eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Döntőben a Liu fivérek 1500 méteren

Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is fináléba jutott 1500 méteren, míg Jászapáti Petra a B döntőben lesz érdekelt a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpia kvalifikációs világkupa-sorozatának BOK Csarnokban zajló első állomásán.

A minden távon junior-világbajnok Liu Shaoangot az első, hétfős elődöntőben szólították jégre. A táv harmadánál a harmadik helyen "utazott", amikor mögötte a két amerikai kicsúszott. Ezt követően a táv tavalyi vb-ezüstérmese visszaesett az ötödik pozícióba, előtte azonban ismét összeakadt két ellenfele, a kanadai Samuel Girard és a japán Jokojama Hiroki. Ezt kihasználva gyorsan megelőzte a lett Roberts Kruzbergset, akit aztán a dél-koreai Lim Hjo Dzsunnal leszakított, így könnyedén jutott az A döntőbe.

Az 500 méter tavalyi világbajnoka, Liu Shaolin Sándor elképesztően nehéz futamot kapott kanadai, holland és dél-koreai riválisokkal, akik egytől egyig győztek már olimpián vagy világbajnokságon, de higgadt, taktikus versenyzéssel futamgyőztesként jutott fináléba. A 21 éves magyar a középmezőnyben korcsolyázott az utolsó négy körig, amikor megindult a hajrá. Liu Shaolin két manőverrel az élre került, ezt a pozíciót pedig a hátralévő két körön már nem adta át másnak. A mögötte kibontakozó csatában a hatszoros világbajnok holland Sjinkie Knegt lett a második.

Jászapáti Petra, aki mindhárom távon sikerrel vette a selejtezőt, rögtön az első, nyolcfős elődöntőben érdekelt volt. A táv feléig a negyedik helyen korcsolyázott, amikor viszont szerette volna megelőzni az amerikai Lana Gehringet, akkor összeakadtak riválisával, aki kicsúszott, a szegedi sportoló pedig ritmust vesztett és visszaesett az utolsó helyre, ahonnan már nem tudott feljebb lépni. A zsűri viszont a tengerentúli versenyzőt szabálytalannak látta, így a 18 éves Jászapátit a B döntőbe juttatta.

"Meglepődtem, hogy az amerikait látták szabálytalannak, azt hittem, engem fognak kizárni" - értékelt Jászapáti.

Szombaton 14.36-tól a döntőkkel folytatódik a budapesti vk, majd az 500 méter küzdelmei, végül a váltók elődöntői következnek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×