eur:
392.91
usd:
363.38
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Csökkenő tao-támogatás: egyeztetnek a sportszövetségek

Változik a tao-támogatás a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint. A Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója azt mondta: egyeztetnek az érintett sportági szövetségekkel és az Emmivel is.

A látvány-csapatsport támogatásával összefüggésben a sportfejlesztési programok 2019/2020-as támogatási időszak vonatkozásában jóváhagyott együttes összege nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot – jelent meg a kormányrendelet a Magyar Közlönyben, amelyről először a 24.hu írt. Az érintett sportági szakszövetségeknek - labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda és vízilabda - január 15-ig kell megküldeniük a stratégiai fejlesztési koncepciójukat a sportért felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának, és javasolniuk kell a keretösszeg részesedési arányát. A felosztási arányt a kormány hagyja jóvá, arról február 15-ig értesítik a sportági szakszövetségeket, amelyek ezt követően a honlapjukon közzéteszik.

A kormányrendelet a pénz felhasználásának ellenőrzését szigorítását is tartalmazza.

Az 50 milliárd forintot a korábbi években jóval meghaladták a hat szövetség által lehívott támogatások. A tavalyi adatok még nem ismertek, de

  • 2016-ban 113,2 milliárd,
  • 2017-ben pedig 93,6 milliárd forint

jutott labdarúgásra, jégkorongra, kézilabdára, kosárlabdára, röplabdára és vízilabdára.

Minden látványsportágat drasztikusan érinti a döntés – mondta a döntésről az InfoRádiónak a Magyar Kézilabda Szövetség operatív igazgatója.

Novák András kifejtette: azzal egyetért, hogy maximalizálni kell a különböző sportágaknak az elkölthető tao-pénz mennyiségét, és azzal is, hogy ezzel a limittel a szövetségek tisztában legyenek, de a mostani mértékkel lehet vitatkozni.

„Az elv jó, a gondolattal egyetértünk, de a drasztikusság meglepő.

Lehetnek olyan szempontok, amelyekkel nem vagyunk tisztában, de nekünk az a feladatunk, hogy felhívjuk a döntéshozók figyelmét arra, hogy ha ez ilyen mértékű lesz, az a sportágakban mit okoz” - közölte.

Az operatív igazgató bízik abban, hogy még az Emmivel közösen elkészíthetnek egy javaslatot, hogy a csökkentés évről évre olyan ütemű legyen, hogy ne okozzanak vele nagyobb bajt.

Az érintett sportági szövetségek egyeztetnek a témában, az állásfoglalást közösen terjesztik majd a minisztérium elé, és a tárca viheti a kormány elé az ügyet.

A sportnapilapnak Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke azt mondta: jelenleg is folyamatos az egyeztetés az állami sportirányítás és az érintett országos sportági szakszövetségek között, hogy a módosítások gyakorlati megvalósítása milyen módon történjen, s a szövetség az egyeztetések során természetesen a legnagyobb mértékben igyekszik a póló sportszakmai érdekeit érvényesíteni.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivője azt közölte: "vannak kérdéseink, igyekszünk egyeztetni az illetékesekkel, ezért az állásfoglalásunkat egyelőre még nem tudjuk megfogalmazni, de bízunk benne, hogy az elkövetkező napokban már tisztán látunk.”

A jégkorongban a létesítményfejlesztési programot érzik veszélyben.

"A tao-keretösszeg drasztikusan alacsony mértéke és azonnali hatályú bevezetése rendkívül kedvezőtlen hatással lehet a szövetség és a klubok működésére. Elkezdtük a meglévő jégpályák rekonstrukcióját, a jövőben több újat is építenénk, olyan településeken is lehetőséget adnánk arra, hogy a gyerekek korcso­­­ly­áz­hassanak és jégkorongozhassanak, ahol ez korábban elképzelhetetlen volt. Ezek mind kútba eshetnek, ha az új rendelkezés valamiféle korrekciójára nem kerül sor" - mondta Sipos Levente, a magyar szövetség főtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×