eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

A nagy déli futballkérdés: Izland, Skócia, Bulgária vagy Izrael?

Délben kiderül, hogy a magyar labdarúgó-válogatott melyik rivális ellen próbálhatja meg kivívni márciusban az Európa-bajnoki részvétel jogát. A képlet még bonyolult: négy csapat is lehet ellenfél, csak az biztos, hogy hazai pályán játszhat a magyarok ellen.

Egyenes ágon nem sikerült kvalifikálnia magát a nemzeti együttesnek a 2020-as Európa-bajnokságra, ami önmagában nem meglepő, hiszen erre még nem is volt példa a tornák történetében, 2016-ban, amikor 44 év után sikerült kivívni a részvétel lehetőségét, szintén pótselejtezőn át vezetett az út. Ezúttal kínálkozott esély a túlóra nélküli sikerre is, ám a Szlovákia elleni hazai, majd a Wales elleni idegenbeli selejtezőn sem sikerült megszerezni a továbbjutáshoz szükséges győzelmet.

Mint az Infostart is megírta, most jön a pótvizsga, amelynek a sorsolását péntek délben tartja az UEFA. A tavaly rendezett Nemzetek Ligája-sorozatból az a 16 legjobban szereplő válogatott, amely nem jutott még ki az Eb-re, most a még kiadó négy helyre hajt. Ehhez a Nemzetek Ligája mind a négy osztályában rendeznek egy négycsapatos minitornát, amely két elődöntőből és egy döntőből áll, és a győztes szerzi meg az Eb-részvételi jogot.

A magyar válogatott, amely a C ligában játszott, nem szerzett jogot az indulásra, de mivel az előtte végző finnek kiharcolták egyenes ágon az Eb-részvételt, így most a mieinket sorsolással adják hozzá a mezőnyhöz. Az A ligában három, a C-ben egy hely üresedett meg, ezeket sorsolással döntik el pénteken, és az egyik pályázó Magyarország Bulgáriával, Izraellel és Romániával.

Ha Magyarországot sorsolják a C liga egyetlen szabad helyére, akkor Skóciában játszik a válogatott az elődöntőben, és továbbjutás esetén a norvég-szerb párharc győztesével folytatja. Ha az A ligába kerül, akkor jöhet Izland, Bulgária és akár Izrael is a sorsolástól függően az elődöntőben, csak Románia nem.

Az elődöntők párosítása automatikus, a Nemzetek Ligájában a legjobb helyezést elérő csapat fogadja a leggyengébbet, a második a harmadikat. Ebből lehet tudni, hogy a magyar válogatott nem lehet pályaválasztó az elődöntőben, mert csak Románia helyezése rosszabb nála, tehát mindenképpen olyan négyesbe kerül, ahol legalább két jobb eredménnyel érkező riválisa lesz.

Az elődöntő megnyerése után lenne remény a hazai folytatásra, a finálé helyszínét ugyanis már sorsolással döntik el. Az elődöntőket március 26-án, a döntőket március 31-én játsszák majd.

Korábban szó volt arról, hogy mivel Budapest is otthont ad a torna négy mérkőzésének, így az UEFA esetleg úgy módosítja a pótselejtező sorsolását, hogy minden ágon legyen egy-egy rendező (Írország, Magyarország, Románia, Skócia), így esélyt kínálva a hazai szereplésre, ám végül maradt az eredeti menetrend, és éppen a magyarok vívhatnak különharcot egy másik potenciális házigazdával.

A sorsoláson először a D ligában döntik el, hogy a két továbbjutó közül melyik játszhatja majd hazai pályán a döntőt. Utána egészítik ki a C ligát egy csapattal a magyar, bolgár, román, izraeli négyesből, és kiderül, hogy hol lesz a döntő. A B ligában szintén csak az utóbbi eldöntésére van szükség, az A jelű négyeshez, amelynek egyelőre az Izland a tagja, hozzásorolják a maradék három válogatottat, köztük esetleg a magyart, és a rangsor alapján adott lesz a párosítás is.

Az elődöntőket március 26-án, csütörtökön játsszák, a döntőket március 31-én, kedden.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×