesz már önmagában látni a köridőket, hogy mennyit fejlődtek öt verseny alatt, ráadásul a legtöbb csapat is ide ígérte a fejlesztései jó részét, ami szintén jó összehasonlítási alap lehet az év eleji állapotokhoz képest.

A Racingline.hu főszerkesztője végül arra is emlékeztetett, hogy a két élcsapat között elindult egy érdekes adok-kapok, miután a Ferrari megvádolta a Red Bullt, hogy a fejlesztésekre szánható pénzösszeg 75 százalékát elköltötték, amit természetesen Helmut Marko hevesen cáfol. Tehát a pénzügyi korlát külön pikantériája a szezonnak, és jó lenne látni, hogy valóban ki, hol áll ezen a téren – tette hozzá Vámosi Péter, aki szerint egyébként Max Verstappen továbbra is nyeregben érezheti magát, és Barcelonát is könnyen behúzhatja, amennyiben a Red Bullnak sikerül még súlyt csökkentenie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×