eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Haladás második gólja a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Diósgyőri VTK - Swietelsky Haladás mérkőzésen a mezőkövesdi stadionban 2018. április 7-én. A Haladás 2-1-re nyert.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Dénes Ferenc: fenntarthatatlan a hazai futball üzleti modellje

Alacsony a jegybevétel, kevés a néző és túl sok a közpénz - véli az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász. Dénes Ferenc szerint a teljes magyar labdarúgásnak kell vonzóvá válnia, egy-egy klub önmagában nem lehet üzletileg sikeres.

A magyar futball gazdasági állapota nem rossz, hiszen jó pár csapatunk nyereséges, ami közgazdasági szempontból a legfontosabb mutató - mondta Dénes Ferenc az első osztályú labdarúgó-bajnokság szombati rajtja előtt. A sportközgazdász szerint azonban üzleti szempontból ennyi a pozitívum.

"Nagy gond, hogy a hivatásos labdarúgás bevételszerkezete jelentősen eltér az európai fő trendektől,

elsősorban a szurkolóktól származó bevételek nagyon alacsonyak.

A másik probléma, hogy a szponzori és egyéb kereskedelmi bevételek között sok olyan van, amely kevéssé a futball üzleti teljesítményéhez kötött. Ez hosszú távon nem tartható fenn" - vélekedik a gazdasági szakember. Előrelépésnek azt tartaná, ha kiegyenesedne a bevételszerkezet, több lenne a jegybevétel, azaz

többen vennénk jegyet, és akár magasabb áron is, illetve valódi, tényleg üzleti hirdetők jelennének meg a futball környékén.

"Az sokat segítene, ha magyar klubok felkerülnének valamelyik európai kupasorozat főtáblájára, és friss pénz kerülne a magyar labdarúgásba" - mondta Dénes Ferenc, aki a legnagyobb problémának azt látja, hogy a magyar labdarúgás középmezőnyét és a gyengébb csapatokat alapvetően

köztámogatásokból, közvetve vagy közvetlenül a központi költségvetésből, esetleg a helyi költségvetésből származó közpénzekből tartják fenn.

"Ezek a klubok nem is tudnak másban reménykedni, csak ebben. Persze jó marketinggel valamelyest lehetne javítani üzletileg, de egy-egy csapat nem tudja Münchhausen módjára a hajánál fogva kihúzni magát a gödörből, vagy az egész magyar labdarúgás lódul meg, az egész válik érdekessé, vonzóvá, vagy ha nem, akkor marad az, amit eddig láttunk: van egy-két csapat, amely nagyobb számban vonz be nézőket a stadionokba, a többiek pedig alacsony nézőszámmal pórbálnak elketyegni" - mondta a sportközgazdász.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×