eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Robert Lewandowski, a Bayern München német labdarúgóklub lengyel játékosa beszédet mond, miután neki ítélték az év legjobb csatárának járó trófeát az Aranylabda-gálán a párizsi Chatelet Színházban 2021. november 29-én. A díjat a France Football francia szaklap hagyományos évenkénti választása alapján ítélik oda.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Megmutatjuk, hogyan lehet Lewandowski már a nyáron a Barcelona játékosa

Robert Lewandowski – legalábbis a lengyel sajtó tudomása szerint – eldöntötte, hogy nem hosszabbítja meg 2023 nyarán a Bayern Münchennél lejáró szerződését, hanem a Barcelona játékosa lesz. De az is lehet, hogy már a mostani nyáron klubot vált, egy kevéssé ismert szabályt felhasználva.

Egyáltalán miért akar Lewandowski távozni Münchenből? Megint csak hagyatkozzunk a lengyel sajtóra, amely szerint az egyik ok az, hogy úgy véli, már mindent megnyert, amit ezzel a klubbal megnyerhetett. Ráadásul sikerült megdönteni Gerd Müller két legfontosabb gólrekordját, ami újabb történelmi mérföldkő volt pályafutása során. Meglepőbb az a felvetés, hogy a lengyel világklasszis nem igazán népszerű az öltözőben, mert magának való embernek tartják, aki keveset beszél, nincs benne a közös tréfálkozásokban. Azt is beszélik, hogy nem ért egyet azzal a támadójátékkal, amelyet Julian Nagelsmann edző favorizál, emiatt is szívesen menne a Barcelonához.

A Bayern állítólag azért is ragaszkodna ahhoz, hogy Lewandowski kitöltse a szerződését, mert szeretne időt nyerni ahhoz, hogy megtalálja a lengyel középcsatár megfelelő utódját. A Barcelona ugyanakkor állítólag hajlandó lenne akár 50 millió eurót fizetni a játékosért, de ez lehet, hogy felesleges nagyvonalúság.

Ugyanis jogászok szerint az úgynevezett Webster-szabály alkalmazásával már az idei nyáron elhagyhatja Lewandowski a Bayernt. Andrew Webster skót futballista 2005-ben a Bosman-szabályhoz hasonló precedenst teremtve váltott klubot, ennek alapján korábban több játékos is szerződése lejárta előtt elhagyta munkaadóját, így Aljakszandr Hleb vagy Matthieu Flamini.

Ahhoz azonban, hogy a Webster-szabályt alkalmazni lehessen, bizonyos feltételeknek teljesülnie kell. A 28 év alatti játékosok esetében a védelmi idő három teljes szezon után jár le, az aktuális munkáltatóval kötött utolsó szerződés aláírásától számítva. Magyarul: az ilyen korú futballisták akkor tudják érvényesíteni a jogaikat ennek alapján, ha hosszútávú szerződést kötöttek, s abból legalább három év letelt. Az idősebb játékosok esetében –Robert Lewandowski természetesen ebbe a kategóriába tartozik – ez a klub szempontjából nézett védettségi időszak csak két teljes szezon.

A lengyel játékos legutóbb 2019. augusztus 29-én kötött négyéves szerződést a Bayernnel, tehát a két esztendő bőven lejárt.

Ennek alapján három feltétel teljesülésével egyoldalúan felmondhatja szerződését:

– Erről legalább 15 nappal a szezon vége előtt tájékoztatnia kell a klubot. (Ez megtörtént, de esetleg nem öltött volna hivatalos formát, május 28-ig megtehető.)

– Nem köthet szerződést egyazon szövetség klubjával. (Nyilván nem egy másik német klubhoz igazolna.)

– Az új klubnak ki kell fizetnie a régi játékos klubkompenzációját, amely megegyezik a játékos a szerződés hátralévő idejére járó fizetésének összegével. (Ez Lewandowski esetében egyéves fizetése lenne, a hírek szerint nagyjából 23 millió euró.)

„Nekem úgy tűnik, hogy a mostani kiszivárogtatás abszolút nem jött volna ki, ha a Bayernnek lehetősége lenne bármilyen módon blokkolni a tervezett lépést. És még inkább, ha az akció bármilyen módon szabálytalan volna. Egyértelműnek tűnik, hogy minden kártya Robert és ügynöke kezében van – vagy kell, hogy legyen – már a 2022 nyarán történő átigazoláshoz.– mondta a Sport.pl-nek Marcin Matuszewski, az INI Music & Sport Agency menedzsere.

Gondot jelenthet esetleg, ha Lewandowskinak felrója a Bayern, hogy nem volt engedélye tárgyalni a Barcelonával. De azt egyelőre nem tudni, hogy közölte-e korábban a játékos, hogy kész egyoldalú szerződésbontásra. Egyébként is, a FIFA szabályai nem teljesen tiszták ebben az esetben.

Lewandowski a Barcelonához szerződése sebes keringőt indíthat be a világ legjobb csatárainak részvételével. A katalánok ebben az esetben lemondanak Erling Haalandról, akire egyébként sincsen reális esélyük, a norvég csatár a Manchester City és a Real Madrid között választ majd. A City állítólag – friss hír – 246 millió fontos világrekord-összeget ajánlott a csatárért Mino Raiolának, az ügynökének. Haaland ötéves szerződést, s évi 30 millió eurós (25 millió fontos) fizetést kapna.

Kylian Mbappé sorsa sem tiszta, a Real Madrid nagyon biztos volt a sikeres ügyletben még egy hónappal ezelőtt is, azóta azonban a Liverpool is akcióba lendült, sőt, akad közeli és jól értesült forrás, amely szerint a francia világbajnok hajlandó hosszabbítani a PSG-vel.

A nyár egyik slágere lehet a Benfica uruguayi csatára, a 80 millió euróra taksált Darwin Núnez, a Manchester United, a Chelsea és a PSG is érdeklődik iránta. Nem tiszta, hova megy Paulo Dybala, de minden bizonnyal távozik a Juventusból. Érdeklődik iránta a milánói Internazionale, de a fekete-kékeknek dönteni kell közte és az esetleg visszatérő Romelu Lukaku között. A belga középcsatár a PSG-t is érdekli, természetesen.

Mohamed Szalah decemberben visszautasította a Liverpool szerződéshosszabbítási ajánlatát, de azóta – állítólag – sikerült megegyezni, s még ezen a héten aláírja azt a mindkét fél elégedettségére szolgáló kontraktust, amely pályafutása hátralévő részére az Anfield Roadra köti.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×