eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Djokovic és Williams? - Vasárnap kezdődik a Roland Garros

Az idei eredmények a két világelső, Novak Djokovic és Serena Williams sikerét vetítik előre a vasárnap kezdődő 115. francia nyílt teniszbajnokságon.

A szerb játékos 11 trófeából álló gyűjteményéből már csak a Muskétások Kupája hiányzik, eddigi három döntőjéből kétszer Rafael Nadal, tavaly pedig meglepetésre a svájci Stan Wawrinka állította meg. Fantasztikus észak-amerikai idény után jött át Európába: megnyerte az Indian Wells-i és a miami keménypályás szupertornát is, a salakszezont viszont gyengén kezdte, Monte-Carlóban címvédőként csak a második fordulóig jutott, ám utána Madridban diadalmaskodott, majd Rómában döntőt vívott. Bár a vörös borításon Djokovic korántsem sebezhetetlen, ám a jelenlegi helyzet szerint csak a 29. születésnapját Rómában bajnoki címmel megünneplő Andy Murray tudja őt igazán megszorítani.

A világranglistán második skót is egyre stabilabb salakon, az idei három nagy versenyen kétszer döntőt, egyszer elődöntőt játszott. Menetelését még az sem befolyásolta, hogy a hónap elején befejezte a közös munkát a korábbi női világelső Amélie Mauresmóval, és edzéseit átmenetileg a korábbi brit válogatott Jamie Delgado irányítja.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy milyen formában lép pályára Párizsban Rafael Nadal, aki rekordot jelentő kilenc alkalommal ünnepelhetett a Philippe Chatrier Stadionban. A spanyol salakkirály 71/2-es győzelmi mérleggel büszkélkedhet a Roland Garroson, s tavaly a negyeddöntőben kapott ki Djokovictól. Idén Monte-Carlóban és Barcelonában is kilencedszer győzött, majd Madridban a négy között Murray, Rómában pedig a nyolc között Djokovic verte meg.

A nőknél idén is a világelső Serena Williams a legesélyesebb, aki tavaly kis híján megcsinálta a Grand Slamet, és a négy nagy torna közül csak a US Opent nem tudta megnyerni. A 34 éves amerikai csillag betegség miatt visszalépett a madridi viadaltól, és mindössze egy versenyen - Rómában - indult salakon, igaz, azt meg is nyerte. Ha motivációja két héten át kitart, megszerezheti negyedik párizsi bajnoki címét, egyben 22. GS-serlegét. Ezzel utolérné az örökranglistán a legendás Steffi Grafot, és már csak a 24-et gyűjtött ausztrál Margaret Court előzné meg. Címvédésében biztosan nem akadályozza meg a kétszeres párizsi bajnok Marija Sarapova, az orosz sztárnak ugyanis márciusban felfüggesztették a játékengedélyét, mivel bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje.

Williamsen kívül még a madridi bajnok román Simona Halep, a tavalyi WTA-világbajnokságon győztes - a rangsorban második - lengyel Agnieszka Radwanska, valamint az Australian Open-címvédő német Angelique Kerber juthat messzire.

A tavaly a második fordulóban búcsúzott Babos Tímea a világranglista 44-edikjeként alanyi jogon főtáblás, a férfiaknál Fucsovics Márton - aki 2011 óta 12. alkalommal próbálkozott Grand Slam-főtáblára jutni - a selejtező második fordulójáig jutott.

Sarapova mellett sérülés miatt hiányozni fog a Roland Garros idei mezőnyéből a 17-szeres GS-bajnok Roger Federer - aki aligha ismételte volna meg 2009-es bravúrdiadalát -, továbbá az argentin Juan Martin del Potro, a dán Caroline Wozniacki és a svájci Belinda Bencic.

Ami az immár 32 millió eurós (10 milliárd forint) összdíjazás eloszlását illeti, az első körösök 30 ezer, a második körösök 60 ezer, a harmadik fordulósok 102 ezer, a nyolcaddöntősök 173 ezer, a negyeddöntősök 294 ezer, az elődöntősök 500 ezer eurót kapnak. A győztes 2 millióval, a finálé vesztese pedig egymillió euróval gazdagodik.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×