eur:
394.87
usd:
367.61
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia helyszíne a Fejér megyei Sukorón, az akadémia alapkőletételi ünnepségének napján, 2021. november 25-én. Az új létesítmény a Velencei-tavi kajak-kenu és evezőspálya mellett épül meg.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Csak 2024 nyarán készül el a Kovács Katalin-akadémia komplexuma

Az akadémiának már már 170 versenyzője van. A lánycsapat épp most érkezett haza a háromhetes sevillai edzőtáborból.

Az utóbbi időszakban végzett eredményes toborzásnak köszönhetően komoly létszámmal, mintegy 170 utánpótláskorú versenyzővel zajlik a munka a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián (KKNKKA)

Az akadémia névadó elnöke, a háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok Kovács Katalin a szerdai sajtóreggelin felidézte, hogy a sukorói létesítmény novemberi alapkőletételével párhuzamosan elkezdett alakulni a szakmai stáb is. Mint mondta, nagyon büszkék arra, hogy tavaly sok gyerek jelentkezett hozzájuk, azon dolgoznak, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a számukra.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, az akadémia kuratóriumának tagja kiemelte, hogy a szövetség és személy szerint ő is szereti a kihívásokat, így nagyon örült annak, amikor a KKNKKA részéről felkérés érkezett az együttműködésre.

"Napi szinten szorosan együtt dolgozunk, és hiszem, hogy ebből mindenki csak profitálhat. Meglátásom szerint

az akadémia által új megközelítés érkezett a sportágba"

– fogalmazott, utalva arra, hogy ez Magyarország első olyan akadémiája, amely egyéni sportágban jött létre.

Az elnök kifejtette, hogy a KKNKKA célja egyrészt az utánpótlás-nevelés, másrészt pozitív értelemben vett kísérleti helyszín is, az itt kipróbált, kidolgozott módszereket máshol is alkalmazni tudják majd. Elmondta azt is, hogy együttműködnek a kápolnásnyéki és a székesfehérvári Vörösmarty Mihály iskolával, amelyekben a jövőben az első évfolyamtól kezdve lesznek kajak-kenus osztályok, megkönnyítve ezzel a sportoló tanulók dolgát. A szakmai program már elkészült.

Az MKKSZ vezetője kiemelte, hogy az elmúlt évtizedek eredményeivel magasra került a léc a magyar kajak-kenuban és a szintet szerinte csak úgy lehet tartani a kiszélesedett nemzetközi élmezőnyben, ha nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásra.

Betlenfalvi István, az akadémia szakmai vezetője bemutatta a stáb tagjait és beszélt a téli felkészülésről, amely szerinte nagyon sikeres volt. Mint mondta, most már a vízen zajlik a munka.

"Tavaly ősszel komoly toborzásba kezdtünk, amelynek eredményeként a versenyzői létszám százról százhetvenre nőtt" – tette hozzá.

Az edzők részéről Beé-Samu Andrea ismertette az akadémián folyó munkát, lány kajakos csapatával, amelyet Gintl Andreával közösen irányít,

éppen háromhetes sevillai edzőtáborozáson vannak túl.

Versenyzői idén elsősorban a szeptemberi, szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságra készülnek, de mint kiemelte, akár más lehetőségek is adódhatnak előttük.

"Idén a felnőtt mezőnyből több élversenyző is pihen, így adott a lehetőség, hogy ezek a lányok nagyot lépjenek" – mondta, kiemelve elsősorban a már felnőtt vb-címmel is rendelkező Kőhalmi Emesét, valamint Fojt Sárát.

A szerdai eseményen ott volt három fiatal versenyző, Biben Karina, Bakó Olga és Kövesdi Patrik is. Előbbi elmondta, hogy már nagyon várják a versenyszezont és edzőjük szavaival összhangban szeretnének bizonyítani a felnőtt mezőnyben is. Az MTI kérdésére Biben úgy fogalmazott: itt az akadémián a korábbiakhoz képest más közegben, más rendszerben dolgoznak, és úgy érzik, minden támogatást megkapnak, remek háttérrel készülhetnek.

Kovács Katalin ehhez kapcsolódva úgy fogalmazott, az ő idejükben még nem volt ennyire előtérben a sporttudomány, a sportdiagnosztika, mint manapság, így biztosan az ő pályafutásához is hozzá tudott volna tenni egy ilyen háttér. Hozzátette: nagyon büszke a versenyzőire, akiken ugyanazt a lelkesedést látja, mint annak idején saját magán.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia sukorói komplexumának

tervezett átadási időpontja 2024 nyara.

A létesítmény a tervek szerint egyrészt kiszolgálja majd az KKNKKA-t, másrészt a térség iskoláinak is központi sporthelyszíne lesz. Emellett egyik bázisa lehet a válogatott kereteknek is, a Velencei-tavi pálya pedig megújul, és a jövőben is otthont ad majd utánpótlás versenyeknek.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×