eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Marco Rossi, a Honvéd vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Újpest FC– Budapest Honvéd mérkőzésen a Szusza Ferenc Stadionban 2015. augusztus 15-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Marco Rossi: a futballban nincsenek csodák

A futball legnagyobb igazsága, hogy a játékosok csinálják az edzőt - mondta Marco Rossi, a magyar válogatott új szövetségi kapitánya. Keretet egyelőre nem hirdet, de csak olyan futballistákra számít, akik játékban vannak.

Marco Rossi a telki MLSZ-edzőközpont Globall nevű szállodájában lakik, amíg kiválasztja állandó budapesti lakóhelyét. Rossi egyelőre másfél évre, 2019 novemberéig tervez, a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság selejtezőinek befejezéséig szól a szerződése, és már készül az első mérkőzésére, szeptember 8-án Finnország ellen a Nemzetek Ligájában.

"Csupán egyetlen kétségem van. Korábban sohasem voltam hasonló szituációban, mindig klubcsapatokat edzettem, több-kevesebb sikerrel. Egy klubedző és egy szövetségi kapitány munkája között egyetlen lényegi különbség van: klubedzőként mindenre van időd; bele tudsz mászni a játékosaid koponyájába, agyába, a magad képére tudod formálni őket, a csapatot. Naponta találkozol, beszélsz, együtt élsz velük, fokozatosan megismered őket, miközben ők is megismernek téged, a futballról alkotott filozófiádat. Az én munkám most egészen más lesz" - mondta Rossi a Magyar Időknek adott interjúban.

Ebben segíthet neki Gera Zoltán, akit, mint elárulta, korábban személyesen nem ismert, az MLSZ elnöksége ajánlotta a figyelmébe, futballistaként viszony nagyra tartotta. A majdani keret többségével együtt játszott, tudja, hogyan gondolkodnak, ideális összekötő kapocs lehet közte és a játékosok között.

"Gera a világ legerősebb ligájában, a Premier League-ben hagyott kitörölhetetlen nyomot. De ennél is fontosabbak Gera emberi tulajdonságai. Szerény, alázatos sportember, már-már fájdalmasan őszinte. Márpedig

nekem ilyen segítőkre van szükségem, nem olyanokra, akik mindig azt mondják, amit az ember hallani akar"

- mondta a szövetségi kapitány.

Az olasz szakember közölte, a futballban nincsenek csodák. Minden attól függ, hogy a játékosok mennyit adnak vissza abból, amit az edző elmagyaráz nekik, begyakoroltat velük.

"A futball legnagyobb igazsága, hogy a játékosok csinálják az edzőt, és nem fordítva. A játékos az edző szerencséje.

Ha nincsenek az eredményeim a Honvéddal és a DAC-cal, soha az életben nem jutok Csányi elnök úrnak az eszébe. Vannak edzők, akik istennek képzelik magukat, és azt hiszik, hogy a játékos nekik tartozik köszönettel a sikerekért. Én tudom, hogy ez fordítva igaz" - mondta Rossi, aki egyelőre még nem hirdet keretet, még meg kell találnia a csapatát. Kijelentette, hogy aki pedig nem játszik, azt nem veszi figyelembe, márpedig például Dzsudzsák Balázsnak sincs egyelőre csapata, így ő sem számíthat meghívóra, ahogy a legnagyobb reménységnek tartott Szoboszlai Dominik sem, csak akkor, ha beverekszi magát a Salzburg felnőtt csapatába.

A kapitány egyelőre itthon nézelődik, az NB I nyitányán négy mecset látott élőben, és nagy meglepetés nem érte. Mint mondta, óriási változások nem lesznek a válogatott keretben, tíz újonccal nem állhatnak fel az első tétmeccsen. A fiatalok még nem bizonyítottak, a rutinosabb játékosok már túl vannak a csúcson, ezért három-négy új embert szeretne beépíteni, de nem feltétlenül tinédzsereket.

"Nincs időnk kísérletezni, nincs felkészülési mérkőzésünk szeptember 8. előtt, és arra sincs lehetőségünk, hogy két-három hetet együtt edzőtáborozzunk. Legfeljebb négy-öt edzésünk lesz a finnországi meccs előtt" - mondta az olasz szakvezető, és jelezte, egyelőre 2019 novemberéig tervez, addig szól a szerződése.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×