eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mocsai: a lakosságot is szolgálja majd az új campus város

Világszínvonalú lesz a Testnevelési Egyetem felújítása és bővítése – mondta Mocsai Lajos, az intézmény rektora az InfoRádiónak.

A Testnevelési Egyetem a rendszerváltozás óta kimaradt mindennemű fejlesztésből. Ebből adódóan mára végképp elkerülhetetlenné vált az egyetem létesítmény-rendszerének modernizálása – mondta el az InfoRádiónak a Mocsai Lajos.

A Testnevelési Egyetem rektora beszámolt arról, hogy a megkezdett modernizálás két fő ponton zajlik. Egyfelől elindult a tartalmi megújulás az önállósulás után a teljes curriculum: a tantervek, a minta tantervek elkészítésével és az új szakrend 2017-ben való bevezetésével. Emellett új létesítményekre is szükség van, hiszen 19. századbeli, rendkívül rossz állapotban lévő sportfelületekkel rendelkeznek.

„E téren első lépés a Sportkórház 12 éve bezárt Alkotás úti épületének főépületté való belső építészeti engedélyeztetése. Várhatóan januártól megkezdődik ennek a mínusz két szinttől a felső tetőszint befejezéséig való belső építészeti munkálata. Ezután ide át tudjuk költöztetni néhány kutatóépületünket, tanszékünket, gazdasági vezetésünket és egyéb vezetési központunkat” - ismertette a terveket az intézményvezető.

Ezek után következik a második lépcsőfok, amelynek során előreláthatólag közel egy időben az egyetem sportfelületei – főként az Alkotás utcai centrum, illetve a Csörsz utcai pálya - újulnak meg. Az engedélyeztetési terv és a végleges tervdokumetáció elkészítése a következő hetekben, hónapokban zajlik.

Az „első kapavágás” tehát a belsőépítészeti munkálatokkal már decemberben megtörténik. 2018-ban pedig szeretnék átadni az immár nemzetközi színvonalú sportági gyakorlófelületeinket – hangsúlyozta a rektor.

Azt is jelezte, hogy a beruházássorozat első ütemének költségei 40 milliárd forint körül alakulnak.

„Az építkezés különleges, bravúros lesz, hiszen megpróbáljuk összekötni az itt lévő kerületeket a sportfelületeinkkel és lehetőséget adunk az embereknek a sportolásra. Másrészt a 2017-ben induló új oktatási rendünkben kiemelkedő szerepet kapott és visszaállított szakedzői diplomás képzésünk és a mesterkurzusaink várhatóan végre olyan méltó környezetbe kerülnek, ahol már tudjuk fogadni az egyre több külföldi érdeklődőt is. Most ez lehetetlen” - mutatott rá Mocsai Lajos.

A rektor azt is hangsúlyozta, hogy az építkezés valójában együtt szolgálja a városkép kialakítását, az életminőség fejlesztését és magának az egyetemnek a megújulását.

Egy olyan campus várost alakítunk ki, amely nemcsak a diákoké, hanem az itt élő lakosságot is szolgálja majd – mondta Mocsai Lajos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×