eur:
393.07
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
TURIN, ITALY - NOVEMBER 15: Novak Djokovic of Serbia poses next to the world number 1 trophy for his 7th consecutive year after defeating Casper Ruud of Norway during Day Two of the Nitto ATP World Tour Finals at Pala Alpitour on November 15, 2021 in Turin, Italy. (Photo by Giampiero Sposito/Getty Images)
Nyitókép: Giampiero Sposito/Getty Images

Új lapot húztak Novak Djokovic ügyvédei, a sportoló közben őrizetbe került

Jogi csapatával tovább küzdenek azért, hogy ideiglenes engedéllyel játszhasson az Australian Openen, de szorít az idő. Kiderült az is, milyen indokkal vonták vissza a vízumát és mivel fellebbeztek az ügyvédei.

Bár hivatalos bejelentés még nincs, tudósítók kiszúrták, hogy Novak Djokovic autóval visszatért ügyvédeitől a Park Hotelben található, a kiutasítottak számára fenntartott Carlton fogolytáborba, ahol vízumának első törlése után fogva tartották. Sajtóbeszámolók szerint nyugodtan ült a hátsó ülésen, zöld tréningszettben, fehér arcmaszkban. Az ausztrál hírügynökség, valamint BBC és a CNN azt írja, ismét idegenrendészeti őrizetbe vették.

Arról, hogy indulhat-e az Australian Open teniszversenyen, vasárnap dönt a bíróság, ugyanis a 34 éves sportoló és jogi csapata megpróbálja fellebbezéssel hatályon kívül helyezni az Alex Hawke bevándorlási miniszter által kiadott vízumtörlési és kitoloncolási parancsot.

Djokovic ügyvédei azt kérték, hogy védencük ügyét vasárnap a három bíróból álló teljes tanács tárgyalja, ahelyett, hogy egyetlen bíró döntsön – még úgy is, hogy a teljes tanács ítélete ellen már nem lehet fellebbezni. Erre amúgy idejük se lenne, hiszen

a szerb sportolónak hétfőn már pályára kellene lépnie,

hogy a nyitókörben összecsapjon szerb honfitársával, ugyanis a sorsoláson Miomir Kecmanovicot kapta ellenfélnek.

Az Australian Open szervezői egyúttal közölték, hogy készek változtatni a főtáblán, ha Djokovicék utolsó kísérlete a bíróságon kudarcot vallana. Amennyiben a szerb teniszsztár nem indulhat, Daniil Medvegyev lesz az első kiemelt. Ha pedig bíróság szerint jogszerű a vízummegvonás és a kitoloncolás, Djokovic a törvények alapján a következő három évben nem léphet be Ausztráliába.

Kiderült, milyen indoklással fellebbeznek

Korábban, ausztrál idő szerint szombat délelőtt az ügyvédek rövid eljárási meghallgatást tartottak David O'Callaghan bíró előtt a Szövetségi Bíróságon, miután oda került az ügy a körzeti bíróságról péntek este.

A szövetségi bíróság által szombaton kiadott 268 oldalas dokumentumban részletesen szerepel, hogy Alex Hawke miniszter miért döntött Novak Djokovic vízumának visszavonása mellett. Az indoklás szerint a – korábban oltásellenes kijelentéseket tevő – szerb játékos jelenléte a versenyen egyrészt arra ösztönözheti a lakosokat, hogy figyelmen kívül hagyják a koronavírus miatt bevezetett izolációs és távolságtartási előírásokat, másrészt elősegítheti az "oltásellenes hangulatot".

Djokovic ügyvédei határozottan elutasították fellebbezésükben az indoklást, mondván, a miniszter nem hivatkozott semmilyen bizonyítékra, amely alátámasztaná álláspontját. Azzal érveltek, hogy Djokovic kiutasítása hasonló oltásellenes érzelmeket gerjeszthet.

Aleksandar Vucic szerb elnök korábban azzal vádolta meg az ausztrál kormányt, hogy "zaklatja" és "bántalmazza" Djokovicot, és arra utalt, hogy a választások előtt politikai pontszerzésbe kezdett. Scott Morrison miniszterelnök azonban kitart amellett, hogy Djokovic vízumtörlését a közérdek érdekében hajtották végre.

Vasárnap helyi idő szerint 8 órakor Djokovicnak a bevándorlási hatóság előtt kell megjelennie meghallgatásra, majd 10 és 14 óra között felkészülhet ügyvédeivel az utána következő bírósági meghallgatásra. Azon dől el végleg, hogy elindulhat-e az Australian Openen.

Úgy tűnik, megszegett egyes szabályokat

A húszszoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta vízumát. Az AAP információi szerint oda került vissza szombaton a játékos.

A 34 éves sztár korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele. A játékos ügyvédei olyan iratokat tettek közzé, amelyek szerint novemberben megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott – igaz, nem vonult karanténba, interjút adott egy lapnak, és egy gyerekek számára rendezett nyilvános eseményen is részt vett maszk nélkül.

Az is élénk tiltakozást váltott ki Ausztráliában, hogy fotók és videók alapján a Monacóban élő Djokovic az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben nyilatkozatában nem volt a válasz arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző két hétben járt-e külföldön. Ezért ügynökét okolta.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 21:58
×
×
×
×