eur:
394.53
usd:
354.34
bux:
72711.44
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Mourinho csúcsbeállítása, Lehmann kapitális hibája, a Man United botlása

Csak döntetlennel rajtolt a Manchester United az angol bajnokságban. A Chelsea és az Arsenal ellenben megnyerte vasárnapi mérkőzését. Ameddig az angol bajnokság szombati játéknapján a vendégcsapatok játszották a főszerepet (a hét találkozóból négyen a pályaválasztó vereséget szenvedett), a hét utolsó napján csak a Reading csípett el egy pontot a vendégek közül.

Manchester United-Reading 0-0

Az Old Trafford több mint 75 ezer nézője előtt a Manchester Uniteden még az emberelőny sem segített: hiába játszott Sir Alex Ferguson csapata a 73. perctől, Kitson kiállítása után csak tíz ember ellen, nem tudott nyerni. A Reading végig védekezte a mérkőzést, szinte egyetlen gólhelyzetet sem tudott kialakítani a 100. Premier League-es mérkőzését így gól nélkül ünneplő Van der Sar kapuja előtt.

A United kezdőcsapatában csak olyan játékosok kaptak helyet, akik a tavasszal bajnoki címet nyertek, igaz, aztán a második félidőre beállt Nani, miután Wayne Rooney megsérült. A Vörös Ördögök két legnagyobb helyzetét Ryan Giggs, illetve éppen Nani hagyta ki: előbbi a kapufát találta el, utóbbi kevéssel fölé lőtt.

Tavaly a Manchester United szenzációsan kezdte az idényt, a Fulham ellen 19 perc alatt 4-0-ra vezetett - ez most egy olyan találkozó volt, amelyen talán akkor sem lőtt volna gólt a csapat, ha napnyugtáig játsszák.

Illendő megdicsérni az ellenfél edzőjét: az egykori Manchester United-játékos, Steve Coppell remekül megszervezte csapata védelmét. Hiába volt a labdabirtoklás aránya 73:27 a United javára - a futballt az új idényben is gólokra játsszák.Arsenal-Fulham 2-1

Rosszabbul nem is kezdődhetett volna az idény az"Ágyúsok" számára: Jens Lehmann kapitális hibájából már az első percben vezetést szerzett a Fulham, David Healy révén. A mérkőzés után Arsene Wenger, az Arsenal menedzsere azt mondta: "Most Jens Lehmann a legboldogabb ember az öltözőnkben, mert a hibájáért nem kellett fizetnünk."

Az Henry-utáni korszakot kezdő Arsenal sokáig nem tudta feltörni a dél-londoni csapat védelmét - főleg, mivel Lehmann-nal ellentétben, az Antti Niemi sérülése miatt a bemelegítés alatt a kezdőcsapatba került kapus, Tony Warner kitűnően védett. (A trinidadi válogatott Warnert egyébként korábban Prémium Tonynak becézték, ameddig a Liverpool kapusa volt, 1990 és 1999 között. Egy tétmeccsen sem védett, csak felvette a prémiumot.)

A 83. percben egyenlített végül az Arsenal, az amerikai Carlos Bocanegra szabálytalankodott az elefántcsontparti Kolo Touréval szemben, a holland Robin van Persie pedig a trinidadi Tony Warner kapujába lőtte a tizenegyest. Éljen az angol bajnokság!

A 90. percben az "Ágyúsok" megszerezték a győztes gólt is: a fehérorosz Alekszandr Hleb belőtte a sokadik helyzetét.

Chelsea-Birmingham City 3-2

A bajnoki címre pályázó angol klubok közül a Chelsea új igazolásai debütáltak a legjobban - pedig nem akadt olyan angol elemző, aki a Kékek erősítését hozsannázta volna, mondjuk a Liverpooléval, vagy a Manchester Unitedével szemben.

A Chelsea ellen egykori játékosa, a finn Mikael Forssell megszerezte ugyan a vezetést, de csak idő kérdése volt, mikor kapja el a fonalat Mourinho csapata. Az élete első angol bajnokiján játszó, perui Claudio Pizarro két perccel később kiegyenlített, majd a francia Florent Malouda igazolta újfent, remek formában van.

Ahogy a "Szuperkupa"-mérkőzésen, úgy most is gólt szerzett. Honfitársa, Olivier Kapo ugyan egyenlített, de a második félidő végképp a Chelsea-é volt, noha a legutóbbi idény ezüstérmese Michael Essien távoli lövéséből, kapushibából szerezte csak meg a győzelmet.

Rekordbeállítást hozott a találkozó: ez volt a Chelsea sorozatban 64. veretlen hazai mérkőzése a Premier League-ben. A Kékek ezzel beállították a Liverpool 1978 és 1980 között felállított csúcsát.

