eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A spanyol Miguel Sánchez-Migallón Naranjo (b) és a svéd Oscar Bergendahl a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében játszott Svédország - Spanyolország mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 30-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Az utolsó másodpercben dőlt el a kézilabda-Eb döntője

Svédország megszakította a spanyolok hegemóniáját, és a kiélezett finálét 27-26-ra megnyerve lett a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság aranyérmese az MVM Dome-ban.

A spanyol válogatott triplázásra, 2018 és 2020 után harmadik Európa-bajnoki győzelmére készült, ami korábban éppen Svédországnak sikerült 1998 és 2002 között. A mostani svéd generáció pedig első aranyérmét szerette volna megszerezni Budapesten, a négy évvel ezelőtti Eb-ezüst és a tavaly vb-második hely után.

Ki más, mint Gottfridsson szerezte a finálé első gólját, az MVP-nek megválasztott svéd talpról bombázott Corrales kapujába. A másik oldalon Palicka is úgy kezdett a kapuban, ahogy az elődöntőben abbahagyta. Az óvatosabb első percek után beindultak a csapatok, a svédeknél a beálló Bergendahl kétszer volt eredményes, de a spanyolok is tartották a lépést. Sőt, miután a kapufa is velük volt több alkalommal, a 15. percre egyenlíteni tudtak. A vezetést viszont nem tudták átvenni, Palicka védte Maqueda ziccerét, majd egy kínai figurát.

A svédeknél Wanne két hetest is kihagyott, de a kapus Palicka az elődöntőhöz hasonlóan elkezdte a gólgyártást, az üres kapuba talált. Az északiak tartották a vezetést, a címvédő megpróbálkozott kivenni Gottfridssont a játékból, ám társai így is eredményesek voltak. A spanyolok támadásainak Tarrafeta adott új lendület.

Az első félidő utolsó öt percében mindkét oldalon sok volt a hiba. A spanyolok időkérés után egyenlítettek, majd 29 percet követően vezettek először a meccs Figueras pimasz cundere után. Az utolsó perc őrült rohanást hozott, a svédek gyors góljára az álomcsapatba is beválasztott Gomez válaszolt még gyorsabban, így a spanyolok 13-12-re nyerték az első játékrészt.

A szünet után a svédek első akciója nem volt eredményes, a másik oldalon viszont Tarafeta betalált. Mindkét együttes keményen védekezett. Beálltak az erőviszonyok: a spanyolok nem tudtak meglógni, a skandinávok tartották az 1-2 gólos különbséget. A 39. percben Bergendahl egyenlített, három perccel később pedig visszavehették volna a vezetést a svédek, de Pellas a ziccert kapufára vágta. Rossz csere miatt emberelőnybe kerültek a sárga mezesek, ám nem tudták kihasználni a két percet, és ellépni.

A 45. perc körül sokat bakiztak, kapkodtak a csapatok: vonalra lépés, rossz passzok, kilőtt labdák jellemezték ezt az időszakot. Az előny ekkor a svédeknél volt, de a spanyolok sem hagyták magukat lerázni.

Az utolsó tíz percben Wanne és Palicka remeklésének köszönhetően tudta növelni vezetését a svéd válogatott: a szélső fontos gólokat szerzett, labdát csent, a kapus pedig nagyokat védett. Azonban a spanyolok is tudták mozgósítani az utolsó erőtartalékokat, és Canellas vezérletével az 59. percre kiegyenlítettek. Sőt, Gottfridsson lövését Gurbindo blokkolta, így a vezetésért támadhatott a címvédő. Az időkérés után Canellas próbálkozott, de a védő kiszorította, szabaddobást nem kapott, a lövés már erőtlen volt. Maradt 19 másodperc, a svédek időkérés után egy betöréssel hetest harcoltak ki. Az időn túli hétméterest Ekberg biztos kézzel dobta be Perez de Vargas fölött – óriási izgalmak után 27-26-ra nyert Svédország.

Budapest, 2022. január 30.
A győztes svéd válogatott tagjai a trófeával a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság eredményhirdetése után a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 30-án.
MTI/Szigetváry Zsolt
A győztes svéd válogatott tagjai a trófeával a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság eredményhirdetése után a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×