eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

BL-selejtező - Albániában kezd a Ferencváros

Az Európa Ligában érdekelt magyar csapatok után a selejtező második körében már a Ferencváros is megkezdi szereplését a nemzetközi porondon: Thomas Doll vezetőedző együttese az albán Partizani vendége lesz szerdán 20 órától a Bajnokok Ligájában.

A zöld-fehérek a júniusi sorsolás nyomán a Skenderbeúval találkoztak volna, csakhogy az albán bajnokot egy évre kizárta a nemzetközi kupasorozatokból az európai szövetség (UEFA), amelynek döntését később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is jóváhagyta. Az UEFA ezt követően az ezüstérmes Partizanit átsorolta az EL-ből a BL-be, azaz a magyar bajnoknak pályára kell lépnie a továbbjutáshoz.

Az egyaránt 15-ször bajnok és kupagyőztes tiranai csapat a stadionja felújítása miatt jelenleg nem saját otthonában fogadja ellenfeleit, hanem a fővárostól egyórányi autóútra lévő Elbasanban, így a Ferencváros is ott lép pályára.

A rivális keretében egyetlen olyan labdarúgó van, aki az albán válogatottal szerepelt a vasárnap befejeződött Európa-bajnokságon, méghozzá a kapus Alban Hoxha. Ennek megfelelően a Partizani erőssége a védekezés, az előző szezonban 19-szer gólt sem kapott. A csapat legnagyobb gondja, hogy pótolja két legeredményesebb játékosát, az előző idényben 21 gólos Xheavir Sukajt és a tízgólos Stevan Racicot - az idény végén mindketten távoztak a klubtól. Aki ezt megteheti, többek között az a Marko Vidovic, aki a Honvédban is futballozott.

Az albán csapat eddigi nemzetközi szereplései alapján semmiképpen sem számít esélyesnek, ugyanis 23 európai párharcából mindössze háromszor jutott tovább, legutóbb 2004-ben az UEFA Kupa selejtezőjének első fordulójában a máltai Birkirkara ellen akadt erre példa. Tavaly az EL-selejtező első körében búcsúzott a gárda kettős vereséggel a norvég Strömsgodsettel szemben.

Az viszont figyelemre méltó, hogy idén, mielőtt az EL-ből átkerült volna a BL-be, gól nélküli döntetlent ért el hazai pályán a szlovák Slovan Bratislava ellen. A visszavágót már nem rendezték meg a Skenderbeu kizárása és az ebből adódó sorozatváltás miatt. Magyar ellenféllel még sosem találkozott a Partizani.

A Ferencváros eddig három játékost igazolt nyáron a német Oliver Hüsing, az osztrák Marco Djuricin és a magyar válogatottal az Eb-n is szerepelt Lovrencsics Gergő személyében. A trió mindegyik tagja bevethető lesz Albániában.

Az FTC eddig egyszer csapott össze albán csapattal: 2004-ben szintén a BL-selejtező második körében az FK Tirana volt az ellenfele és 3-3-as összesítéssel, idegenben szerzett több góllal jutott tovább a magyar bajnok.

A párharc megnyerése azért is különösen fontos, mert a BL-selejtező következő, harmadik fordulójában alulmaradó csapat már nem esik ki egyből, hanem átkerül az EL-selejtezőbe, amelynek utolsó körében a főtáblára kerülésért játszhat.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

Elindult a fővárosi gigaberuházás, amit még a válság sem tudott eltörölni

A 2005-ös indulást követően 2006-ban másodszor került sor a Portfolio ingatlankonferenciájának, a Property Investment Forumnak a megrendezésére. Visszatekintő cikksorozatunk mostani részében a 2006-os ingatlanpiaci történésekkel foglalkozunk, kiemelten a ma már mindenki által jól ismert budapesti óriásprojekt, a Corvin Sétány indulásával, az irodapiac kihívásaival és azzal, hogy milyen folyamatok okoztak egyre nagyobb bizonytalanságot a nemzetközi piacokon. Nézzük, mi történt a 2006-os Property Investment Forumon és a hazai ingatlanpiacon!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×