eur:
394.82
usd:
367.5
bux:
71456
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Kenderesi Tamás a férfi 200 méteres pillangóúszás előfutamában a 17. vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2017. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kenderesi Tamás összeroppant, félig ledarálták a szövetség elnöke szerint

Jelentős változtatásokat vezet be az úszószövetség elnöke a vizes világbajnokság alatt történtek miatt.

Fizikailag jól van, lelkileg nincs – mondta a vasárnap véget ért vizes világbajnokság helyszínén, Dél-Koreában szexuális zaklatással megvádolt Kenderesi Tamásról a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke a hvg.hu-nak.

Ki akar belekeveredni egy ilyen helyzetbe? Most látható, hogy milyen könnyű elcsúszni egy banánhéjon. Mert Kenderesit félig ledarálták. Összeroppant

- nyilatkozta Wladár Sándor.

Az olimpiai bronzérmes sportoló Wladár tudomása szerint szerda délután már úton volt Magyarországra. A tervek szerint két nappal az úszóválogatott után, csütörtökön ér haza.

Korábban úgy volt, hogy a jövő hét közepéig az ázsiai országban kell maradnia, az ottani hatóságok ugyanis tíz napra megtiltották a kiutazását. Ezt azután oldották fel, hogy kifizetett 3 millió dél-kroeai wonnak (nagyjából 720 ezer forint) megfelelő összeget – ekkora büntetés kiszabását kérte rá az ügyészség.

A szövetség már korábban jelezte, hogy amennyiben bebizonyosodik a bűnössége, Kenderesire fegyelmi eljárás vár. Erről

Wladár most azt mondta: berendeli meghallgatásra, utána dönti el, hogy fegyelmi bizottság elé állítja vagy sem. Kilencven százalék, hogy igen - tette hozzá.

Amennyiben indul fegyelmi eljárás, a büntetés mértékéről az úszószövetség illetékes bizottsága határoz. Az elnök szerint nem várható, hogy az úszót – alig egy évvel a tokiói olimpia rajtja előtt – eltiltják.

"Ha nem kerül napvilágra olyan súlyosbító körülmény, amiről eddig nem tudtunk, akkor nem fogjuk korlátozni sem a felkészülését, sem a versenyeztetését. Olimpiai bronzérmes úszóról van szó, akit Rio után hónapokig ünnepelt az ország, az adófizetőknek nagyon sok pénze van abban, hogy ezt az eredményt elérte."

Kenderesinek a Dél-Koreában büntetésként lerótt összegen túl a szövetségnek is fizetnie kell. Mivel nem tudott a csapattal hazautazni, meg kell térítenie a repülőjegye átfoglalásából fakadó különbözetet, valamint az ott-tartózkodás többletköltségeit is.

Az elnök arra készül, hogy változtat az eddigi gyakorlaton, és

megnyirbálja az úszóválogatott tagjainak szabadságát a versenyek ideje alatt:

"El fogom tiltani az összes versenyzőmet a szórakozóhelyek látogatásától azért, hogy védjem őket az előre nem látható körülményektől, veszélyektől. Nem lesz diszkó- vagy bárlátogatás! Étterembe elmehetnek, sétálhatnak, várost nézhetnek, múzeumot látogathatnak. De nem fogom engedni, hogy a bulizás legyen a kikapcsolódás. Majd lazíthatnak, ha hazaértek" – olvasható az interjúban.

Wladár szerint az, hogyan képviselik az országot, a sportolók intelligenciájára is van bízva. Kenderesi esete szerinte meg fogja mutatni nekik, hogy a tetteiknek van következménye, és nemcsak azért, mert büntetést kaphatnak a szövetségtől, hanem mert tapasztalják, hogy micsoda visszhangja lehet egy-egy ilyen ügynek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó

Az Ukrajnában dúló háború nyomán az Európai Unió kénytelen szembenézni a tagállami hadseregek kapacitáshiányával, ami akadályozza a Kijevnek nyújtott segítséget. Az EU ezért felgyorsította a védelmi ipar megerősítésére irányuló kezdeményezéseit, melyek középpontjában a közös fegyverbeszerzések és a magántőke bevonása áll. A finanszírozást illetően szakértők egy közös uniós kötvénykibocsátást javasolnak, ám Németország azonnal megvétózta a tervet az uniós csúcson. Azonban az Európai Bizottság nem tett le az újabb közös adósságfelvételről és Berlin sem tűnik meggyőzhetetlennek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×