eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Örülnek, hogy marad a tradicionális táv

Nem bántották az 1000 métert a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) hétvégi kongresszusán, a férfiaknál marad az egyes, a páros és a négyes is az olimpiai programban, ellenben a K-2 200 méter lekerült a terítékről, így jó pár sprinternek újra kell majd gondolnia a lehetőségeit. A döntést a legtöbb férfiversenyzőnk üdvözli - olvasható a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapján.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán már egy ideje megkezdte a felkészülést a következő szezonra. Azt azonban pár hete még nem tudta megmondani, melyik táv fog prioritást élvezni, 1000 vagy 500 méterre kell-e hangolódnia. Kamera mindkét távon ért el nagy sikereket, de azért titkon örül annak, hogy az 1000 méter maradt a programban.

„Mert így maradhat a szívügyem, a négyes – magyarázta Kamera. – Örülök, hogy végre döntés született, sokan vártuk már, hogy pont kerüljön erre a kérdésre. Nekem szimpatikus lett volna az ötszáz méter is, hiszen az elmúlt tizenhat évben ezen a távon is értem el sikereket, de azért az ezer méterhez talán jobban értek, mint az ötszázhoz. És talán a négyesünk is megmarad így, a szegedi Világkupán mindenképpen jó lenne az olimpiai ezüstérmes csapathajóval rajthoz állni.”

„Én is örülök ennek a hírnek, bár attól sem lettem volna megijedve, ha az ötszáz négyes mellett döntenek – folytatta Kammerer Zoltán társa, Tóth Dávid. – Így, hogy a már megszokott versenytávon kell jól teljesíteni, a felkészülés sem fog nagyban eltérni az elmúlt évektől.”

Pauman Dániel az 1000 méter hagyományaira hívta fel a figyelmet.

„Fontos, hogy az ICF a tradicionális szám megtartása mellett döntött, bár a kétszázas és az ezres versenyzők miatt pikáns lett volna az ötszáz négyes is, azt hiszem, a klasszikus, állóképességi szám kiiktatása az olimpiai programból ingoványos útra terelte volna a sportág férfi szakágát. Számunkra jó döntés született, én azonban nem mennék el szó nélkül amellett, hogy a férfi kenu újabb megkurtításával nagyon nehéz helyzetbe kerül a kenu szakág. Mondom ezt úgyis, hogy két női kenus szám került fel a programra. Minden elismerésem a hölgyeké, de ez nagy érvágás a férfi kenunak, s ez hosszú távon a szakág végét jelentheti. Szerintem ezt a kajak-kenus társadalom nagy százaléka így gondolja.”

A riói olimpián járt Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin is örül, hogy megmaradt a klasszikus távú négyes.

„Az elmúlt szezonban sikerült egy kis ízelítőt kapnunk ebből a versenyszámból, és szívem szerint jövőre is megpróbálnám – mondta Ceiner Benjámin. – Ami a következő szezont illeti, a prioritást a párosunk fogja élvezni Hufival, de ez nem zárja ki a többi számot.”

„Örülök, hogy maradt az ezer négyes ugyanis ez egy klasszikus szám, nagy múltja van, mind az olimpiákon, mind a magyar nemzet számára – folytatta Hufnágel Tibor.

A döntés egyik vesztese Tótka Sándor, aki Molnár Péterrel a világbajnoki címvédője az olimpiai programról lekerülő K-2 200 méternek.

„Nem erre számítottunk, ezt a helyzetet még át kell beszélni az edzőmmel, Hüvös Viktorral – mondta a fiatal kajakos. – Megnézzük, hogy mik a lehetőségeink, megpróbáljuk-e kétszáz egyest vagy nekifussunk-e az ezer méteres számoknak. Egy biztos, nehéz időszak elé nézünk.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×