eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Csányi szerint a nézőszámmal, a nézők szerint a színvonallal kell valamit kezdeni

Csányi szerint a nézőszámmal, a nézők szerint a színvonallal kell valamit kezdeni

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a szervezet keddi, éves közgyűlésén azt mondta, a 2016-os esztendő sikeresebb volt, mint az előző, amit többek között azzal indokolt, hogy a futball- és a futsalválogatott szerepelt az Európa-bajnokságon, valamint az utánpótláscsapatok is jobban teljesítettek.

A futball- és a futsal-válogatott remek Európa-bajnoki szereplése, valamint az utánpótláscsapatok teljesítménye miatt a 2016-os év sikeresebb volt, mint az előző - hangsúlyozta a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a szervezet éves közgyűlésén.

Csányi Sándor egyedüli problémaként továbbra is az élvonal alacsony nézőszámát említette.

"Az MLSZ 1,5 milliárd forint plusszal zárta az előző évet, ezt a pénzt eredménytartalékra fordította, amely így már 4,7 milliárdos" - adott tájékoztatást az MLSZ gazdálkodásáról az OTP elnök-vezérigazgatója, aki üdvözölte, hogy az Európai Unió további hat évre jóváhagyta a TAO-támogatást, amelyből tavaly 45,4, a kezdetektől pedig összesen 131,4 milliárd forint áramlott a futballba. Ismertetése szerint ennek nagy része az utánpótlásba és az amatőr futballba került.

Jobbnak tartja a kisebb létszámot

Az élvonallal kapcsolatban kifejtette, meghozta a várt eredményt a 12 csapatosra csökkentett létszám, mivel nemcsak gazdaságilag stabilabbak a klubok, hanem szakmai előrelépés is tapasztalható, ezért az NB I, az NB II és az NB III létszámát és rendszerét sem változtatja meg az MLSZ. A magyar fiatalok szerepeltetését ösztönző pénzügyi elosztási rendszert is kiemelte, jó példaként említve az éllovas Budapest Honvédot, valamint a Vasast, amelyek szerinte bebizonyították, hogy így is lehet sikereket elérni.

Hiába nem adja a tévé, nem nőtt a nézőszám

"Még ebben a hónapban felvesszük a kapcsolatot a klubokkal, hogy együtt találjunk megoldást az alacsony nézőszámra, mert hiába nem közvetít minden meccset a televízió, így sem nőtt a kilátogatók száma" - mondta Csányi, aki ismertette, hogy az MLSZ kérdőívét kitöltő közel 30 ezer szurkoló az alacsony színvonalat kifogásolta. Megjegyezte, a nézőszámra negatív hatást gyakorol, hogy több klub nem otthon játszik.

Rövidebb lesz a téli szünet

A profi klubok stadionjaival kapcsolatban elmondta, hogy 12-t már átadtak, 11 kivitelezése zajlik, míg további 8 előkészítés alatt áll, s vélhetően a 2019/20-as szezontól játszhat minden együttes a saját pályáján. Elárulta: két klubnak volt licencproblémája a pályafűtés hiánya miatt, de várhatóan nyáron Újpesten és Mezőkövesden is megoldják ezt, ami azt eredményezheti, hogy rövidebb lesz a téli szünet, amely jelenleg az egyik leghosszabb Európában.

Kicsit aggódik

Csányi a nemzeti stadion kapcsán aggodalmának adott hangot, mert megfogalmazása szerint kicsit csúszásban vannak, de ha a jelenlegi terveknek megfelelően 2019 szeptemberére elkészül az aréna, amely a 2020-as Eb-n három csoportmeccsnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont, akkor problémamentes lesz az átadás, illetve a novemberre várt felavatása. Az MTI kérdésére azt mondta, a csúszást az elhúzódó közbeszerzési eljárás okozta.

"Kis csúszásban vagyunk. Most úgy tűnik, végre minden elindult, 2019 szeptemberében átadás lesz, novemberben egy barátságos meccsel avatjuk a stadiont."

Elámult

"Én ilyet még nem láttam" - jelentette ki Csányi a 30-40 ezer magyar szurkoló marseille-i vonulását és a budapesti spontán népünnepélyt említve a tavalyi, franciaországi Eb kapcsán. Egyúttal köszönetet mondott a kluboknak, hogy hozzájárultak a hosszabb felkészüléshez, mert az jelentősen növelte a válogatott esélyeit. Kiemelte, a nemzeti együttes 18. helyen állt a világranglistán, továbbá az év csapata lett a sportújságírók szavazata alapján.

  • A jelenleg zajló vb-selejtezőről úgy vélekedett, hogy az nem a tervek szerint alakult, ennek okaként a fiatalítást, a feröeri-szigeteki orkánerejű szelet és a Svájc elleni meccsen látott bíró hibákat említette.
  • Beszédéből kiderült, hogy a pályaépítés és a tömegesítés minden területen jól halad. Előbbiben túlteljesítették a vállalt 800 pályát, ugyanis 1002 új épült, további 1513-at pedig felújítottak.
  • A női futballról közölte, hogy 800-ról 20 ezerre nőtt a játékosok száma. Külön kiemelte, hogy a nőknél van egy magyar világsztár Jakabfi Zsanett személyében, aki vezeti a Bajnokok Ligája góllövőlistáját. "Nem térünk le a női futball fejlesztésének útjáról" - jelentette ki, megemlítve, hogy az MLSZ megpályázta a 2019-es női BL-döntőt, a későbbiekben pedig női Eb-re is kandidálni akar.
  • A futsallal kapcsolatban az Eb-szereplés mellett azt hangsúlyozta, hogy már több mint 21 ezren játszanak, további fejlesztés érdekében pedig a kézilabda-szövetséggel együttműködve kellene csarnokot építeni, amelyek futsalra is alkalmasak.
  • A szurkolókról azt mondta, hogy egyetlen kirívó balhé volt, méghozzá a Győr-Veszprém futsalmeccsen, ugyanakkor a rasszista rigmusok visszaszorításában nincs változás, de az MLSZ szidalmazása megszűnt a franciaországi Eb-t követően. A magyar bírók teljesítményét összességében jónak értékelte, hozzátéve, hogy a játékvezető hibázhat, de arrogáns nem lehet, azt nem tolerálja. Ilyen esetben akár azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az illetőt nem jelölik FIFA-bírónak.

Az MLSZ közgyűlésen megjelent Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság új elnöke, aki többek között arról beszélt, hogy a két szervezet között eddig nem voltak közös szakmai programok, de ezen változtatni szeretne, már csak azért is, mert más sportágak tanulhatnának az MLSZ-től.

A mintegy kétórás közgyűlésen, melyen a 76 küldöttből 58 jelent meg, vita nélkül elfogadták mind a 2016-os beszámolókat, mind az idei terveket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×