eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A nők olimpiai bajnokok, a férfiak 36 év után vb-résztvevők

Kanada labdarúgó-válogatottja 1986-ban, Irapuatóban játszotta története eddigi utolsó világbajnoki mérkőzését, három nappal a magyarok elleni 2-0-s vereség után, az akkor még létező Szovjetunió válogatottja ellen. Most már azt is tudjuk, hogy 2022 novemberében lesz a következő vb-meccse, miután a csapat a Jamaica elleni fölényes, 4–0-s győzelemmel kijutott az idei tornára.

Harminchat év nagy idő, azóta szinte minden megváltozott a kanadai futballban. A mexikói torna után bundabotrány rázta meg a válogatottat, ennek ellenére az 1994-es vb-re, az 1986-ban még játékos Bob Lenarduzzi vezetésével közel volt a kijutás, majd az ezredfordulón, immár Franz Beckenbauer egykori segítője, a német Holger Osieck irányításával megnyerte a válogatott a térség bajnokságát (Concacaf Aranykupa), illetve döntetlent játszott a brazilokkal a következő Konföderációs-kupán. A következő Aranykupán csak tizenegyesekkel veszített az Egyesült Államok elleni elődöntőben. Ellenben a 2002-es világbajnokságra nem sikerült kijutni, mint ahogyan a későbbiekre sem, egészen mostanáig. A 2018-as vb selejtezőin a spanyol Benito Floro szövetségi kapitánysága alatt minden kanadai sportválogatottat tekintve rekordközönség, 54 978 néző figyelte Vancouverben a Mexikó elleni selejtezőt, de akkor sem sikerült bejutni az utolsó szakaszba.

Az ottani futballvezetők a kétezres években nagyszabású utánpótlásnevelő programba fogtak, s megalakították az ország labdarúgásának történetében az első profi ligát. Az elmúlt években olyan tehetséges játékosok tűntek fel, mint Alphonso Davies, a Bayern München védője, minden idők legdrágább kanadai játékosai – aki egyébként sérülése miatt november óta nem tudott játszani a válogatottban. Rögzíthetjük:

a kanadai csapat legjobb, leghíresebb játékosa nélkül harcolta ki a döntő szakaszban a vb-szereplést.

Mellette a legnagyobb sztár Jonathan David, a francia bajnok Lille OSC BL-szereplő csatára, aki 29 válogatott mérkőzésen 20 gólt szerzett eddig a válogatottban, a gólszám alapján harmadik már az örökrangsorban, négy találattal lemaradva a még szintén aktív Cyle Larin mögött.

Larin egyébként ugyancsak jegyzett futballista Európában, a 2020–2021-es idényben 38 bajnokin 19 gólt szerzett a török élvonalban a Beşiktaş színeiben. A kapus, Milan Borjan – dalmáciai szerb születésű – négy éve a Crvena zvezda kulcsembere. Korábban a Ludogorecben védett, 2014 óta csak egy évben nem volt bolgár, vagy szerb bajnok. A legújabb tehetség Tajon Buchanan, aki a télen igazolt Észak-Amerikából az FC Bruges-be, fontos gólt szerzett tegnap a jamaicaiak ellen.

A Concacaf-zónából három csapat jut ki egyenes ágon Katarba, a kanadaiak mögött álló Egyesült Államok csak akkor csúszik le erről, ha az utolsó mérkőzésén hat(!) góllal kikap Costa Ricától. Mexikó a zárónapon a már kiesett Salvadort fogadja, már egy döntetlen is lezár minden további számolgatást. Gólkülönbsége néggyel jobb a három ponttal mögötte álló Costa Ricáénál. Az interkontinentális pótselejtezőre Costa Rica mehet – ha csak nem történik csoda. Az ötödiktől nyolcadik helyezettek (Panama, Salvador, Jamaica, Honduras) már kiestek.

Az elmúlt egy évben Kanada valóságos futballforradalmat ért meg:

a női válogatott olimpiai bajnok lett, a férfi pedig a térségből elsőként kijutott a 2022-es világbajnokságra.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×