eur:
404.05
usd:
374.4
bux:
0
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: Pixabay.com

Örök Nyugalomra helyezték Potápi Árpád államtitkárt - a nap hírei

A tervezettnek megfelelő bővülés esetén 2028-ra lát esélyt az ezer eurós minimálbérre a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Az Országos Mentőszolgálat szerint van elég orvos a fővárosi ügyeleteken. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

2028-ra lát reális esélyt az ezer eurós minimálbér és 1 millió forintos bruttó átlagkereset elérésére a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, ha a tervezett ütemben bővül a gazdaság és alacsonyan tartható az infláció. Czomba Sándor jelezte: a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma már tárgyal a jövő évi, illetve a következő 3 évi bérek alakulásáról. Hozzátette: a kormány célja, hogy 2027. január 1-jére a minimálbér elérje a bruttó átlagkereset 50 százalékát, ami számítások szerint 370 ezer forint körüli összeg.

Növelné a nemzetközi fejlesztési bankok szerepét a válságok kezelésében a magyar pénzügyminiszter. Varga Mihály a G20-as pénzügyminiszterek és jegybankelnökök tanácskozása után azt mondta: jobb, nagyobb és hatékonyabb intézményekké kell átalakítani az ezzel foglalkozó pénzintézeteket.

A növekedést ösztönző intézkedések és a magyar költségvetés rendbetétele közötti egyensúlyozás jelentette kihívásra hívja fel a kormány figyelmét a Fitch. A hitelminősítő szerint nem világos, hogy a kormány új akcióterve kellőképpen erősíti-e a növekedési kilátásokat ahhoz, hogy csökkentse a középtávú költségvetési konszolidációval kapcsolatos kihívásokat. A Fitch továbbra is a kormány által kitűzöttnél nagyobb, a GDP 4,9 százalékos államháztartási hiányt vár idén.

Lassú fordulat előtt áll a kereskedelmi ingatlanok piaca – véli a Magyar Nemzeti Bank igazgatója. Nagy Tamás szerint a GDP gyorsuló növekedése enyhítheti a kockázatokat az ágazatban, ezért országosan és a fővárosban is bővülni fog az irodaállomány.

Hosszabb időre megtiltaná a lakásvásárlást az Európai Gazdasági Térségen kívüli állampolgároknak a főváros - írja a Világgazdaság. Jövő szerdán fogadhatja el a lakáspolitikai koncepciót a Fővárosi Közgyűlés. Kiss Ambrus, a főpolgármesteri hivatal főigazgatója azt mondta: Budapest vezetősége is fel kíván lépni a lakhatási válsággal szemben, Karácsony Gergely egy 10 pontból álló programot terjeszt be, amelyhez a kormány támogatását is kéri.

A kelenföldi kollégium értékesítésének leállítását és új lakásépítési modellprogram bevezetését javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a Podmaniczky Mozgalom frakció-vezetője. Vitézy Dávid közölte: meg kell őrizni, és lehetőség szerint lakás vagy kollégiumi férőhely céljára kell hasznosítani a főváros tulajdonában álló azon ingatlanokat, ahol a telek vagy az épület alkalmas erre.

Partnerséget ajánl a fővárosi önkormányzatnak a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság egy esetleges jövőbeni olimpia rendezéséhez. Az egyhangúlag meghozott döntések értelmében a MOB azt javasolja a fővárosi önkormányzatnak, hogy legkésőbb 2026. szeptember 30-ig közösen készítsenek nyilvános jelentést. Karácsony Gergely főpolgármester az ajánlatra úgy reagált: a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti az olimpiarendezés ügyét, de az ötkarikás játékokról a végső döntést a budapestieknek kell meghozniuk.

Az Országos Mentőszolgálat szerint van elég orvos a fővárosi ügyeleteken. A szervezet közleményében arra reagált, hogy sajtóhírek szerint nagyon nagy az ügyeletes orvosok terhelése, mert kevesen vannak. A mentőszolgálat közölte: átlagosan óránként legfeljebb egy beteg jelenik meg a budapesti ügyeleti ellátóhelyeken, ezért az ellátók számának növelése jelenleg egyáltalán nem indokolt.

Továbbra is stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja. Az influenza A vírusánál enyhe csökkenés tapasztalható. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint a közeljövőben a koronavírus-fertőzések számának növekedése várhatóan megáll. Az influenza fertőzések számának jelentős növekedése sem várható a következő egy-két hétben.

Az Európai Unió decemberben lezár négy csatlakozási fejezetet Montenegróval, még a magyar elnökség alatt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Budapesten. Szijjártó Péter szerint ez óriási előrelépés az integrációs folyamatban. Hozzátette, hogy a soros magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzése a nyugat-balkáni bővítés felgyorsítása, ez ugyanis minden félnek érdeke.

Magyarország és Szerbia stratégiai partnerek, nemcsak a két nemzet szintjén, hanem az innováció, a tudomány, valamint a kultúra szintjén is - hangsúlyozta a kultúráért és innovációért felelős miniszter Belgrádban. Hankó Balázs szerb hivatali partnereivel megállapodott abban, hogy a két ország között, közös innovációs alapot hoznak létre, erősítik az egyetemek közötti kapcsolatokat.

Örök nyugalomra helyezték Potápi Árpád Jánost a bonyhádi evangélikus temetőben. A szertartáson mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László Házelnök és Áder János volt államfő is megjelent. Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, fideszes országgyűlési képviselő 57 éves korában, október 17-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×