eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tokió, 2018. július 22.Miraitova (b), a 2020-as tokiói nyári olimpia és Szomeiti, a paralimpia kabalfigurája az őket bemutató tokiói sajtótájákoztatón 2018. július 22-én. A tokiói nyári olimpiai játékokat 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik. (MTI/AP/Eugene Hoshiko)
Nyitókép: Eugene Hoshiko (MTI/AP)

A tokiói olimpiát is súlyosan érintheti a kánikula

Kánikulára és kellemetlenül magas páratartalomra kell készülniük két év múlva a tokiói olimpiára utazó sportolóknak. Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára nemrég a japán fővárosban járt, és részletesen megosztotta információit és tapasztalatait az InfoRádióval.

„Mellbe vágó volt az a hőség, amivel ott találkoztunk”

– jellemezte a tokiói időjárást Vékássy Bálint. A hőmérséklet csaknem eléri a 40 Celsius-fokot, a napsugárzás nagyon erős, nehezen elviselhetővé azonban a magas páratartalom teszi a Japánban tartózkodást – tette hozzá a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. A szigetország fővárosa ráadásul jobb helyzetben van, mint a délebbre fekvő Kiotó, mely egy völgyben helyezkedik el, ahol bentreked a meleg levegő – emelte ki.

Vékássy Bálint szerint ez fontos tényező lesz az olimpiai események körülményei között. A sportvezető szerint elkerülhetetlen, hogy mindenhol legyen légkondícionálás, de a közlekedésnél így is találkozni fognak a sportolók a hőséggel.

A MOB főtitkára elmondta: az egyes sportágak képviselőivel közösen döntenek majd arról, hogy két év múlva a hosszabb akklimatizálódás mellett döntenek-e, vagy azt szorgalmazzák, hogy a küldöttség minél kevesebb időt töltsön Japánban. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a rendezvény szervezői nemrég arról döntöttek, hogy az olimpiai falut az eredetileg tervezett időponthoz képest két nappal később, a hivatalos megnyitó ünnepség előtt 10 nappal teszik elérhetővé.

Szóba se jöhet, hogy a világversenyt elhalasszák 2020 őszére. „Amikor ilyen közel van egy esemény – két év már nagyon közelnek számít –, akkor minden sportág minden versenynaptárában ez konkrét dátumokkal szerepel” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×