eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Szovjet háborús dallal törhetnek be a tokiói olimpiára az eltiltott orosz sportolók

ROC elnevezés alatt fognak versenyezni az orosz sportolók a következő két olimpián, a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári és a jövő év elején esedékes pekingi téli játékokon.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által korábban kiszabott négyéves büntetést, melyet az állami szintű doppingolás, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg. A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat.

Az ROC az Orosz Olimpiai Bizottság angol elnevezésének a rövidítése, de a teljes nevet a tiltás miatt nem lehet használni, zászlajuk pedig az orosz ötkarikás testület logóját fogja megjeleníteni. Ebben az olimpiai ötkarika fölött az orosz lobogó színeiből - fehér, kék, piros - álló három lángcsóva látható. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) további döntése, hogy amennyiben az "orosz" szót nem lehet eltávolítani a formaruhákról, a hivatalos sportruházatokról "a semleges versenyző" megnevezést melléje kell tenni.

Arról még nem született döntés, hogy az orosz himnusz helyett mit játszanak majd le. A NOB közlése szerint az Orosz Olimpiai Bizottság tesz majd javaslatot, melyet a NOB végrehajtó bizottságának kell jóváhagynia.

Másfél hete az ROC közölte: azzal a kéréssel fordult a NOB-hoz, hogy a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák el azokon az olimpiai játékokon, amelyeken az orosz himnusz használatát betiltották.

"Elküldtük javaslatunkat és most választ várunk a NOB-tól. Nem ég a ház, a döntés meghozatalához elegendő idő áll rendelkezésre" - mondta akkor a testület elnöke, a kardvívóként olimpiai, világ- és Európa-bajnok Sztanyiszlav Pozdnyakov.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×