eur:
394.59
usd:
365.76
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A sport kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző egy budapesti edzőteremben 2017. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fábiánné Rozsnyói Katalin edzői életműdíjat kapott a NOB-tól

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Buenos Airesben, a szombaton rajtoló ifjúsági olimpia helyszínén átadta Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző edzői életműdíját.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapjának szombati beszámolója szerint az ötkarikás ezüstérmes szakember távollétében Kulcsár Krisztián MOB-elnök vette át az elismerést.

A 75 éves Fábiánné Rozsnyói Katalin az első magyar edző, aki elnyerte a nemzetközi kitüntetést, mellyel minden évben egy férfit és egy nőt díjaznak a világon. A magyar díjazott személyére a MOB tett javaslatot még korábban, a NOB 98 jelölt közül választotta ki őt és a britek osztrák szkeletonedzőjét, Andreas Schmidet.

A NOB méltatása szerint Rozsnyói Katalin sportolói pályafutása befejeztével még sikeresebb volt edzőként: tanítványai 11 olimpiai, 84 világbajnoki és 70 Európa-bajnoki érmet szereztek.

Fábiánné Rozsnyói Katalin 1942. november 20-án született. Az Újpesti Dózsában kezdett kajakozni, sikereit is lila-fehér színekben érte el. Tizennégyszeres magyar bajnok, 1966 és 1973 között tagja volt a válogatottnak, az 1968-as mexikóvárosi olimpián Pfeffer Annával ezüstérmet szerzett kajak kettes 500 méteren.

Versenyzői karrierje után 1977-ben kezdte az edzői pályát, 1989 óta mesteredző. Az UTE, az MTK és a Vasas SC trénere több olimpián volt a magyar csapat tagja. Kiemelkedő versenyzője volt Bóta Kinga, Dónusz Éva, Douchev-Janics Natasa, Fazekas-Zur Krisztina, Kovács Katalin, Kozák Danuta, Kőbán Rita, Mészáros Erika, Szabó Gabriella, Takács Tamara, valamint a Kammerer Zoltán, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Tóth Dávid férfi kajaknégyes - emlékeztetett a MOB.

Hatszor választották Magyarországon az év edzőjének, 2005-ben NOB-elnöki különdíjat, 2012-ben Papp László Budapest Sportdíjat, 2013-ban MOB Nők Sportjáért Életműdíjat kapott, 2017-ben Prima Primissima-díjjal ismerték el. Férje, az olimpiai bajnok kajakos, Fábián László - akinek szakosztályvezetése mellett lett edző Újpesten, s aki hosszú időn keresztül támogatta szakmai munkáját - augusztusban hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×