eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

A Real Madrid az új Barcelona

Az elmúlt tizenegy esztendő mindegyikében szerepelt holland futballista a Barcelona keretében. Giovanni van Bronckhorst távozása után ez az éra véget ért. Most a Real Madrid a holland futballisták legkedvesebb célállomása: Ruud van Nistelrooy mellé a királyi klubba szerződött Royston Drenthe és Wesley Sneijder is. Bernd Schuster azt mondta: "Most már csak Arjen Robbenre lenne szükségem!" Még egy hollandra...

A Barça életében az elmúlt, valamivel több mint harminc évben kiemelkedő szerepet játszottak a holland játékosok. Összesen 17-en viselték a klub mezét.

Johan Cruyff kezdte a sort, majd "szárnysegéde" Johan Neeskens is szolgálta a klubot. A csapat a kilencvenes évek elején egy holland, Ronald Koeman góljával nyerte meg történetében először a Bajnokok Ligáját, a csapatban játszott néhányszor akkoriban Richard Witschge is.

Nyolc holland egyetlen idényben

Viselte a klub mezét aztán Jordi Cruyff, majd éhány esztendővel később a fél Ajax piros-kékbe öltözött, Kluivert, Davids, a De Boer ikrek, Overmars, Bogarde és Reiziger (valamint a finn Litmanen) is szolgálta a katalán klubot, mint ahogy érkeztek más klubokból is hollandok: Hesp, Cocu, Van Brockhorst és Zenden.

A csúcsot az 1999-2000-es szezon jelentette: Louis van Gaal keze alatt nyolc holland tartozott a Barcelona keretébe: Hesp, Reiziger, Frank de Boer, Cocu, Kluivert, Ronald de Boer, Zenden és Bogarde. A hollandok közül egyébként Philip Cocu játszotta a legtöbb bajnoki mérkőzést (205) és Patrick Kluivert szerezte a legtöbb gólt (90).

Miután "Gio" visszaszerződött a Feyenoordhoz, a "tulipános" korszak, legalábbis a játékosfronton, hiszen a vezetőedző (Frank Rijkaard) és első számú segítője (Johan Neeskens) továbbra is holland, egyelőre, lezárult. Kezdődött ellenben egy új a Real Madridnál.

Három holland 105 év alatt

A királyi klubban korábban nem szerepelt túlságosan sok holland játékos, Johnny Metgod vagy Clarence Seedorf a kivételt jelentette ilyen szempontból. Az idén 105 éves egyesület történetében Ruud van Nistelrooy volt mindössze a harmadik holland: az ő remek szereplése ellenben megnövelte a holland játékosok ázsióját a Bernabéuban. A nyáron ketten már érkeztek, és nagy esély van egy harmadik szerződtetésére is.

Wesley Sneijder 25 millió euró ellenében került a Bernabéuba, hétfőn mutatták be az jságíróknak, a honfitársával, Royston Drenthével együtt. 1984. június 9-én Utrechtben született. 170 centis, 72 kilós.

Futballista család sarja, apja, testvérei és unokatestvére is valamilyen szinten játszott-játszik. A DOS amatőrcsapatából került 2002-ben az Ajaxba. 2003. február 3-án, a Willem II ellen mutatkozott be a holland élvonalban.

Villámkarriert futott be: kevesebb, mint három hónap múlva, 2003 áprilisának végén a portugálok elleni előkészületi meccsen már a nagyválogatottban mutatkozott be. Csak Marco van Basten debütált nála fiatalabban az elmúlt két évtizedben az Oranjében.

Játszott a legutóbbi Európa-bajnokságon és világbajnokságon is. Harmincötszörös holland válogatott, az Ajaxban a bemutatkozása óta 126 bajnokin 43 gólt szerzett, ezek közül 18-at a legutóbbi szezonban.Royston Drenthe Rotterdam belvárosában született 1987. április 8-án, egy suriname-i család egyetlen gyermekeként. Mindmáig imád rappelni és gördeszkázni, de az igazi szerelme a futball.

A Feyenoord nevelése. Tízes éveinek elején már a rotterdami klub játékosa volt, például Eb-aranyérmes társával, Gianni Zuiverloonnal együtt. Serdülő-játékosként felvezényelték a B-korosztályba, egy svájci túrára. A játéktudásával nem volt baj, a viselkedésével annál inkább - Marcel Bout, az akkori edző el akarta zavarni a Feyenoordból.

Egy holland a tizenegy közül

A holland futball és a klub szerencséjére Rob Baan, az akkori technikai igazgató beérte egy néhány hónapra szóló eltiltással. A büntetés lejárta után Drenthe visszatért a Feyenoordba, de Marcel Bout nem bocsátott meg neki. Az idény végén Royston egyike volt annak a 11 játékosnak, akihez nem ragaszkodott...

Drenthe ekkor átment a másik rotterdami csapathoz, az Excelsiorhoz, ahol aztán megint bebizonyította, hogy ha a játékkal foglalkozik, nincs párja a kortársai között. Az Excelsiorban olyan jól játszott balhátvédet, hogy anyaegyesülete visszahívta.

A "Dr Dre" becenéven szívesen rappelő futballista a 2005-2006-os szezonban játszott először a Feyenoord első csapatában, abban a szezonban kötött profi szerződést is a klubbal. A legutóbbi idényben, bár eleinte konkurensei akadtak a belga Philippe Leonard és a holland Pascal Bosschaart személyében, sikerrel vívta meg a maga csatáját.

A szurkolók egyik kedvence lett - játéka pedig a kevés örömteli tényező a Feyenoord amúgy pocsék idényében. Kétségtelen, hogy pályafutása eddigi csúcspontját a tavaszi utánpótlás Eb-döntő jelentette. Drenthét választották a torna legjobb játékosának - ő pedig aranyérmet nyert a holland csapattal.

Remek játékával kivívta a Real Madrid és a Chelsea érdeklődését is. Végül, némi huzavona után, merthogy ő, például, legszívesebben a Barcelonába igazolt volna, 14 millió euróért a Real Madrid játékosa lett.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×