eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Talmácsi győzött, 10 pont az előnye az utolsó futam előtt

Talmácsi Gábor idei harmadik nagydíj-győzelmét megszerezve első lett a gyorsasági motoros világbajnokság Malajziai Nagydíján, a 125 köbcentis kategóriában. A világbajnoki pontversenyben 10 pontra növelte az előnyét Héctor Faubellel szemben. November 4-én, Valenciában dől el, megnyeri-e a világbajnokságot - ha akkor is a dobogóra tud állni, Faubel eredményétől függetlenül ő a világbajnok.

"Talma" nagyon jól motorozott már pénteken és szombaton is, mi több, ezúttal (is) kiváló munkát végeztek csapata, az Aspar mérnökei és szerelői is. A szabadedzéseken és az időmérőkön nyoma sem volt azoknak a gondoknak, amelyek Ausztráliában, Phillip Islanden hátráltatták.

A magyar motoros a szombati időmérőn szinte végig a legjobb volt, ám legnagyobb riválisa, Héctor Faubel az edzés utolsó szakaszában megelőzte. Így a világbajnoki pontversenyben akkor még egyetlen ponttal Talmácsi Gábor mögött álló spanyol indulhatott a pole pozícióból, a magyar motoros pedig a második helyről.

Már csak kettejüknek volt esélye a világbajnoki címre - következésképpen csak egymás ellen kellett versenyezniük, egymást kellett figyelniük. Persze, az is nyilvánvaló volt, hogy az lenne a jó - Talmácsi és egyre növekvő számú magyar szurkolója szempontjából - ha Talma és a spanyol közé a versenyen minél többen beékelődnének.

A matematika alapján egyébként Talmácsinak esélye volt arra, hogy akár már Szepangban megszerezze a világbajnoki címet, ehhez az kellett (volna), hogy megnyerje a versenyt, s Faubel ne szerezzen pontot. Az előbbi teljesült, az utóbbi nem, így a döntésre november negyedikéig, a Valenciai Nagydíjig várni kell.

Bizakodásra adott okot, hogy Talmácsi volt a leggyorsabb a verseny előtti, magyar idő szerint vasárnap hajnali bemelegítésen is. Akkor még kicsit esett az eső, ám a futamra teljesen felszáradt az aszfalt. Ugyan korábban sokan azt jósolták, Talmácsinak az esős idő kedvezne, napsütésben is mindenkit megvert.

Maga a verseny kevésbé volt hektikus, mint a géposztály korábbi futamai, s ez elsősorban Talmácsi érdeme. Ugyan kevéssel a rajt után Mattía Pasini az élre tört, de gyorsan visszaelőzte, s attól kezdve szinte nem is engedte át a vezetést. Héctor Faubel szinte csak a rajt utáni néhány méteren volt előtte.

Végül több mint hat és fél másodperccel előzte meg a második helyezett, japán Kojamát, s több mint hét és féllel Faubelt. Összetettben így tízpontosra növelte az előnyét a spanyollal szemben.

A világbajnoki sorozat hivatalos honlapja szerint "Talmácsi Gábor nagy lépést tett a 125 géposztály világbajnoki címe felé a Polini Malajziai Motoros Nagydíj megnyerésével", s ha a semleges szurkolók így látják, nem csoda, hogy a magyar szurkolók immár nagyon csalódottak lennének, ha nem sikerülne Talmának valóra váltania a nagy álmát.

{{keretes_cim}}

1. Talmácsi Gábor 262
2. Héctor Faubel 252
3. Kojama Tomojosi 186
4. Lukas Pesek 171
5. Simone Corsi 164
6. Mattía Pasini 161

Ha Valenciában is dobogóra tud állni - az eddigi 16 futamból ez kilencszer sikerült -, Faubel eredményétől függetlenül világbajnok lesz. Megérdemelné.

A versenyt követő sajtótájékoztatón sem "engedett még le" egyébként a magyar motoros, aki ezúttal versenyzésével rendkívüli lelkierőről is tanúbizonyságot tett. Õ a második legidősebb a mezőnyben, ehhez méltó rutinnal és higgadtsággal motorozott.

"Rendkívül meleg volt, de ez sem jelentett gondot, a csapat nagyon jól összerakta a motort. Az első öt körben volt, hogy száz százalék felett teljesítettem, aztán élveztem a verseny minden egyes pillanatát, még mosolyogtam is közben. Nem voltam könnyű helyzetben, hiszen, miként a csapaton, rajtam is nagy nyomás van. Ám szombaton sikerült tökéletesen beállítani a gépet, s ezért nagyon gyors tudtam lenni. Ez volt a győzelem titka" - mondta Talmácsi a verseny után.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×