eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Szegeden indul a kajak-kenusok olimpiai ciklusa

Egy hónap múlva kezdődik a gyorsasági kajak-kenu világkupa Szegeden.

A sportmozgás a maga harmóniájával műalkotásnak tekinthető – ez köszön vissza a május 25. és 28. között megrendezésre kerülő szegedi ICF gyorsasági Világkupa kampányának arculatában is. Az esemény arcai világbajnok kenusaink, Lakatos Zsanett és Takács Kincső lettek, akik már a 2020-as tokiói olimpia jegyében képviselik szakágukat ezen az eseményen is. Szegedre három év kihagyás után tér vissza a világkupa, amelyre minden eddiginél több nevezés érkezett:

63 ország körülbelül ezer részvevője

lesz jelen a Maty-éren - olvasható a magyar szövetség honlapján.

„Az idei világkupa kampányunkban igyekeztünk megfesteni a sportág különleges mozdulatait, az élményeinket, a siker pillanatát, amelyeket az elmúlt években átélhettünk sportolóinknak köszönhetően, ez indokolja, hogy ennyire impozáns helyen tartjuk ezt a kampányrajtot is jelentő eseményt. Az éppen 30 nap múlva kezdődő Világkupának számunkra azért van óriási jelentősége, mert a nemzetközi elit a következő évekre újra visszaköltözik Szegedre. A májusi verseny után júliusban sárkányhajó Európa-bajnokság lesz az olimpiai központban, jövőre újra világkupa a megújuló pályán, majd 2019-ben, a minden igényt kielégítő Maty-éren, 2011-hez hasonlóan ismét olimpia kvalifikációs világbajnokság rendezhetünk. Fontos kiemelni, hogy az EMMI a rendezvény sikeres lebonyolításához, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig többek között a pálya felújításához nyújt nagy összegű támogatást, így biztosított a nyugodt felkészülés az elkövetkező évekre, s Szegeden keresztül lépésről lépésre igyekszünk haladni a tokiói olimpia felé vezető úton” – mondta Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, aki hozzátette: fontosnak tartja a szponzorok bizalmát is, hogy a sportág továbbra is számíthat együttműködő partnereire.

Hogy kik lesznek az idei Világkupa főszereplői, arról Hüttner Csaba szövetségi kapitány számolt be, aki a teljes csapatot a május közepi rangsoroló után nevezi meg.

„A világkupára a riói olimpia, a tavalyi moszkvai Európa-bajnokság, valamint a május közepi rangsoroló verseny eredményei alapján jelölöm ki a csapatot. Olimpiai számokban „A” egységként azokat fogom benevezni, akik tavaly részt vettek az ötkarikás játékokon, a B egységekről pedig a rangsoroló eredményei alapján döntök majd. A szakmai célkitűzéseinknek megfelelően mind a három világkupa versenyen lesz magyar versenyző, hiszen továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a felnőttek mellett minél több, akár utánpótláskorú versenyzőnek biztosítsunk nemzetközi versenyzési lehetősége. A nevezések alapján jól látszik, hogy a legnépszerűbb világkupa-helyszín idén is Szeged, ahol a teljes nemzetközi mezőny szeret versenyezni. Ezen a regattán indulhat el az új olimpiai számok- és idén módosuló világbajnoki program tesztelése is, bár a végleges döntés majd csak május elején születik meg a tokiói olimpiai programot illetően. Ami Szegedet érinti, jelen pillanatban az egyik legnagyobb változás lehet, hogy férfi kajakban a négyes versenyszámot 1000 méter helyett 500-on rendezik majd meg és a női kenus számok is előtérbe kerülnek” – mondta Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

A sajtótájékoztató keretében adták át a hagyományos Kolonics-díjat, Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Hegedüs Éva, a GRÁNIT Bank elnök-vezérigazgatója Varga Ádámnak, a KSI SE tehetségének nyújtotta át az elismerést. Varga Ádám a tavalyi minszki világbajnokságon K-2 1000 méteren lett aranyérmes, míg a négyessel második helyen zárt, az őszi brandenburgi maratoni vb-n pedig egyesben és párosban is győzni tudott. A fiatal versenyző az év lezárásaként 2016-ban egyesben nyert az Olimpiai Reménységek Nemzetközi Versenyén is Szegeden. A díjazott számára a Kolonics Alapítvány egy tetszőleges márkájú K-1-es versenyhajót és kajaklapátot vásárol majd meg.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×