eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 17. szombat Jácint
Nyitókép: Pixabay.com

Tanévkezdés igazgató nélkül több iskolában - a nap hírei

Több iskolában is kinevezett intézményvezető nélkül indul a tanév szeptemberben. Vádalku keretében volt munkatársa tett terhelő vallomást Óbuda polgármesterére. A Roszatom szerint folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet.

Több iskolában is kinevezett intézményvezető nélkül indul a tanév szeptemberben - írja a Népszava. A lap értesülése szerint a Belügyminisztérium a nyári szünet elején indoklás nélkül utasította vissza olyan igazgatóknak a pályázatát, akiket a tantestületek, a szülők és a diákok is támogattak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a belügyi tárca politikai indokok miatt utasította vissza a pályázatokat.

Megkezdődött a Szent István napi ingyenes programsorozat. Mától jövő keddig 19 helyszínen, több száz programmal várják az érdeklődőket. Az idén is 30 perces lesz kedd este 9 órától a tűzijáték. A jelenlegi helyzetben felelőtlen pénzszórásnak tartja 15 milliárd forint elköltését a tűzijátékra a DK. Az ellenzéki párt szerint ezt a pénzt kórházi klímákra, a családok iskolakezdésének segítésére és a buszközlekedés támogatására kellene fordítani.

Vádalku keretében volt munkatársa tett terhelő vallomást Óbuda polgármesterére a kerületet érintő korrupciós ügyben – árulta el Zamecsnik Péter, a politikus védője a Hír TV-ben. Kiss Lászlót 30 napra tartóztatták le, de ő és az ügyészség is fellebbezett ez ellen. A polgármester korábbi munkatársa 14 hónap fogházért cserébe tett terhelő vallomást a kerületvezetőre.

Elbontották a hét közepén megnyitott, és szeptember 8-ig megtekinthetőnek hirdetett sajtófotó kiállítást Debrecen belvárosában. Bánkuti András fotós, a kiállítás kurátora felidézte, tavaly a debreceni orosz konzul nehezményezte, hogy mit keresnek a kiállításon ukrán háborús képek, amelyek most is szerepelnek. A HVG.hu érdeklődésére a debreceni polgármesteri hivatal azt közölte, hogy a képanyagot biztonságtechnikai okokból a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt bontották le.

Nyolc európai ország írt levelet az Európai Bizottságnak a magyar Nemzeti Kártya program miatt. A balti és észak-európai országok képviselői aggodalmukat fejezték ki a magyar döntés miatt, amely enyhíti az orosz és fehérorosz állampolgárok vízumkötelezettségét.

Az orosz külügyminisztérium szerint Ukrajna nyugati rakétákkal rombolt le egy hidat a Kurszki területen. Ukrán állítás szerint 82 település került ellenőrzésük alá a régióban 1150 négyzetkilométernyi területen.

A Roszatom szerint folyamatosan romlik a zaporizzsjai és a kurszki atomerőmű körüli helyzet. Az orosz állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója erről telefonon számolt be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójának, akit meghívott, hogy saját szemével lássa az ottani körülményeket.

Izraeli légicsapásban meghalt legkevesebb 17 palesztin, és tucatnyian megsebesültek a Gázai övezet középső részén, többségük nő vagy gyerek – közölték palesztin források. Közben az izraeli hadsereg szóvivője az X-en felszólította az övezet egyes településeinek a lakóit, hogy menjenek egy kijelölt védett humanitárius zónába, mert lakóhelyük környékét palesztin fegyveresek rakétaindító helyként használják, és emiatt csapást fognak mérni rájuk.

Már csak golyóálló üveg mögül tarthatja meg beszédeit Donald Trump amerikai republikánus elnök-jelölt a szabadtéri kampányrendezvényein - erről számolt be több amerikai portál is. Az új biztonsági intézkedéseket az Egyesült Államok titkosszolgálata lépteti életbe, miután egy Pennsylvaniában tartott kampányrendezvényen nemrég fegyveres támadás érte Trumpot.

Három ukrán állampolgárt vádolnak a 22 hajó megsemmisülését okozó tűzért Horvátországban, a károk értéke meghaladta a 2 millió eurót. Az érintettek még májusban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében szándékosan okoztak tüzet. Az eset után vélhetően azonnal elhagyták az országot.

Erdőtüzek miatt csaknem 4 ezer embert evakuáltak Törökország nyugati részén. A lángok legalább 5 város körül tombolnak - közölték a török katasztrófavédelmi hatóságok. Törökország 3. legnagyobb városában, az Égei-tenger partján fekvő Izmirben egy erdőtűz lángjai elértek egy lakóparkot és egy ipari területet. A városból 78 embert kellett kórházba szállítani, főként füstmérgezéssel.

Életének 94. életévében, augusztus 17-én meghalt Novák Ferenc Tata, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas magyar koreográfus. A család közleményében felidézi, hogy generációja olyan történelmi jelentőségű etnográfusi munkát végzett el, ami csak Bartók és Kodály érdemeihez mérhető; a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük nekik.

Címlapról ajánljuk

Elhunyt Novák Ferenc koreográfus

Novák Ferenc, közismert nevén Tata halálhírét a család tudatta szombaton. A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze elismeréssel kitüntetett koreográfus, rendező, etnográfus 93 éves volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×