eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Zsóri Dániel az év legszebb góljáért járó, idén tizenegyedszer átadott Puskás Ferenc-díjjal a kezében a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Milánóban 2019. szeptember 23-án. Zsóri első magyarként érdemelte ki az elismerést.
Nyitókép: MTI/AP/Antonio Calanni

Puskás-díj: micsoda tizenegyes!

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség 2009. október 20-án alapította a Puskás Ferenc-díjat, amely azóta az év legszebb góljáért jár.

A gondolat, hogy szükség lenne egy globális góllövői díjra, amelyet minden idők egyik legkitűnőbb csatáráról, Puskás Ferencről kellene elnevezni, Csorba Istvántól származik. A sportkedvelő mérnök 11 évvel ezelőtt a Puskás család jóváhagyásával fordult a FIFA-hoz javaslatával, és a szervezet akkori elnöke, Sepp Blatter 2009. október 20-án Felcsúton bejelentette a Puskás-díj megalapítását – írja a hirado.hu.

Azóta a beérkező javaslatok közül a FIFA futballbizottsága összeállít egy tízes listát, amelyről azután a szurkolók szavazhatnak a legszebb gólra a szervezet hivatalos honlapján. A legtöbb szavazatot kapó három játékost meghívják a FIFA évzáró gálájára, ahol kihirdetik a győztest.

A Puskás-díj odaítélésének minőségi feltételei is vannak, ilyen például, hogy a szavazásra bocsátott gólok látványosak legyenek, legalább bajnoki első osztályú meccsen vagy nemzetközi mérkőzésen essenek. De szempont a gólszerző sportszerű magatartása, sportemberi mivolta is.

A díjat női vagy férfi labdarúgó is megkaphatja, ám eddig minden alkalommal férfi góllövőre esett a választás. A futballkaput és benne a labdát formázó trófeát első alkalommal az egykori kiváló magyar csatár özvegye adta át a zürichi FIFA World Player Gálán, 2009-ben az első díjazott a portugál válogatott csatára, Cristiano Ronaldo volt.

Tavaly szeptemberben első magyarként az akkor 19 éves Zsóri Dániel vehette át az év legszebb góljáért járó Puskás-díjat a FIFA milánói gáláján, és egyelőre ő is marad az utolsó díjazott, mert a FIFA az idén a koronavírus-járvány miatt nem osztja ki az elismerést.

A Puskás-díj győztesei

  • 2009: Cristiano Ronaldo (portugál)
  • 2010: Hamit Altintop (török)
  • 2011: Neymar da Silva (brazil)
  • 2012: Miroslav Stoch (szlovák)
  • 2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd)
  • 2014: James Rodríguez (kolumbiai)
  • 2015: Wendell Lira (brazil)
  • 2016: Mohd Faiz Subri (malajziai)
  • 2017: Olivier Giroud (francia)
  • 2018: Mohamed Szalah (egyiptomi)
  • 2019: Zsóri Dániel (magyar)
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×