eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rasovszky Kristóf a nyíltvízi úszók férfi 25 kilométeres versenyén a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Joszuban 2019. július 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Dohai idénynyitó - Rasovszky Kristóf szerint ez inkább volt bokszedzés

Olasz Anna 17. és Sömenek Onon Kata 19. helye volt a két legjobb teljesítmény, a férfiaknál Székelyi Dániel bizonyult a leggyorsabb magyarnak, ő 32. lett, az összetett címvédő, világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf csupán 64-ikként ért célba.

A szokásos mammutmezőny gyűlt össze a nyíltvízi szezon rajtján Dohában, a férfiaknál 74-en, a nőknél 53-an álltak fel a rajthoz. Egy éve Rasovszky Kristóf szoros befutóban másodikkénz zárt, azaz a 2017-es (47.) és a 2018-as (12.) évhez képest kifejezetten jól indította az idényt. Most viszont ismét egy kevésbé acélos úszás volt terítéken, olyannyira, hogy a világ- és Európa-bajnok magyar klasszis igencsak hátul zárt. Féltávnál még csupán 10 másodpercre volt az élbolytól, bár ekkor is mezőnyözött, aztán fokozatosan visszaesett, és végül a 64. helyen ért célba.

"Most, hogy lehiggadtam, és nem csupán a magyar nyelv kevésbé idézhető szavai jutnak eszembe, már képes vagyok értékelni – kezdte az olimpiai kvótás úszó. – Sportszerűnek nem nevezném a mezőny egy részét, azaz ez a mai eredmény nem tükrözi a valós erőállapotomat, az edzéseken már sokkal jobbakat mentem.

Maradjunk annyiban, ha az olimpiai bajnok Ferry Weertman és több kiválóság úgy jön ki a vízből, hogy ez nem úszóverseny volt, hanem egy bokszedzés,

az sokat elmond arról, hogy a bírók mennyire voltak képesek kordában tartani a történéseket. Persze azt is be kell ismernem, hogy elszúrtam a kezdést, nem tudtam előremenni, aztán sokan tettek sokat azért, hogy az első frissítéshez egyszerűen ki se tudjak menni. Aztán a harmadik körben sikerült felmennem az élen állók mögé, de ekkor ketten-hárman megint csak a verekedésre koncentráltak, és ugyan nem hagytam magam, de az adok-kapokban elég durván beállt a vállam, így

ezek után már csak arra koncentráltam, hogy beérjek.”

Rasovszky közölte, volt már ilyenben része, azon is sikerült túllépnie, mint ahogy ez sem fog nyomot hagyni benne. „Majd a budapesti Eb-n javítok. Öt és tíz kilométeren és csapatban egy eredményre éhes vadállatként fogok lecsapni.”

A magyar fiúk közül egyébként Székelyi Dániel érte el a legjobb helyezést, bár ő is majd’ 40 másodpercre volt a franciák remekül hajrázó világbajnokától, a versenyt két német előtt biztosan megnyerő Marc-Antoine Oliviertől.

A hölgyeknél hasonló különbséggel ért célba az érmesek mögött Olasz Anna, tőle nem sokkal lemaradva Sömenek Onon Kata 19. helyen zárt, mint a tavaly legjobb magyarként 15. Rohács Réka ezúttal 25. lett. Érdekesség, hogy az „eleje” csaknem hat perccel úszott gyorsabban, mint tavaly (aminél nem zárható ki, hogy a pálya kimérése sem volt tökéletes – a férfiak amúgy 3 perccel pörögtek jobban) – a befutó mindenesetre őrülten izgalmas volt, a német Leonie Beck mögött a címvédő brazil Ana Marcela Cunha és az olimpiai bajnok holland Sharon van Rouwendaal 0.2 másodperccel érkezett be, közöttük a célfotó döntött Cunha javára.

Folytatás májusban a Seychelles-szigeteknél, míg a harmadik állomás június 6-án, Budapest mellett, a Lupa-tavon esedékes (azért költözik a viadal Füredről, mert a májusi Európa-bajnokságra kiépített infrastruktúra tökéletesen megfelel majd a Vk-futamnak is).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×