eur:
392.98
usd:
363.28
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, a bírálóbizottság elnöke beszél a Budapest Déli Városkapu nemzetközi tervpályázat eredményhirdetésén a Budapesti Városháza dísztermében 2018. december 19-én. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Napi 400 millió forint a kötbér az új kézilabdaaréna építésénél

Már a jövő héten elkezdik az ország legnagyobb sportcsarnokának építését, és 2021 novemberére el kell készülnie. Fürjes Balázs, a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár azt ígéri, menet közben sem emelkedhet az építkezés költsége.

Napokon belül a terület átadásával megkezdődik a több mint húszezer néző fogadására alkalmas multifunkcionális csarnok építése a Népligetben - tudta meg az InfoRádió Fürjes Balázstól. Az államtitkár elmondta, lezárult a közbeszerzés, jelenleg a szerződéskötés zajlik a nyertes pályázóval, a Market Építő Zrt.-vel.

A kiválasztást nehezítette, hogy első körben hiába volt öt pályázó is, váratlanul magas árajánlatokat kaptak, s noha az egyetlen szempont az ár volt, nem hirdettek győztest. "Azt gondoltuk, hogy

az első ár több volt a soknál, ezért a kormány két szigorú lépésre szánta el magát"

- mondta Fürjes Balázs. Egyrészt jóval az ajánlatok alatt (101 milliárd forintban) maximalizálta az árat, és megadta a kivitelezőknek a lehetőséget, hogy jelezzék, ezért a műszaki tartalmon hogyan lehet optimalizálni. A javaslatok nagy részét elutasították, egy kisebb részét elfogadták, de ez nem sérti azt, hogy ez egy multifunkcionális aréna lesz - árulta el az államtitkár.

"Ennél is fontosabb, hogy ilyen szigorú szerződést állam vagy önkormányzat még nem kötött,

napi 400 millió forint kötbért kell fizetnie a kivitelezőnek, ha késik. A felhalmozott kötbér elérheti a 15 milliárd forintot,

és a szerződés kizárja a pótmunka lehetőségét, tehát nem lesz áremelkedés menet közben" - közölte a beruházás felelőse, és hozzátette: a jövő héten indul a munka.

"Nincs mese, be kell fejeznünk 2021 novemberére, hiszen 2022 januárjában már a kézilabda Európa-bajnokság döntőjét játsszák az arénában" - mondta Fürjes Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 21:58
×
×
×
×