eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A negyeddöntőben búcsúzott a magyar válogatott a kézilabda világbajnokságon

A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-28-ra kikapott Norvégia csapatától a franciaországi világbajnokság keddi negyeddöntőjében, Albertville-ben, így búcsúzott a tornától.

A magyar válogatott a hetedik helyen végez, amennyiben Katar nem jut tovább Szlovéniával szemben a kedd esti negyeddöntőből. Amennyiben a közel-keleti együttes sikerrel jár, Javier Sabaté szövetségi kapitány csapata nyolcadikként zár.

A norvég férfi válogatott történetének legnagyobb sikerét érte el az elődöntőbe jutással. A legutóbbi két világbajnokságra nem jutottak ki, és ezen a tornán is csak azért vehetnek részt, mert a szlovénokkal szemben elveszített pótselejtezőt követően szabadkártyát kaptak, mivel a tavaly januári Európa-bajnokságon negyedikek lettek.

A skandináv együttes ellenfele a pénteki, párizsi elődöntőben a Spanyolország-Horvátország találkozó győztese lesz.

Eredmény, negyeddöntő:

Norvégia-Magyarország 31-28 (17-10)

Albertville, 6300 néző, v.: Geipel, Helbig (németek)

lövések/gólok: 47/31 (66%), illetve 49/28 (57%)

gólok hétméteresből: 1/1, illetve 6/6

kiállítások: 14, illetve 6 perc

Magyarország:

Mikler - Harsányi 3, Ligetvári, Zubai, Lékai 1, Nagy L. 1, Szöllősi. Cserék: Fazekas (kapus), Juhász 1, Balogh Zs., Császár 11, Jamali, Bánhidi 6, Ancsin, Bodó 5

A nyolcaddöntőben a dánokkal szemben 4-1-re vezettek a magyarok a meccs elején, ezúttal viszont a norvégok léptek meg ugyanilyen arányban öt perc alatt, sőt a különbség a folytatásban tovább nőtt (7-2). Ahogy arra számítani lehetett, rendkívül pontosan és gyorsan játszott az ellenfél, védekezésben pedig hatékonyan semlegesítette a magyar próbálkozásokat. Láthatóan előnyére vált, hogy riválisánál egy nappal többet pihenhetett.

Többször is hosszú percekig gólképtelen maradt a csapat, mert nem sikerült lassítania a norvégok játékát, a hátsó alakzatuk pillanatok alatt visszarendeződött. Az első félidő közepén némileg rendezte sorait a magyar együttes, a 19. és a 24. perc között 4-1-es sorozatot produkált, ezzel 12-8-ra felzárkózott, de a szünetben ismét hét találat volt a különbség (17-10).

A második felvonás elején is tempókülönbség volt a két együttes között, a norvégok gyorsabban kézilabdáztak és - mivel ezúttal a magyar kapusok teljesítménye sem volt kiemelkedő - a félidő közepén már tíz gól volt az előnyük (26-16). Erőszakosak, rendkívül mozgékonyak és motiváltak voltak az északiak, akik végig vezetve győztek, végül három góllal.

A találkozó legeredményesebb játékosa Császár Gábor volt 11 találattal, míg a norvégoknál Espen Lie Hansen hat, Sander Sagosen és Kent Robin Tonnesen pedig egyaránt öt-öt alkalommal volt eredményes.

A két válogatottnak ez volt a 29. mérkőzése egymás ellen, 18 magyar siker és két döntetlen mellett a norvégok most győztek kilencedik alkalommal.

"Megérdemelten győztek a norvégok, akiknek fiatal, de remek csapatuk van, és az egész világbajnokságon ők a legjobbak a gyors indításokban - értékelt Javier Sabaté szövetségi kapitány. - Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, próbáltuk lassítani a támadásaikat, de az eredmény is mutatja, hogy a meccs elején nem sikerült, ráadásul eleinte támadásban is sokat hibáztunk. Büszke vagyok a csapatomra, hiszen ahhoz képest, hogy két éve a magyar válogatott nem volt ott a világbajnokságon, most kijutottunk, és bekerültünk a nyolc közé."

Nagy László: emelt fővel távozhatunk

A csapatkapitány Nagy László szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott emelt fővel távozhat a franciaországi világbajnokságról, miután kedden 31-28-ra elveszítette a norvégok elleni negyeddöntőt.

"Hiányzott a nagyobb koncentráció, illetve a kapusteljesítmény és a védekezésünk sem volt ugyanolyan, mint a dánok ellen" - utalt az olimpiai bajnokkal szemben vasárnap megnyert nyolcaddöntőre Nagy László.

Hozzátette, támadásban is lassabbak, körülményesebbek voltak, mint két nappal korábban, a norvégok pedig "szétfutották" őket. A skandináv együttes a meccs elején 7-2-re, a szünetben 17-10-re, a második félidő közepén pedig már 26-16-ra vezetett, de Javier Sabaté szövetségi kapitány együttese végül három gólra felzárkózott, és 18-14-re megnyerte a második felvonást.

"Pozitívum, hogy a végén közelebb tudtunk férkőzni hozzájuk. Az első félidő megpecsételte a sorsunkat, de végül emelt fővel távozhatunk. Lehetett volna jobb és rosszabb is számunkra ez a világbajnokság. Tele van a padlás hetedik-nyolcadik helyekkel" - utalt Nagy László arra, hogy a magyar csapat 2007 óta sorrendben a kilencedik, a hatodik, a hetedik és a nyolcadik helyen végzett, míg két évvel ezelőtt nem jutott ki a vb-re. Ezúttal a hetedik helyezett lesz a magyar válogatott, amennyiben Katar kiesik Szlovéniával szemben a kedd esti negyeddöntőben. Amennyiben a közel-keleti együttes sikerrel jár, Javier Sabaté szövetségi kapitány csapata nyolcadikként zár.

Zubai Szabolcs úgy fogalmazott, az első félidő első felében ment el a mérkőzés, utána már csak futottak az eredmény után. "Nagyon rosszul, tragikusan kezdtünk, most nagyon dühös és csalódott vagyok" - mondta a MOL-Pick Szeged beállója.

Hasonlóan látta a találkozó nagyobb részét Császár Gábor is, aki úgy nyilatkozott a lefújás után, hogy átrohantak rajtuk a norvégok.

"Más szinten játszott a két csapat. Eleinte nem tudtunk megfelelően felpörögni, és azt se felejtsük, hogy ellenfelünk egy nappal többet készülhetett. Később küzdöttünk, hajtottunk, a lehetetlent is megpróbáltuk a végén. Ennyire volt elég" - mondta a svájci Kadetten Schaffhausen légiósa.

Norvégia férfi válogatottja története legjobb eredményét érte el az elődöntőbe jutással. A legutóbbi két világbajnokságra nem jutott ki, és ezen a tornán is csak azért vehet részt, mert a szlovénokkal szemben elveszített pótselejtezőt követően szabadkártyát kapott, mivel a tavaly januári Európa-bajnokságon negyedik lett.

A magyar válogatott a roueni C csoportban az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes német, az Európa-bajnoki harmadik horvát, valamint a fehérorosz csapattól kikapott, Chile és Szaúd-Arábia együttesét legyőzte, így a negyedik helyen jutott tovább, majd a nyolcaddöntőben elbúcsúztatta az olimpiai bajnok Dániát.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×