eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels

Félmilliárdos futballfizetés - nem minden az adózás

Jövőre a duplájára, 500 millió emelkedik az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, az ekho alapján adózó sportolóknál a bevétel éves felső határa. Dénes Ferenc sportközgazdász szerint vonzó lehet az új határ, de ekkora fizetés üzleti alapon egyik sportágban sem termelhető ki.

A sportolók esetében a javaslat alapján január elsejétől 500 millió forintra emelkedik a kedvezményes adózási forma felső határa. Ilyen jövedelemmel leginkább a legnagyobb hazai futballcsapatok játékosai rendelkezhetnek, ez nekik lehet fontos, illetve az őket foglalkoztató társaságoknak.

Jobban megéri így alkalmazni, mert nem kell számolni az egyéni járulékokkal sem

- mondta az InfoRádióban Hegedüs Sándort, az RSM adóüzletág-vezetője.

Az adókulcs a magánszemélynél 15 százalék, ez magában foglal minden kötelezettséget, tehát lényegesen kedvezőbb, mert annyi közterhet fizet, mint a személyi jövedelemadó, de az egyéb járulékokat már nem vonják le tőle. A kifizetőnek 19,5 százalékos ekhót kell megállapítani, ami közelít az egyéb foglalkoztatottak terheihez, nincs érdemi különbség.

A szakember elmondta azt is, hogy a sporthoz kötődő szakemberek esetében nem fog emelkedni a 250 millió forintos eddigi felső határ. Az eredeti ekhós kör, a művészek, filmesek, újságírók esetében az értékhatár 60 millió forint marad.

"Egyértelműen vonzóbb lesz a játékosoknak a magyar piac, azoknak, akik elérhetők a magyar futball számára, mert a fizetések jóval magasabbak a kiemelt külföldi ligákban - vélekedik Dénes Ferenc sportközgazdász, mert szerinte

az 500 millió forintos fizetés, amelyből csak 15 százalékot kell adózni, komolynak számít már Európában is,

például a legjobb török játékosoknak, de még az olasz liga átlagos futballistáinak is kihívást tud majd jelenteni.

"A realitás azonban az, hogy a magyar sportpiac nem képes eltartani üzleti alapon ilyen fizetésekkel játékosokat. Kicsi a piac mérete, a jegybevétel, a valós televíziós bevétel. Ezzel együtt a magyar sportban irdatlan sok pénz van, ami javarészt közvetlen vagy közvetett állami támogatásokból származik. Innentől csak sportpolitikai döntés kérdése, hogy mekkora összeggel támogatjuk az adófizetők pénzéből ezeket a sportágakat, csapatokat" - mondta a sportközgazdász, és hozzátette, kézilabdában, vízilabdában egyértelműen látszik, hogy világsztárokat is tudnak igazolni a magyar élklubok, de a jégkorongban is látszik a tendencia.

"Ekkora fizetés üzleti alapon azonban egyik sportágban sem termelhető ki Magyarországon"

- mondta Dénes Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×