eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Átadták Magyarország első szabványos amerikaifutball-pályáját

Átadták szombaton Magyarország első szabványos amerikaifutball-pályáját Székesfehérváron: a MÁV Előre egykori sporttelepén épült meg az a 120 yardos (110 méteres) pálya, amely a Fehérvár Enthroners (Koronázók) csapatának új otthona lett.

A kezdőrúgást megelőző beszédében Cser-Palkovics András polgármester fontosnak nevezte a szombati eseményt, mert a történelmileg első magyar városban az első amerikaifutball-pályát avatták. A sok néző is jól mutatja a sportág népszerűségét, ez az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligának (NFL) köszönhető, amely hosszú évek óta látható hazánkban is - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az egykori MÁV-pályán "újrahasznosított" stadion épült: átkerültek a Sóstói Stadion bontásából származó elemek.

Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete avatóbeszédében kiemelte: Chicago Bears-mezben érkezett, hiszen egész életében annak a csapatnak szurkolt. Mint mondta, régóta nem volt személyesen futballmérkőzésen, de Szijjártó Péterrel sokat beszélgetett a sportágról, hiszen a magyar külügyminiszter a bostoni New England Patriots nagy szurkolója.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a sportágnak sok ikonikus magyar származású alakja volt. Példaként említette Joe Namath-ot, aki az 1960-70-es évek sztárja volt, Pete és Charlie Gogolakot, akik új dimenzióba helyezték a sportágat és George Stanley Halast, aki a Chicago Bears-t alapította.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár szerint legendás helyszínen vannak, ahol évtizedekkel ezelőtt fantasztikus labdarúgó-mérkőzéseket játszottak. Reményét fejezte ki, Dévényi Tibor a MÁV Előre néhai elnöke örül, mert ha lenéz az égből láthatja, hogy a pálya, amelynek megmaradásáért sokat küzdött, ismét a sporté lett.

Boda Gábor, a Magyar Amerikai Futball Szövetség elnöke rámutatott, hogy a pálya felépüléséhez - akárcsak a játékban - komoly összefogásra, összetartásra volt szükség. Mint mondta, tíz éve alakult meg a szövetség, akkor még álmodni sem mertek ilyen kiváló körülményekről, arról meg pláne, hogy több ezer szurkoló előtt avathatják fel.

A nyitóünnepséget követően Fehérvár Enthroners-Boda Troopers FEZEN Divízió II-es bajnoki mérkőzéssel avatták fel az új pályát. A körítés igazán méltó volt az amerikaifutballhoz, hiszen cheerleaderek bemutatójának, koncerteknek és zárásként tűzijátéknak tapsolhattak a stadiont szinte zsúfolásig megtöltő nézők.

A beruházás keretében felújították az öltözőket és az amerikaifutballra alkalmas füves pályát. A Sóstói Stadion elbontott "földlelátójának" betonelemeiből és a korlátokból a pálya hosszanti oldalaira lelátókat építettek, az egyik oldalt felszerelték a klub színeit idéző kék- és aranyszínű székekkel.

A Takarodó úti pályát a Fehérvár Enthroners The Firstnek (Az Első) nevezte el. Ennek apropóján az 1-es számú mezüket visszavonultatták, azt a mérkőzéseik során csak a szurkolóik viselhetik, ezzel is jelezve számukra, hogy ők az elsők, az állandó csapattagok.

A létesítmény az amerikai-futball mellett a Fehérvár Lionz frizbiseinek otthona is lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×