José Mourinho, akinek eljövetele előtt az FC Portónál is volt egy nagyszerű sorozata, immár sorozatban 99 hazai bajnokiján nem kapott ki a csapatával. A 100. lehet a következő hazai meccs, augusztus 25-én, Frank Lampard nagybátyjának, Harry Redknappnek a csapata, a Portsmouth ellen.Sunderland-Tottenham 1-0

A Sunderland - Fülöp Márton nélkül - legyőzte a Tottenhamet. A szinte valamennyi sztárját soraiban tudó Spurs ellen az újonc megérdemelt győzelmet aratott, noha a találkozó egyetlen gólját a Fekete Macskák színeiben első tétmérkőzését játszó, csereként beállt Michael Chopra a 93. percben szerezte csak. Chopra egyébként különleges figura: édesapja indiai, a Rockynak becézett fiú a Premiership történetének első, indiai származású játékosa, sőt gólszerzője.

Bolton-Newcastle 1-3

A Boltonnak nem sikerült a hazai rajt, a Newcastle sima győzelmet aratott a Reebok Stadiumban. A "Szarkák" győzelemmel bemutatkozó edzője, Sam Allardyce az előző nyolc (!) szezonban éppen Boltonban dolgozott. Charles N'Zogbia szabadrúgásból szerezte meg a vezetést, majd következett Obafemi Martins két gólja - az elsőt ollózva lőtte -, a mérkőzés már az első félidőben eldőlt, hiába szépített aztán Nicolas Anelka. A vendégeknél játszottak már az új szerzemények, Mark Viduka, Alan Smith, David Rozehnal és a kapitányi karszalagot is viselő Geremi.

Derby-Portsmouth 2-2


Az újonc Derby County döntetlennel kezdett a Portsmouth ellen, a két csapatban összesen tíz új szerzemény játszott. A gólokat Oakley és Todd, illetve Mwaruwari és Utaka szerezte.

4

Everton-Wigan 2-1

Az Everton nyert a Wigan Athletic ellen - igaz, nem túl látványos játékkal. Leon Osman okos fejessel szerzett vezetést, majd a fiatal nigériai, Victor Anichebe gólja tulajdonképpen eldöntötte a mérkőzést, noha a hajrában a Wigan a csereként beállt Sibierski révén szépített.

Middlesbrough-Blackburn 1-2

A Middlesbrough vezetést szerzett ugyan a Blackburn ellen Downing találatával, de a Rovers a találkozó utolsó negyedében fordított. A Benni McCarthy ijesztő sérülése után (a dél-afrikai játékost oxigénpalackkal lélegeztették, majd kórházba vitték) beálló, a Bayerntől vett Roque Santa Cruz kiegyenlített, majd a másik cserejátékos, Derbyshire is a kapuba talált, egy perccel a pályára kerülése után.

West Ham-Manchester City 0-2

Győzött az új Manchester City: Sven-Göran Eriksson sikerrel kezdte angliai klubpályafutását. A svéd edző a kezdő csapatába állított öt új, külföldről érkezett nyári szerzeményt - Vedran Corluka, Javier Garrido, Elano, Martin Petrov és Rolando Bianchi -, hármat pedig a kispadról küldött pályára, közülük (a korábban a Barcelonában és a Benficában is szerepelt) Geovanni, megtoldva Bianchi találatát, 2-0-ra alakította az állást. A City csak a mérkőzés egyes szakaszaiban játszott jól, de kétségtelenül "van fantázia" a csapatban. Színeiben bemutatkozott a Premier League-ben a legendás Peter Schmeichel fia, Kasper, mégpedig ugyancsak kapusként.

Aston Villa-Liverpool 1-2

A Liverpool kezdőcsapatában - dacára a rengeteg új nyári szerzeménynek - mindössze Fernando Torres kapott helyet a nyári erősítések közül. (A kezdőcsapat: Reina, Finnan, Carragher, Agger, Arbeloa, Pennant, Gerrard, Alonso, Riise, Torres, Kuyt. Igaz, beszállt Babel a 74., s Voronin a 79. percben.)

Ám a győzelmet nem az összesen 45 millió fontba kerülő újak, hanem az Anfield Road mai királya szállította: Steven Gerrard a 86. percben fantasztikus szabadrúgásgóllal döntötte el a találkozót. Akkor 1-1-re álltak a felek, Martin Laursen öngóljával vezetett a Pool, majd a 85. percben, Carragher kezezése miatt kapott büntetőből Gareth Barry kiegyenlített. Ám a végén az utolsó szó Gerrardé volt!

Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×