eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Platini: tiszta a lelkiismeretem

Tiszta a lelkiismeretem - jelentette ki Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eltiltott elnöke a szervezet athéni kongresszusán.

"Biztos vagyok benne, hogy a legkisebb hibát sem követtem el, így folytatom a jogi küzdelmet - utalt arra, hogy igyekszik tisztára mosni a nevét. - Önök nélkülem folytatják missziójukat - a labdarúgás szolgálatát - olyan okok miatt, amelyekre most nem szeretnék visszatérni. Köszönöm ezt a kilenc évet, azt hiszem, nagyszerű munkát végeztünk."

A 61 éves sportvezető hozzátette: a labdarúgás először is játék és csak azután termék, sport és csak aztán piac, előadás és csak azután üzlet.

"Nem létezik több labdarúgás, a gazdag nemzeteké és a kicsiké, a világszerte ismert kluboké és a haverok közötti vasárnapi találkozóké, hanem csak egy van" - utalt a Bajnokok Ligája reformjára, melynek értelmében az eddigieknél több automatikus helyet biztosítanának a nagy bajnokságoknak, holott ő maga éppen a kisebb nemzetek csapatait igyekezett helyzetbe hozni az elmúlt években.

"A mihamarabbi viszontlátásra, futballbarátok" - búcsúzott remegő hangon, kissé megindultan, majd a jelenlévők, az 55 európai szövetség képviselőinek tapsa közben elhagyta az üléstermet.

A játékosként háromszoros aranylabdás, Európa-bajnok Platinit eredetileg nyolc évre tiltotta el a nemzetközi szövetség (FIFA) "összeférhetetlenség" és "hűtlen kezelés" miatt, konkrétan azért, mert Joseph Blatter korábbi FIFA-elnök 2011 februárjában kétmillió svájci frankot adott neki. A svájci sportdiplomata utóbb értékének megfelelő kompenzációnak nevezte az összeget, amelyet - mint mondta - tanácsadóként kapott az UEFA-elnök, FIFA-alelnök. Platini úgy kommentálta a kifizetést, hogy az a 1999 januárja és 2002 júniusa között elvégzett munkájáért járt neki, s késedelmesen kapta meg. Az együttműködésről ugyanakkor nem született írásos szerződés.

Fellebbezés után előbb hat évre csökkentették, majd a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) május 9-én hatról négy évre mérsékelte a felmentésért folyamodó francia sportvezető eltiltását. Akkor szóban lemondott posztjáról, később pedig jelezte, hogy mindezt Athénban hivatalosan is megteszi majd, amihez megkapta a jóváhagyást a FIFA etikai bizottságától.

A l'Equipe című lap hétfőn azt írta, hogy Platini vasárnap kapja kézhez a CAS döntésének indoklását, és annak ismeretében dönt arról, hogy polgári bírósághoz fordul-e.

Eltiltása miatt szerdán (ma) elnökválasztást tartanak Athénban. A versenyben maradt két jelölt szlovén Aleksander Ceferin és a holland Michael van Praag.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×