eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál
2019. december 14-én a Freiburg elleni berlini mérkőzésen készített kép Jürgen Klinsmannról, a Hertha BSC német első osztályú labdarúgóklub vezetőedzőjéről, aki 2020. február 11-én, tíz héttel a tisztségbe lépése után bejelentette lemondását.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Klinsmann lelépett, vége lehet a magyarok berlini száműzetésének

A Hertha BSC vezetősége meglepetéssel vette tudomásul, hogy Jürgen Klinsmann lemondott a vezetőedzői posztról. A játékosként világbajnok, szövetségi kapitányként világbajnoki bronzérmes szakember mindössze tíz héten át vezette a berlini klubot.

A Hertha a tizennegyedik helyen áll a Bundesliga 1-ben, úgy, hogy a nagy erősítések ellenére a legutóbbi öt mérkőzéséből csak egyet nyert meg. Mindazonáltal ebben szerepet játszhat az is, hogy nagyon nehéz sorsolást kapott erre az időszakra, tavasszal már játszott a Bayernnel és a Schalkéval is. Utóbbival kétszer is, mivel a gelsenkircheniekkel szemben búcsúzott a DFB-kupától.

Klinsmann szerint a csapat jó úton halad, ő maga biztos abban, hogy nem fog kiesni (hat pont az előnye az osztályozós helyen álló Fortuna Düsseldorffal szemben), ugyanakkor nem érezte a teljes támogatást, s emiatt, úgy vélte, nem tudott maximálisan a munkájára koncentrálni.

Jürgen Klinsmann 2019. november 27. és 2020. február 11. között irányította a Herthát. A Bundesligában tíz mérkőzésből hármat nyert meg, ez 30 százalékos győzelmi mutató. Elődje, Ante Čović – aki átvette Dárdai Páltól a csapatot – 14 mérkőzésen nagyjából hasonló mérleget (28,57-es győzelmi mutató) produkált. A Herthát 2015. február 5. és 2019. június 30. között vezető magyar edző 37,21-es győzelmi mutatóval zárt, de ennél is fontosabb, hogy teljes idényeiben a 7., a 6., a 10. és 11. helyen végzett, miközben lényegesen kevesebb pénzt költött, költhetett el, mint utódai.

A klubtörténet öt legdrágább vétele Dárdai távozása óta került Berlinbe…

A csapatot egyelőre az eddigi másodedző, Alexander Nouri vette át, aligha hosszú időre. A délelőtti edzésen mindenesetre a Kicker tudósítása szerint röviden beszélt a csapat tagjaihoz, de csak az után, hogy Klinsmann is ismertette a döntését. A lap szerint a játékosok is meglepődtek a vezetőedző lépésén, azt hitték, a Mainz elleni meccs hibáit fogják kielemezni, amikor a klubszobába rendelték a futballistákat. Eredetileg kétnapos pihenőt tartottak, hogy kitisztítsák a fejüket a hétvégi vereség után, és kedd délelőtt kezdték volna a felkészülést a Paderborn elleni kiesési rangadóra.

Klinsmann távozása mögött belső információk szerint az is állhatott, hogy

szeretett volna jobb feltételekkel, hosszabb távra szerződést hosszabbítani, de a klubvezetés először a pályán várt sikereket – joggal.

A német lapok szerint Nouri és edzőtársa, Markus Feldhoff ülhet le a kispadra a szombati, idegenbeli bajnokin. Michael Preetz sportigazgató állította, nem tudtak Klinsmann tervéről, sőt a bizalmat jelezte az is, hogy a télen a világbajnok csatár csapaterősítési kívánságait is teljesítették. Másik oldalról viszont magyartalanították az első csapatot: Klinsmann lemondott a kapusedző, Petry Zsolt munkájáról, noha ő Dárdai távozása után is posztján maradhatott, és a korábbi magyar vezetőedző fiára, Dárdai Palkóra sem számított. Egyes vélemények szerint ez egyfajta bosszú volt, amiért annak idején Dárdai és Petry nem adott bizalmat a Herthánál a korábban Berlinben próbálkozó fiának, a kapus Jonathan Klinsmann-nak.

Felvetődik a kérdés, hogy nem hívják-e vissza Dárdait a kispadra, hiszen egyszer, 2015-ben már beugróként megmentette a kieséstől a Herthát, ráadásul tavalyi menesztése óta is a klub alkalmazottja, de egyelőre a német sajtóban nem bukkant fel a neve a lehetséges utódok között.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×