eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Basketball hoop isolated on black background. Professional sport concept
Nyitókép: Augustas Cetkauskas/Getty Images

Történelmi pillanat a hazai kosárlabda életében

Ünnepélyes keretek között átadták a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) új, budaörsi székházát.

A keddi eseményen Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke köszöntőjében történelmi pillanatnak nevezte a Magyar Kosárlabdázás Házának a megnyitását. „Tíz éve a költségvetésünk 198 millió forint volt, és 22 ezer sportoló tartozott hozzánk. Most 90 ezer sportolónál tartunk, ennek a fele gyermek, az MKOSZ mögött pedig 150-200 támogató cég és szervezet áll. Az elmúlt évtizedben csaknem 200 milliárd forint folyt be a szövetséghez a társasági adóból, most pedig új otthonra leltünk” – sorolta Szalay Ferenc.

Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elsőként a megalapításának 80. évfordulóját ünneplő kosárszövetséget köszöntötte. „Boldog születésnapot a nyolcvanéves magyar kosárlabdának, amelyben az egyik legnagyobb sportlétesítmény-fejlesztés zajlik, többek között a TAO-támogatásnak is köszönhetően” – tette hozzá.

Andreas Zagklist, a nemzetközi szövetség (FIBA) főtitkára kiemelte, nagy nap ez a magyar és a nemzetközi kosárlabda számára. „Magyarország 1935 óta tagja a most 90 éves FIBA-nak, és 10 Európa-bajnoki érme mellett úttörő szerepet játszik a 3x3-as szakág fejlődésében is. A FIBA elismerésül tavalytól három éven át korosztályos vb-ket bonyolít le Debrecenben, ahol az idén a női U17-es mezőny találkozik” – fejtette ki.

Kamil Novak, a FIBA európai szekciójának főtitkára is méltatta az MKOSZ 1942. november 10-én történt megalakulását, melyet azóta számos eredmény és esemény követett. „Jelen lehettem az MKOSZ 75. születésnapján és a székesfehérvári edzőközpont átadóján is, kíváncsi vagyok, mi lesz a következő lépés” – tette hozzá.

Az MKOSZ küldöttgyűlése 2018-ban döntött úgy, hogy mivel a szövetség kinőtte korábbi székhelyét a Magyar Sportok Házában, új bázisra van szükség. A budaörsi épület korábbian a Pannon GSM irodaháza volt, melynek egykori szerverterme kosár- és rendezvénycsarnokká alakult át. Több mint 300 négyzetméteren találhatók irodák és kiszolgáló létesítmények, és itt nyílik meg nyáron a sportági múzeum is. Ebben lehet majd megtekinteni többek között az 1955-ös, magyar aranyéremmel zárult budapesti Eb döntőjének az eredeti jegyzőkönyvét is, melyet Andreas Zagklist és Kamil Novak adott át kedden Szalay Ferencnek.

A Magyar Kosárlabdázás Házának megvásárlása és felújítása kormánysegítséggel, a látvány-csapatsportágak társasági adóból történő támogatási lehetőségének felhasználásával történt 4,1 milliárd forintból, és 48 cég ajánlotta fel hozzá az adójának egy részét támogatásként.

A nap folyamán, 15 órakor az új székházban sorsolják ki a július 9. és 17. között Debrecenben sorra kerülő U17-es női világbajnokság csoportjait.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×