eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Ilyen is van: egy futballtorna, ahol nem a brazilok az esélyesek

A Copa Américáról megoszlanak vélemények. Kétségtelen: Dél-Amerika több mint 90 éves (szub)kontinensbajnoksága jeles múltra tekinthet vissza - nem mellesleg a világ legrégebbi, még ma is létező, válogatottaknak kiírt tornája. Ugyanakkor a játékosok szemében közel sincs olyan presztízse, mint, például, az Európa-bajnokságnak.

Miért nincs? Elsősorban azért, mert a négyévente megrendezett Copánál, Dél-Amerika csapatai számára, sokkal fontosabb egy másik, ugyancsak négyévente megrendezett sorozat: a világbajnoki selejtező. Hosszabb ideig tart, nagyobb a tétje, s igazságosabb, mivel ott mindenki játszik mindenkivel.

Nem véletlen, hogy többször felbukkant a szubkontinensen olyan javaslat, hogy legyen a világbajnoki selejtezők dél-amerikai zónadöntője a tulajdonképpeni Copa América.

Ugyanakkor az is tény, hogy bár az elmúlt időszakból bőven emlékezhetünk olyan tornákra, amelyekről nagymenők hiányoztak - 2001-ben, például, a teljes argentin válogatott - maga a torna tartogatott izgalmakat.

Más a sztárlista és a történelem

1999-ben futballtörténelmet jelentett, hogy az argentin Palermo egy meccsen három tizenegyest is kihagyott, 2001-ben nem győzött csodálkozni a világ, hogy a Marcosszal, Juannal, Bellettivel, Crisszel, Júniorral, Émersonnal, Juninho Pernambucanóval, Jardellel felálló brazil válogatott kikapott a végül bronzérmet nyerő hondurasiaktól, vagy hogy 2004-ben tizenegyesekkel döntötte el a két ősi rivális, Argentína és Brazília a kupa sorsát, miután Adriano az utolsó percben egyenlített.

Carlos Tevez, az argentinok (egyik) szupersztárja azt mondta a torna előtt, hogy vissza akarnak vágni a braziloknak - de kérdés, hogy eljut-e odáig Dunga együttese.

Az aranyzöld mezesek számára minden egyes tornán a győzelem a "feladat" - de vajon számonkérhető-e a szereplést vállaló játékoson, hogy nem olyan erősek, mint lennének, ha Ronaldo, Ronaldinho, Kaka, a legutóbbi brazil idény egyik legjobbja, Zé Roberto, valamint a legutóbbi torna legjobbja és gólkirálya, Adriano is elutazott volna Venezuelába?

Azért lesz egy-két tehetséges brazil

Nem lesznek ott, mert pihennek, regenerálódnak, sérülésüket kúrálják - ami mind-mind érthető. De el tudja bárki képzelni, hogy ilyen indokkal egy európai sztár lemondja majd a jövő évi, ausztriai/svájci tornát?

Mindazonáltal a brazilok között is érdemes lesz figyelni néhány játékosra: Diegóra, Robinhóra, s a Manchester United által néhány hete leszerződtetett, mindössze 19 éves Andersonra. Teljes csapattal az argentinok

Az argentinok, mondhatni "teljes létszámmal" utaztak a szubkontinens legmagasabb életszínvonalú országába.

Talán egyedül Saviola, esetleg a sérülése után még nem teljes értékű Maxi Rodriguez hiányzik - de hát Messi, Tevez és Crespo "megfelelő" kínálatnak tűnik helyettük.

Természetesen a többi válogatottban is játszanak majd sztárok: így a peruiaknál az immár a Chelsea kötelékébe tartozó Pizarro, a chileieknél a legutóbb a kontinens legjobb otthon játszó játékosának választott, azóta Spanyolországba szerződött Matías Fernnadez, a paraguayiaknál Roque Santa Cruz, a mexikóiaknál Rafael Márquez, az amerikaiaknál Landon Donovan.

A fentiekből is kiderül, ahogy 1993 óta mindig, ezúttal is lesz két vendég-válogatott. Most a Concacaf-zóna vasárnap befejeződött bajnokságának döntősei, a győztes Egyesült Államok és a második Mexikó.

A magyar idő szerint keddről szerdára kezdődő torna a 42. a dél-amerikai kontinensbajnokságok történetében, Venezuela először rendező.

Szerző: Dénes Tamás

Címlapról ajánljuk
Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Egyre fiatalabb gyerekek hívják a Kék Vonalat, növekszik az öngyilkossági késztetések száma

Szeptember 10-én volt az öngyilkosság-megelőzés világnapja. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány lelkisegély-szolgálatást az elmúlt egy évben mintegy harmincezer esetben keresték meg beszélgetésre, megértésre vágyó gyerekek és fiatalok. Több mint kétezer megkeresésben jelent meg az öngyilkossági gondolat, ezerötszáz esetben pedig önsértés miatt kértek segítséget a fiatalok.

Hóviharok szeptemberben: itt vannak a legvadabb videók

Boris meglehetősen télies havazást dobott az Alpok keleti területein már pénteken, ám a "móka" folytatódik majd a hétvégén is. A megosztókra feltöltött videók drámai képet mutatnak arról, milyen is az, amikor a nyárból egyik napról a másikra bezuhanunk a télbe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×