eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A győztes Kopasz Bálint a férfi kajak egyesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu világbajnokságon 2019. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Őrjítő csaták a szegedi kajak-kenu vk-döntőben

A magyar versenyzők két-két arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a szegedi kajak-kenu világkupa szombati döntőiben.

Az első döntős napon 11 finálé szerepelt a programban, ezek közül nyolcban volt magyar hajó.

Kezdésként a sprinterek versenyeit lehetett végigizgulni, és ez a férfi kajakosok futamára különösen igaz volt, mert a kilenc sportoló - köztük Tótka Sándor - óriási csatát vívott egymással. A célba szinte egyszerre ért négy kajakos, akik közül végül az olimpiai és világbajnoki címvédő brit Liam Heath került ki győztesen, de az újpesti Tótka mindössze három századmásodperccel szorult a szigetországi klasszis mögé. Az első négy kilenc századon belül ért célba. A nők hasonló számában Kiss Blanka ötödik, Kárász Anna pedig hatodik lett.

"Kemény futam volt. Én nem foglalkoztam a riválisokkal, csak saját magamra összpontosítottam, a célban sem tudtam, mi az eredmény. Nagyon örülök az ezüstéremnek, jó visszajelzés ez a munkánkról, hogy jó az irány. Bízom magamban és az edzőmben is, és remélem, úgy fognak állni a csillagok, hogy méltó legyek az olimpiai szereplésre. Az egyesre 2014 óta nem készültem annyit, és annyira tudatosan, mint most, a négyes volt a prioritás. A lényeg két hét múlva kezdődik." - utalt a május végi, hazai ötkarikás válogatóra Tótka Sándor.

A folytatásban a férfi kajak egyesek 1000 méteres döntőjében ott volt az előző három világbajnokság győztese, a cseh Josef Dostal, a portugál Fernando Pimenta és Kopasz Bálint, valamint a németek feltörekvő csillaga, Jacob Schopf - a magyar versenyző nemhiába jellemezte előzetesen "brutál erősnek" a mezőnyt. A várakozásoknak megfelelően e négyes különcsatáját hozta a futam, felváltva vezettek, majd a hajrát is bírták mindannyian, de a legjobban a 21 éves Schopf, aki ezzel pályafutása első nagy nemzetközi sikerét aratta egyesben. A győriek klasszisa, Kopasz ezúttal lemaradt a dobogóról, negyedikként zárt.

"Jó formában éreztem magam a bemelegítésnél, egyszerűen azt történt, hogy az ellenfeleim nagyon jól felkészültek. Ennyire erős utazósebességet nem szoktak produkálni a rajttól végig, én pedig nem akartam lemaradni. A végén ugyan indítottam, de a többiek is bírták, egyszerűen ők most jobb formában voltak. Nem vagyok elégedett ezzel a helyezéssel, de most ennyire voltam képes" - mondta az MTI-nek Kopasz Bálint, aki mostantól a két hét múlva sorra kerülő olimpiai válogatóra készül.

A nők hasonló száma aztán magyar sikert hozott, ráadásul két hazai kajakos is felállhatott a dobogóra. Az aranyérmet az ifjúsági világbajnok, mindössze 19 éves Kőhalmi Emese szállította, aki magabiztos versenyzéssel utasította maga mögé riválisait, a második helyen célba érkező norvég Maria Virik mögött pedig a 20 esztendős Bakó Olga lett a harmadik.

"Nagy boldogság, hogy a felnőtt mezőnyben is tudtam nyerni. - mondta a KSI versenyzője. - Igyekeztem jó pályát evezni, az első ötszázon próbáltam egy erős iramot menni, utána fokoztam a csapásszámot. Közben nem nézelődtem, csak a végén pillantottam ki oldalra. Az idei célom az U23-as vb, de odaállok a felnőtt válogatóra is."

A férfiak K-2 500 méteres számában nem termett babér a magyaroknak - Noé Zsombor és Dombvári Bence ötödik lett úgy, hogy nem volt esélye az éremre -, női C-1 500-on viszont az olasz származású Bragato Giada újabb bronzérmet gyűjtött a hazai csapatnak. Utóbbi számban Molnár Csenge kilencedikként zárt.

Hogy az utolsó két magyar érdekeltségű fináléban se maradjanak érem nélkül a házigazdák, arról a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 500-as kenu kettes, valamint a szegediként duplán hazai pályán versenyző kajakos Nádas Bence gondoskodott. Előbbi egység óriásit csatázva lett második a spanyolok mögött, Nádas pedig a dánok sztárját, Rene Holten Poulsent mindössze három századdal megverve megnyerte az 500 méter egyest. Utóbbi számban Kós Benedek nyolcadikként ért a célba.

"A rajtunk jól sikerült, és tulajdonképpen a hajránk is. Szerintem, ha van még néhány méterünk, akkor mi nyerünk. Én nehezebb lettem, mint tavaly voltam, Jonatán pedig könnyebb, és még nincs meg a megfelelő egyensúly a hajóban. Dolgozunk azon, hogy ezt a technikai problémát megoldjuk." - nyilatkozott a parton Fekete Ádám.

"Nagyon örülök, hogy nyerni tudtam, ez egy jó visszajelzés, hogy helyem van a négyesben. Bízom benne, hogy Tótka Sanyi és az én teljesítményem is meg fog mutatkozni a négyes produkciójában." - mondta Nádas, aki a négyes mellett Kopasz Bálinttal párosban készül az ötkarikás válogatóra.

A vasárnapig tartó világkupán összesen 26 versenyszámban osztanak érmeket és 45 versenyző képviseli a hazai színeket. A verseny a járványügyi intézkedések miatt nézők nélkül zajlik a Maty-éren.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×