eur:
393.05
usd:
362.56
bux:
71288.01
2024. július 8. hétfő Ellák

Itt a Magyar Úszó Szövetség válasza Hosszúéknak

A  Magyar Úszó Szövetség elnöksége szerint tévúton járnak azok a versenyzők, akik a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka vezetésével nyílt levélben mielőbbi változásokat ösztönöznek a sportágban.

A Magyar Úszó Szövetség elnöksége szerint a feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok.

„Véleményünk szerint a magyar úszósport az időnként jelentkező nehézségek, egy-egy negatív történés ellenére sikeres, eredményes, helytállása az egész világon tekintélyt parancsoló. Egyetlen nemzeti úszószövetség sem rendezett, rendezhet annyi nemzetközi versenyt – világbajnokságot, Európa-bajnokságokat –, mint a magyar, melynek kapcsán előbb a margitszigeti létesítmény bővült, hamarosan pedig megnyitják a Dagály-úszókomplexumot. Ezen túlmenően elindult és hatékony a nagyszabású, nyolc régióban zajló Jövő Bajnokai program. A válogatottak a világ különböző pontjain idilli körülmények között készülhetnek, összességében sikert sikerre halmoznak” - olvasható a szervezet közleményében.

Az állásfoglalás szerint a szövetség gazdálkodása tökéletesen átlátható, a MÚSZ bármely tagja számára hozzáférhető, a szakmát érintő finanszírozási döntések esetében az eredményesség a legfontosabb szempont – így a válogatott versenyzők valamennyi, kellően indokolt kérését a szövetség maradéktalanul teljesítette az elmúlt években, legyen szó edzőtáborozásról vagy sporteszközök beszerzéséről.

Megemlítik, hogy 81 egyesület 2016-ban összesen 600 millió forintot kapott négy program keretében, további 133 millió forint értékben uszodai felszereléseket és a felkészüléshez fontos eszközöket. A hazai és nemzetközi edzőtáborokban, versenyeken 137 versenyző vett részt, rájuk mindösszesen csak 2016-ban – az általuk igényelt sporteszközök és táplálékkiegészítők beszerzésével együtt – további 393 950 331 forintot fordított a MÚSZ.

A közlemény kitér arra is, hogy a válogatott versenyzőket március óta várja a Tüske-uszoda, a legmodernebb eszközökkel felszerelve, kizárólag rajtuk múlik, mikor, milyen mértékben használják a létesítményt, benne a válogatott tagjai számára kialakított erősítőtermet, a mozgáselemző kamerarendszert, illetve a regenerációt segítő modern berendezések.

„Tény, hogy a Magyar Úszó Szövetség, beleértve az elnököt, a mindenkori szövetségi kapitányokat immár egy éve nem ért szót Hosszú Katinka edzőjével, az amerikai Shane Tusuppal, de ennek nem csak nyelvi nehézségei vannak. Hosszú Katinka eredményei – mint ahogy ezt többször hangsúlyoztuk – lenyűgözőek, ám az a magatartás, amelyet az edző-férj tanúsít itthon és külföldön, elfogadhatatlan. Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker, és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni” - fejtették ki.

A MÚSZ elnöksége arra szeretné ösztönözni az érintetteket, hogy "legalább a vb-ig csituljanak el a fegyverek, de azt is jelezze, ha ezzel szemben azonnali változtatásokat tart szükségesnek. Mint ahogy a sportolóktól, a klubok képviselőtől, az elnökség tagjaitól is bármilyen építő javaslatot készséggel fogadunk."

Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszók, illetve Czakó Csaba és Shane Tusup edzők a hétvégén egyeztettek a kialakult helyzetről, a megbeszélésük eredményeként hétfő reggel tették közre Facebook-oldalaikon a változást sürgető nyilatkozatukat.

A nyilatkozat szerint az aláírók célja egy korszerű, demokratikus és szakmai alapokon nyugvó rendszer, melyet nem a "félelem" vezérel. A versenyzők azt is hangsúlyozták, hogy fontos számukra a jövő évi hazai világbajnokság sikere, ennek érdekében tartják szükségesnek a mielőbbi változásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 8. 09:14
×
×
×
×