eur:
395.44
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Nyitókép: Pixabay.com

Szükségállapot Los Angelesben - a nap hírei

A bruttó átlagkeresethez kötné a minimálbért a kormány. A NATO közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai háborúban a nyugati, nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése - erre figyelmeztetett az orosz elnök. Kiadós csapadék várható kedd hajnalig, áradni fog a Duna, a Lajta és a Rába is. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

A bruttó átlagkeresethez kötné a minimálbért a kormány. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón közölte azt is, hogy a kabinet többéves bérmegállapodást szeretne a munkáltatók és munkaadók között. A tárcavezető megerősítette, az idén 2 százalékhoz közelítő gazdasági növekedés várható, a jövő évben pedig a kormány és a jegybank előrejelzése szerint is 3 százalék feletti növekedés a reális.

Munkáshitelt vezet be legkésőbb jövő januártól a kormány, a végleges döntés október végéig várható - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta: a lépés azokra vonatkozna, akik már 17-18 éves koruktól dolgoznak és nem jogosultak diákhitelre.

Kivásárolja a magyar állam a Strabagot a GySEV-ből. A közlekedési miniszter a Facebook oldalán jelezte: az osztrák versenyhatóság megadta az engedélyt, hogy a magyar állam megszerezze a Strabag 6,1 százalékos részét a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt-ben. A magyar állam tulajdonrésze ezzel kétharmados lesz a vasúti cégben.

Nincs döntés és nincs előterjesztés a szakrendeléseken egy időpontfoglalási díj bevezetéséről - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. Előzőleg Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár beszélt egy esetleges ezer forintos időpontfoglalási díj bevezetéséről, mert az új rendszerben előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen. Akik megjelennek, azoknak visszafizetnék az összeget.

A jövő hét elején újra elérhető lesz a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni vakcina – erősítette meg az InfoRádiónak a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályvezetője. Galgóczi Ágnes azt közölte: a hétvégén mintegy 20 ezer adagot tartalmazó szállítmány érkezik a nagykereskedőkhöz.

Az uniós joggal ellentétesnek minősítette az Európai Unió bírósága a magyar kormány 2022-ben bevezetett árstoprendeletét. Az indoklás szerint a 2023 júliusáig érvényben lévő szabályozás sértette a szabad versenyt. A Sparnak nem kell megfizetnie a magyar hatóságok által kiszabott bírságot.

Nem tervezi a kormány, hogy határon túlon jelöljön ki egyéni választókerületeket – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a kormányinfón azt hangsúlyozta: arra sincs szándék, hogy lejjebb vigyék a parlamenti bejutási küszöböt.

Mandátumot kapott a kormánytól Bóka János uniós-ügyekért felelős miniszter az Európai Bizottsággal való tárgyalásra a Magyarországot elmarasztaló, 80 milliárd forintos migrációs bírság ügyében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón hangsúlyozta: a cél egy kompromisszumos megoldás. Emellett Brüsszeltől a 2 milliárd eurós határrendészeti költségek megtérítését is kérik.

Az uniós versenyképesség hanyatlására figyelmeztetett a miniszterelnök, miután luxemburgi kollégájával tárgyalt Budapesten. Orbán Viktor bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét, amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne elfogadtatni. Ennek lényege, hogy Európa sürgősen készítsen egy nagy Afrika-tervet.

A betétkamatot 25, a refinanszírozási kamatot és a hitelkamatokat 60 bázisponttal csökkentette az Európai Központi Bank. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Előrejelzésük szerint az éves átlagos infláció idén 2,5, jövőre 2,2 százalék lehet.

A nyugati, nagy hatótávolságú precíziós fegyverek bevetése a NATO közvetlen részvételét jelentené az ukrajnai háborúban. Erre figyelmeztetett az orosz elnök a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva. Vlagyimir Putyin azt mondta, az ukrán fegyveres erők már régóta mérnek mélységi csapást orosz területre, de nem nyugati, nagy hatótávolságú fegyverekkel. Ez esetben az orosz elnök szerint kénytelen lennének a fenyegetések alapján döntéseket hozni.

A fékrendszer esetleges hibája miatt 1,5 millió autóját hívja vissza a BMW. A visszahívásban számos modell 2022-2024 közötti szériája érintett. A probléma miatt a fékrásegítés váratlanul megszűnhet, és az ABS, valamint az ESP is kieshet.

Franciaországban 3 terrortámadást hiúsítottak meg a hatóságok az olimpia és paralimpia idején - közölte a terrorizmusellenes államügyész. A meghiúsított összeesküvések hátterében szélsőséges ideológiák állnak. 5 embert, köztük egy kiskorút tartóztattak le.

Szükségállapotot hirdettek Los Angelesben az erdőtüzek miatt. Az Egyesült Államok második legnagyobb városának közelében három olyan erdőtűz tombol, amelyet nem tudnak megfékezni a tűzoltók.

Kiadós csapadék várható kedd hajnalig, áradni fog a Duna, a Lajta és a Rába is - írta a HungaroMet. Péntektől hétfő éjfélig lehulló csapadék mennyisége 50 és 100 milliméter között alakulhat az országban. Rendkívül nagy mennyiségű csapadék várható Ausztriában Csehországban és Szlovákiában is.

Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×