eur:
392.73
usd:
363.58
bux:
72217.96
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Érkeznek a nézők a MOL Aréna Sóstó futballstadion avatóünnepségére Székesfehérváron 2018. november 21-én. A bajnok MOL Vidi FC új otthona 13,98 milliárd forintos beruházással valósult meg és már az UEFA szigorított, IV-es kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik: 14 200 fős befogadóképességével nagy nemzetközi találkozóknak adhat otthont.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Egy szuperbaktérium áll nyerésre a magyar focistadionban, veszélyben a júliusi El-selejtező

Egy a Városfejlesztési kft. által végrehajtott rutinvizsgálat során kiderült, hogy egy rendkívül veszélyes baktériumfaj telepedett meg a MOL Aréna Sóstó vízkészletében.

A jelenleg Ausztriában edzőtáborozó MOL Vidi FC tavaly decemberben átadott új otthonának ivóvíz-hálózatában a pseudomonas aeruginosa nevű baktérium jelenlétét mutatták ki. Az eset mind egészség-, mind sportügyi szempontból komoly problémákat vet fel, és

kérdéses lehet az is, hogy július 18-án itt játszhatnak-e a fehérváriak a montenegrói FZ Zetával az Európa-liga-selejtező első fordulójában

- derül ki a feol.hu cikkéből. A 2018 novemberében átadott arénában jelenleg csak palackozott vizet lehet fogyasztani.

Az azonnali.hu úgy tudja, hogy a létesítményben dolgozók egy részének korábban hasmenése lett a fertőzött víztől, és "tonnaszám viszik a fertőtlenítőt" a stadionhoz, valamint hogy a zuhanyzással már a megnyitáskor is probléma volt.

Védekezik a baktérium

Arra, hogy miként került az egyébként rendkívül könnyedén, cseppfertőzéssel terjedő, az antibakteriális szerekre immúnis szuperbaktérium a sta­dion vízkészletébe, még nincs egyértelmű válasz.

A pseudomonas aeruginosa kiirtása azért nehéz, mert a hagyományos klórtól nem pusztul el, valamint mikrokolóniákat hoz létre, ezek pedig olyan filmréteget képeznek maguk körül, amik miatt a gyógyszerek és a fehérvérsejtek is nehezen férnek hozzá a kórokozókhoz.

Ha ez a szuperbaktérium embert fertőz, a leggyakrabban a külső hallójárat fertőzése, illetve bőrkiütés lép fel.

Valószínű lehet a költözés

A Mol Fehérvár FC egyik portálnak sem kommentálta a helyzetet. A csapat játékosai jelenleg Spanyolországban edzőtáboroznak, és a hazaérésig egyáltalán nem nyilatkozik a klub a témáról.

Az azonnali.hu saját forrásaira és a Semleges Térfél blog belsős információira hivatkozva azt írta:

egyre biztosabbnak tűnik, hogy az első selejtezőt még mindenképp Felcsúton fogja lejátszani a csapat

a vadonatúj, 14,6 milliárd adóforintba került stadion helyett. A portál megszólaltatott egy fertőtlenítőszerekkel foglalkozó céget is, amelynek szakértője szerint csak nagyon összefogott munkával lehet kitisztítani a stadion vízrendszerét a július 18-i mérkőzésig. Kérdés, hogy sikerül-e, főként úgy, hogy az UEFA szakértői már napokkal a meccsek előtt ellenőrzik a helyszíneket.

Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Megrázó videó került elő az Árpád hídi tragédiáról

A felvételen jól látható, hogy a lopott taxival a forgalommal szemben közlekedő sofőr nagyon gyorsan hajt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Economist: ideje, hogy Joe Biden visszalépjen

Újabb véleménycikket közölt a brit Economist magazin Joe Biden amerikai elnök visszalépése mellett érvelve. A hetilap legelőször 2022-ben írt arról, hogy a demokrata elnök jobban tenné, ha nem indulna újra, majd múlt héten ismét a visszalépésre szólították fel Bident. Ezúttal a Demokrata Párt gyakori kampányüzenetét, a demokrácia védelmét idézik, amikor úgy fogalmaznak: "Amerika megújulásának most kell elkezdődnie. Nincs is jobb módja ennek, mint egy új jelölt megválasztása Trump legyőzésére."

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×