eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Leekens mindenkire számít

Leekens mindenkire számít

Georges Leekens szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott számára minden találkozó a Bajnokok Ligája döntőjéhez hasonló fontosságú lesz az első alkalommal kiírt, szeptemberben rajtoló Nemzetek Ligájában.

A sorozat lausanne-i sorsolásán a magyar csapat a görög, a finn és az észt együttest kapta ellenfélnek a C osztályban, a mérkőzések szeptemberben, októberben és novemberben lesznek.

"Minden meccs olyan fontos, mint a Bajnokok Ligája döntője,

maximálisan ki kell használni az időt szeptemberig a felkészülésre" - mondta a belga szakvezető csütörtöki sajtótájékoztatóján. Leszögezte, a munkát már szerdán elkezdték, a belgáktól például megkapták a görögök és az észtek elleni mérkőzéseik felvételeit.

Emlékeztetett rá, a sorsolás előtt jelezte, azt szeretné, ha a válogatott négycsapatos csoportba kerülne és nem hármasba, s örül, hogy ez megvalósult.

"A finnek ellen vezettem a belga válogatottat egyik első mérkőzésemen szövetségi kapitányként. Ezúttal Finnországgal kezdünk idegenben, erre a rendkívül fontos első mérkőzésre kétszáz százalékosan fel kell készülnünk, hogy sikeresek lehessünk az erős, hajtós, küzdős finn csapat ellen. Bár az elmúlt időszakban sokszor szerencsénk volt ellenük, de ez a múlt." - mondta.

Kiemelte, a magyar, a finn és a görög együttes nagyjából azonos játékerőt képvisel. Hozzáfűzte, a finnek az elmúlt öt-hat meccsükön nem vesztettek.

"A görög erős, ám hullámzó teljesítményt mutató együttes. Játékosai technikásak, többen topligákban játszanak, és számunkra jelentős hátrány, hogy a hazai mérkőzésünk zárt kapus lesz" - utalt arra a szankcióra, amellyel az európai szövetség (UEFA) a 2015 szeptemberi, Románia elleni Eb-selejtezőn tapasztaltak miatt büntette meg a magyar szövetséget. - "Nem vagyok túl boldog, hazai pályán a játékosok szeretnének bizonyítani és visszanyerni a szurkolók kegyeit, ráadásul így a stadionban nem lesz jó atmoszféra. Ezért aztán dupla erőfeszítés kell a játékosoktól, hogy a nehéz helyzetben is sikerre vigyék a meccset."

Megemlítette, a két októberi idegenbeli meccset követően két novemberi hazai találkozó zárja a csoportkört, s mint mondta, "itt lesz igazán nagy szükség a szurkolók támogatására".

"Szoros lesz a csoport, sok múlhat az utolsó két mérkőzésen,

lehet, hogy a finnek elleni zárótalálkozón múlik minden, a szurkolók ezeken az összecsapásokon sokat segíthetnek" - mondta Leekens. - "Nem szabad alábecsülnünk a többi csapatot, a legjobbat kell kihoznunk magunkból, hogy legyőzzük őket."

Kifejtette, a csoportriválisok három különböző típusú futballt képviselnek, a két márciusi felkészülési ellenfél közül a kazahok az észtekhez, míg a skótok a finnekhez hasonló stílusban játszanak.

"Számunkra most a Nemzetek Ligája a legfontosabb, ez az első lépés,

egy új formátum és új lehetőség, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Minden alkalmat meg kell ragadnunk" - fogalmazott. - "Csalódottak a szurkolók, hogy nem leszünk ott Oroszországban a világbajnokságon. Ez fáj, de előre kell néznünk, s bár a következő vb csak négy év múlva lesz, már most hinnünk kell abban, hogy ki tudunk jutni. Én a magam részéről megpróbálok mindent hozzátenni a csapat teljesítményéhez, amit tudok."

A csapatépítésről a szövetségi kapitány azt mondta, fontos, hogy az új játékosok átvállalják a felelősséget a régi, rutinos labdarúgóktól.

"Gera Zoltán például mentálisan erős, igazi vezéregyéniség, nehéz pótolnia egy fiatalnak" - vélekedett. Mint mondta, számít a fiatalokra, ám nem feltétlenül most, először saját korosztályukban teljesítsenek jól.

Kérdésre válaszolva azt mondta, mindenkire számít a tétmérkőzéseken, aki segítheti a válogatottat, így például ez Egyesült Államokban játszókra is.

"Fontos, hogy a játékosok szeressék a válogatottat, a nemzeti mezt, és tegyenek meg érte mindent. Számomra lényeges a teljesítési vágy, hogy a maximumot hozzák ki magukból, hiszen a szurkolókat nem lehet becsapni" - fogalmazott. - "Itt nagyon szenvedélyesen szeretik a focit, ha valami nem sikerül, nagy az elkeseredés. Bízom abban, hogy kemény munkával tudunk jó eredményeket elérni. Amiben hiszek, az az elhivatottság és az akarat."

A Nemzetek Ligájában négy Eb-helyet lehet megszerezni. Minden osztályban alapesetben a csoportgyőztesek 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben mérkőznek meg a 2020-as Európa-bajnokságon való indulás jogáért - ezen a kontinensviadalon az új Puskás Ferenc Stadion három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. A négycsapatos rájátszásban gyakorlatilag azok a - csoportjukban legelőkelőbb helyen végzett - válogatottak szerepelhetnek majd, amelyek a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradtak a részvételt garantáló első és második helyekről. A B-, C- és D-osztály csoportgyőztesei egy osztállyal feljebb jutnak, az A-, B- és C-osztály csoportutolsói pedig kiesnek.

A magyarok programja a Nemzetek Ligájában:

szeptember 8.: Finnország-Magyarország 18.00

szeptember 11.: Magyarország-Görögország 20.45

október 12.: Görögország-Magyarország 20.45

október 15.: Észtország-Magyarország 20.45

november 15.: Magyarország-Észtország 20.45

november 18.: Magyarország-Finnország 20.45

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×