eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Nyitókép: Pixabay.com

Most majd kiderül, hol lehetnek új e-töltőállomások - a nap hírei

Hétfőn indul az új e-töltőállomások létesítését segítő pályázat első köre. Új migrációs stratégiát terjeszt elő a lengyel kormány. Egy felmérés szerint Donald Trump jobban kezelné az ukrajnai háborút és a közel-keleti helyzetet, mint Kamala Harris. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Hétfőn indul az új e-töltőállomások létesítését segítő pályázathoz kapcsolódó technikai felhívás első köre - közölte az Energiaügyi Minisztérium. A következő hetekben így kiderül, melyik vidéki településeken létesül biztosan új e-töltőállomás. A november 6-án induló pályázattal az elektromos töltőhálózat bővítését ösztönzik a ma még hiányosan ellátott vidéki járásokban a 28 milliárd forintos keretből.

Átadták Sukorón a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát. A sportkomplexum több mint 20 ezer négyzetméteren terül el a Velencei-tó partján. A megnyitón Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott: tartani kell a lépést a világ élvonalával, nemcsak a pályán, a vízben, hanem a felkészülésben és a sportlétesítmények minőségében is.

Tiltakozik a Demokratikus Koalíció az ellen, hogy a kormány jövő évtől elvonja az önkormányzatoktól az iparűzésiadó-bevételek jelentős részét. Az ellenzéki párt közleményében azt írta, hogy ezzel folytatódik az önkormányzatok kivéreztetése.

Több mint 14 millió forintos pénzbírságot kapott Kövér László házelnöktől Gyurcsány Ferenc, amiért szeptember 30-án, napirend előtti felszólalásában árulónak nevezte Orbán Viktort és a kormányt. Az ellenzéki politikus fellebbez a döntés ellen, és az ügyet kész Strasbourg elé vinni, mert szerinte a Házelnök korlátozta a képviselői szólásszabadságot.

Budapest teljes területén cselekvést sürget a hajléktalanok helyzetének rendezéséért a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Szentkirályi Alexandra a Facebook-oldalán közzétett videóban azt hangsúlyozta: egy rendezett, tiszta és élhető Budapestet szeretnének, de úgy, hogy közben az támogató és gondoskodó is legyen.

Csaknem 1.200 területvédelmi tartalékos honvéd tett esküt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának budapesti campusán, a Zrínyi Miklós laktanyában tartott ünnepségen. Az eskütételen a honvédelmi miniszter azt mondta, mostanra több mint 2.600 hazafi kötött szerződést a Magyar Honvédséggel.

Közel-keleti tűzszünetet szorgalmaztak az Európai Unió déli államai a ciprusi találkozón. A francia elnök, az olasz és a spanyol miniszterelnök közös közleményben fejezte ki felháborodását amiatt, hogy 4 ENSZ-békefenntartó sebesült meg Dél-Libanonban az izraeli támadások miatt. A Med9 nevű országcsoport vezetői és II. Abdallah jordániai király a Gázai övezetbe küldött humanitárius segély növeléséről is tárgyaltak.

Gáza északi részén éhínség fenyeget, miután az ENSZ szerint október 1-je óta nem érkezett élelmiszer a térségbe – közölte az AP hírügynökség. A Világélelmezési Program palesztin területekért felelős országos igazgatója arról tájékoztatott, hogy a háború sújtotta területre vezető elsődleges határátkelőt körülbelül 2 hete zárták le. Izrael tagadta a vádakat, és ragaszkodik ahhoz, hogy jelentős mennyiségben engedett be élelmiszert és egyéb segélyeket Gázába.

Drónokkal támadta Ukrajna az oroszországi Belgorod és Krasznodar régiókat. Egy ember meghalt és 12-en megsebesültek. Eközben ukrán drónok Luhanszkban eltaláltak egy üzemanyagraktárat. Orosz közlés szerint Ukrajna 10 drónnal támadta a létesítményt szombat hajnalban, közülük nyolcat lelőttek, itt nem sérült meg senki.

Romániában a gyógyszertárakban maradt azoknak az ingyenes jódtablettáknak a túlnyomó többsége, amelyeket egy nukleáris incidens esetére szerzett be az ukrajnai háború első heteiben a bukaresti kormány - közölte egy romániai hírportál. Az egészségügyi minisztériumtól megtudta: szeptember közepéig 915 ezer jódtablettát osztottak ki az előkészített 30 millióból.

Új migrációs stratégiát terjeszt elő kedden a lengyel kormány. Ennek egyik fő eleme a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztése lesz - jelentette be a vezető lengyel kormányerő, a Polgári Koalíció konvencióján a miniszterelnök. Donald Tusk hangsúlyozta: az államnak százszázalékos ellenőrzést kell szereznie afelett, hogy ki utazhat be Lengyelországba. Hozzátette, követelni fogják Európában a menedékjog ideiglenes regionális felfüggesztésének elfogadását is.

Egy felmérés szerint Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt jobban kezelné az ukrajnai háborút és a közel-keleti helyzetet, mint Kamala Harris demokrata elnökjelölt. Az erről szóló közvélemény-kutatást az amerikai Wall Street Journal publikálta. Az általános támogatottságot tekintve a 7 államban Harris és Trump döntetlenre áll.

Kína további kereskedelemkorlátozó intézkedésekkel fenyegeti Tajvant. Peking két nappal azután jelentette be ezt, hogy Kína elítélte a tajvani elnök beszédét. Az államfő Tajvan nemzeti ünnepe alkalmából azt hangsúlyozta, hogy Kínának nincs joga Tajvan képviseletére.

Negatívra rontotta Franciaország elsőrendű adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a döntést azzal a várakozásával indokolta, hogy a francia államháztartási hiány az eddig vártnál számottevően magasabb lesz, és ez jelentősen emeli a GDP-hez mért államadósságrátát is a következő években.

Dolgozóinak tizedét, vagyis mintegy 17 ezer dolgozót tervez elbocsátani a Boeing repülőgépgyártó a következő hónapokban. A Seattle-i központú cég új elnök-vezérigazgatója, Kelly Ortberg a dolgozók számára küldött tájékoztatóban azt közölte, hogy a leépítés érinti a vállalatvezetői és a középvezetői kört is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×