eur:
393.15
usd:
364
bux:
72107.58
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ez a legnagyobb különbség a Monaco és a Juventus között

Ez a legnagyobb különbség a Monaco és a Juventus között

Vajon miben van a legnagyobb különbség a mai esti labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntő szereplői, az AS Monaco és a Juventus között? A válasz evidens, de talán mégsem találná ki mindenki elsőre.

Mind a két csapat vezeti hazája bajnokságát, ez kétségtelenül a Monaco esetében a nagyobb meglepetés. A hercegség csapata 2000 óta nem nyerte meg a Ligue 1-t. Most a vesztett pontokat tekintve hattal jobban áll, mint a PSG. A Juventus továbbra is uralja az olasz futballt, sorozatban hatodik elsősége jöhet össze már a hétvégén, és ez olasz rekord.

A két csapat kiemelkedően szerepelt eddig a BL mostani idényében, a csoportkör óta mindkettő kiejtett egy nála a fogadóirodák által esélyesebbnek ítélt csapatot, a Monaco a Manchester Cityt, a Juventus a Barcelonát.

Mind a két csapat teli van remek légiósokkal, de ebben a Monaco viszi a prímet,

a 24-es keretéből csak nyolcan franciák,

többségükben ők ellenben a mostani szezonban bekerültek a válogatott keretébe, vagy reménykedhetnek ebben. A Juventusban természetesen ugyancsak fontosak a külföldiek, de a középső védelem kiváló olasz játékosokból áll.

Ami a korösszetételt illeti, a Monaco kifejezetten fiatal csapat (25,4 év az átlagéletkor), a Juventust a védelem „öregíti” (28,2), de

nincs torinói, aki lemondana ezekről az „öregfiúkról”.

A játékosok piaci értékében a Juventus a jobb, a 450,80 millió euró több mint a kétszerese a monacóiak 197,80 millió eurójának. Még úgy is, hogy a 40. születésnapjához közeledő Gianluigi Buffon piaci értéke kétmillió euró. (Hány csapat lenne a világon, amelyik azonnal kifizetné érte ennek az ötszörösét is?) Sokatmondó, hogy Dybala, Higuaín, Pjanic és Cuadrado együtt többet ér, mint az ellenfél teljes kerete. De az egyébként mindig megbízható transfermarkt-kalkuláció ebben az esetben irreális, tekintve, hogy az idény ifjú csillagát, Kylian Mbappét 10 millió euróra tartja – miközben a Real Madrid százmillióért vinné.

A legnagyobb különbség a pártoló tagok számát tekintve van:

a Juventusnak tizenötször annyi van, mint a Monacónak...

A két csapat eddig kétszer találkozott egymással a Bajnokok Ligájában, 1998-ban és 2015-ben. Tizenkilenc éve még Zinedine Zidane is a Juvéban futballozott, Thierry Henry és David Trezeguet pedig az AS Monacót erősítette. Néhány héttel a mérkőzések után mindannyian világbajnokok lettek. Zidane csapata jutott akkor tovább, s játszott Amszterdamban BL-döntőt – a Real Madrid ellen! A két ifjú monacói a Juvéba került, igaz, Henry mindössze egy tavaszt töltött ott, Trezeguet ellenben tíz évet. Akad egyébként még egy francia világbajnok, aki mindkét klubot szolgálta: Lilian Thuram 1991 és 1996 között volt a Monaco, 2001 és 2006 között pedig a Juventus hátvédje volt.

Még egy talán nem is érdektelen apróság: 2017 bizonyos szempontból eddig

a francia klubfutball nagy tavasza.

A PSG legyőzte a Barcelonát (s aztán nagy verést kapva kiesett), a Lyon ma Európa Liga-elődöntőt játszik az Ajaxszal, a Monaco pedig a BL-döntőért lép pályára. E három francia csapat 12 mérkőzésen 36 gólt szerzett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×