eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
2020. március 4-én Lausanne-ban készült kép Thomas Bach-ról, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a NOB elnökéről egy sajtótájékoztatón. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020. március 24-én bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztják a 2020-as tokiói nyári olimpia megrendezését.
Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Jean-Christophe Bott

Sportközgazdász: a Covid betonozta be ennyire a NOB-elnök pozícióját

Szabados Gábor egyértelműen beszélt arról az InfoRádióban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság minden változtatást most el kell, hogy odázzon legalább őszig. Az olimpia megtarthatóságáról úgy véli, Japánnak az a legkisebb rossz, ha nem jönnek külföldi nézők.

Online rendezték meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 137. kongresszusát, amelyen további négy évre meghosszabbították a mandátumát a nyolc éve regnáló elnöknek, Thomas Bachnak, aki kihívó nélkül indult az elnöki posztért.

Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban úgy vélekedett, valószínűleg a nehéz időszak "nyomta" abba az irányba a tagokat, hogy nem indítottak ellenjelöltet, de "biztos, hogy Thomas Bach elfogadottsága, elismertsége is belejátszik" ebbe, és összességében racionálisnak nevezhető, hogy a NOB nem belső csatározásra fecsérli most az erejét, idejét.

"Nem vonatkoztathatunk el attól, hogy

a legfontosabb feladat a tokiói olimpia megrendezését lehetővé tenni,

hiszen ez egy azonnali feladat; nehéz is lenne, ha most új elnököt választanának, és az belecsöppenne egy olyan helyzetbe, amikor a feladat kellős közepén vannak" – ecsetelte Szabados Gábor.

Ha pedig megoldja a kérdést a NOB, és jól megrendezi az olimpiát nyáron, utána – mint a sportközgazdász rámutatott – át kell strukturálnia a rendszert.

"A NOB is látja, hogy egyre több helyen tiltakoznak az olimpiarendezés ellen, és a jelentkező városokat jobban meg kell fogni. Csökkenteni kell azokat a költségeket, amelyek már a jelentkezési folyamat elején felmerülnek. És

magát az olimpiát is egyszerűsíteni kell annyira, hogy az minél több országban, városban lehetővé váljon a megrendezése"

– figyelmeztetett.

Japánban biztosnak látszó hírek szerint külföldi nézők nélkül rendezhetik meg a sporteseményt, ezzel kapcsolatban Szabados Gábor azt mondta, ez "kifejezetten elképzelhető".

"Már hetekkel-hónapokkal ezelőtt látható volt, hogy ez az egyetlen lehetőség arra, hogy nézők is legyenek. Teljesen kizárt, hogy külföldi nézők is legyenek, amikor az a tét, hogy lesz-e olimpia" – világított rá.

Még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a nézők olyan korlátozások alá esnek, amelyek az ismert egészségügyi szempontokkal összefüggenek:

  • oltást kellhet igazolni
  • vagy egészségügyi védettséget,
  • esetleg negatív teszteredményt.

A korlátozott nézőszámnak vagy helyi nézőseregnek sportgazdasági aspektusa is lesz, ez ugyanis Japán számára nagyon káros, nem tudja magát megmutatni az ország a nagyvilágnak, nem jönnek turisták sem, de – mint Szabados Gábor mondta – "ez a kisebbik rossz".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×