eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Dénes Tamás: Megérdemelt a portugálok sikere

Az InfoRádió labdarúgó szakírója szerint megérdemelt volt a portugál labdarúgó-válogatott sikere a franciaországi Európa-bajnokság döntőjében, bár a finálét a franciák veszítették el.

Csak a tét miatt volt ennyire eseménytelen a döntő? Vagy ez tényleg nem volt jó meccs?

Nem volt jó meccs, ez kétségtelen, értetlenül állok magam is, hogy a franciák miért játszottak így. Úgy futballoztak, mint akikre nagyon ráijesztettek a mérkőzés elején és abból nem is tudtak utána egyszer sem kijönni. Lehet futballtörténeti párhuzamokat hozni. Emlékeimben ott él a '78-as világbajnoki döntő, amikor a 90. perc után a hollandoknak volt egy kapufája - ha az bemegy, akkor nincs tovább. Most André-Pierre Gignac találta el a 92. percben a kapufát - ha bemegy, akkor vége lett volna a mérkőzésnek. De Cristiano Ronaldo sérülése miatt megérdemelt a portugálok sikere. Portugália a tizedik volt, amelyik elnyerte az Európa-bajnoki címet.

Ki mernéd jelenteni, hogy ezt a franciák vesztették el?

Azt hiszem, igen. Bármennyit is tettek a portugálok a győzelemért, ha a franciák úgy játszanak mint az egyenes kieséses szakasz addigi mérkőzésein, akkor biztosan megnyerték volna. Azt mondta Fernando Santos a portugálok edzője a mérkőzés után, hogy egyszerűek voltunk mint a galambok és bölcsek mint a kígyók – ezt értse mindenki úgy, ahogy akarja.

De ha az egész EB-t végignézzük, akkor azt a mondatot nem mondanánk, hogy a "portugálok menetelése".

Kimondhatjuk, csak nem lenne igaz. A magyar válogatott három gólt szerzett a portugálok ellen, többet, mint az összes többi csapat összesen és a portugálok úgy lettek Európa-bajnokok, hogy a rendes játékidőt a 90 perceket tekintve mindössze egy mérkőzésüket nyerték meg. Én nem voltam boldog 2004-ben sem, amikor a görögök nyerték az Európa-bajnoki címet, kicsit számomra hasonló az ő sikerük a mostanihoz, azzal együtt, hogy ők legalább megnyerték a mérkőzéseiket. A világ egy idő után tud majd érveket felsorakoztatni amellett, hogy miért lett Portugália az Európa-bajnok, amellett, hogy például a legjobb fiatal játékosnak járó díjat megkapta éjszaka Renato Sanches. De például nem láttam azt, hogy ki lett a tornán a legjobb játékos. Kérdés, vajon kinek adják majd ezt a díjat. Lehet, hogy Cristiano Ronaldónak. 

Változott valamit a futball, ha ezt az Európa Bajnokságot nézzük? 

Lehet általánosságokat mondani, hogy például nagyobb lett a kiegyenlítődés. De sajnos nem a kisebb vagy a közepesebb csapatok emelkedtek fel, hanem a korábbi nagy csapatok mentek egy kicsit lejjebb. Ha összességében nézzük, a spanyol, a német és a francia csapat is várakozás alatt teljesített, de a franciákra inkább csak a döntő miatt mondom ezt, mert korábban nem játszottak rosszul. Ma nincsen Európának uralkodó futball válogatottja, mint ahogy ezt mondtuk 2014-ben a németek világbajnoki sikere után. Kevés volt a gól és az európai futball újra el fog azon gondolkodni, hogy jó-e így az Európa Bajnokság, jó-e, hogy ennyire kizsigerelt játékosok játszanak végig a hosszú bajnoki idény után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×