eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az olasz küldöttség tagjai ünnepelnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 134., lausanne-i kongresszusának első napján, 2019. június 24-én, miután a NOB Milánónak és Cortina dAmpezzónak ítélte oda a 2026-os téli olimpia rendezési jogát.
Nyitókép: MTI/EPA/Új Kína pool

Nagyot kaszálhat a NOB az olasz téli olimpiával - Csiszár Jenő szerint "baromi jó" lesz

Olaszország rendezheti meg a 2026-os téli olimpiát - jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Magyarország milánói főkonzulja az InfoRádióban azt mondta: az olaszok örömmel fogadták a bejelentést.

Mindenki egyöntetűen örül - reagált az olaszok nevében Csiszár Jenő milánói főkonzul arra a hétfő esti bejelentésre, hogy Olaszország nyerte a 2026-os téli olimpia rendezési jogát.

"A sajtó, a közösségi média és az utca embere egy emberként pozitívan fogadta a hírt.

De ennél sokkal beszédesebb az, hogy a politikailag eléggé sokszínű Olaszországban Luca Zaia, az észak-olaszországi Veneto tartomány Lega-párti elnöke, és Giuseppe Sala demokrata párti milánói polgármester együtt korteskedtek és együtt örültek a színpadon is" - ecsetelte Csiszár Jenő.

1956-os olasz játékok után 2006-ban Torino már rendezett téli olimpiát ("azt is baromi jól megcsinálták" - mondta Csiszár Jenő), így az sem csoda, hogy az akkori főrendező is azonnal felajánlotta minden segítségét és tapasztalatát a nagy ügyhöz, amit a felmérési adatokra hivatkozó konzul szerint

az emberek 83 százaléka is támogat,

és alkalmas rá az ország infrastruktúrája is.

Csiszár Jenő kiemelte még, hogy a Milánó-Cortina helyszínű játékok szeretne környezetkímélő lenni, a megvalósításra kerülő sportesemények energiaellátását a Nap adná, a helyszíneken pedig 80 százalékban újrahasznosítható anyagokat kívánnak használni, aminek szerinte fontos üzenete lenne.

Szerinte az olaszok a könnyedség és a lazaság ellenére azért tudnak nagyon komoly sporteseményeket is rendezni,

és az sem mellékes, hogy tele van repülőterekkel, a két helyszínhez 5 plusz 3 terminál van közel, és az innsbruckiaknak sincs messze.

Két probléma

Az InfoRádióban nyilatkozó Dénes Ferenc sportközgazdász már most figyelmeztet, hogy a téli olimpiák jövőbeli megrendezőinek fel kell készülniük a globális felmelegedés hatásaira is.

"Tudjuk azt, hogy Dél-Koreában nem volt természetes hó, csak mesterséges, és Pekingben sem lehet másra számítani; a jelzések alapján pedig

az Alpokban is komoly nyomot hagy a felmelegedés."

A másik komoly probléma szerinte a fiatalok elvesztése, a NOB felmérése alapján az érdeklődés főleg az 50 év felettiek körében magas, "a fiatalok körében az olimpiai mozgalomnak már például az e-sporttal is versenyt kell futni".

Azzal egyetért, hogy Észak-Olaszország képes olcsó téli olimpiát szervezni, megvan az infrastruktúra sport és turisztika téren is.

Ezzel együtt is

a legjobban "tutira" a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jár

szerinte a 2026-os helyszínnel, majdnem nulla költsége van a NOB-nak, igaz, a bevételekből is csak 10 százalékot tart meg a maga adminisztratív céljaira, a többi pénzt szétosztja a tagországok között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×