eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Nyitókép: Pixabay.com

Elvileg jöhetnek a "vízhajtású" buszok - a nap hírei

Megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását a Fitch Ratings. Megkezdődött az ukrajnai békekonferencia Svájcban. Elveszítette első meccsét a labdarúgó-Európa-bajnokságon Svájc ellen Magyarország. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását a Fitch Ratings. A hitelminősítő ugyanakkor az ehhez rendelt negatív kilátást is érvényben hagyta. Az indoklás szerint a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

Januártól a választások napjáig a kormányoldal 2,8 milliárd forintot, az ellenzék 513 millió forintot költött kampányhirdetésekre az interneten a Népszava összesítése szerint. A pénz nagy része a Metához tartozó Facebookra ment el. Május 11. és június 9. között 1 milliárd 920 milliót költöttek el a magyar szereplők a Metán, amivel elsők lettünk Európában, mert a több mint nyolcszor több lakossal rendelkező Németországban csak 1 milliárd 760 millió forintnak megfelelő összeget fordítottak netes hirdetésekre.

Nincs feltétele annak, hogy a Tisza Párt az Európai Néppárt frakciójához csatlakozzon az Európai Parlamentben – írta Facebook-bejegyzésében a szervezet alelnöke. Magyar Péter pénteken találkozott a felvétel ügyében Manfred Weberrel, az Európai Néppárt elnökével és frakcióvezetőjével. Jövő kedden Brüsszelben hivatalosan szavaz a 7 Tisza pártos képviselő felvételről a néppárti frakció.

Hazugsággal vádolja a Demokratikus Koalíció Vitézy Dávidot. Az LMP volt főpolgármester-jelöltje szerint ugyanis a DK-s kerületek vezetése szándékosan tévesztette meg a választókat, amikor az általuk vezetett kerületekben, Újpesten és Erzsébetvárosban szándékosan vásárolhattak vékony tollakat, hogy alig láthatóan húzzák ki az időközben visszalépett kormánypárti főpolgármester-jelölt, Szentkirályi Alexandra nevét a szavazólapon.

A European Research Council alapján újította meg a korábbi OTKA programot a Kutatási Kiválósági Tanács. Az új pályázati program 40 százalékkal magasabb, 19 milliárd forintos keretösszeggel indult el.

Az Egyszülős Központ adatai szerint már 64 ezer apa neveli együtt élő társ nélkül a gyerekeit. A 2022-es népszámlálás szerint 341 ezer olyan család él Magyarországon, amelyből hiányzik az egyik szülő.

A Volánbusz 267,2 millió forintos támogatást nyert egy hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz beszerzésére a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán. Így 2026-ban forgalomba állhat a cég első saját tulajdonú hidrogénmeghajtású autóbusza.

Az elmúlt évek válságai ellenére felzárkózó pályán haladnak a régió gazdaságai – jelentette ki a dubrovniki gazdasági fórumon a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Virág Barnabás előadásában kifejtette: a térség országai sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a jegybanki célértékek közelébe csökkenteni.

Megkezdődött Svájcban az ukrajnai békekonferencia. A megbeszélésen 92 ország vesz részt, közülük 57 állam- vagy kormányfői szinten. A delegációk az ukrajnai gabonaexportról, az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű biztonságáról, a nukleáris fegyverek használatának elutasításáról, valamint humanitárius kérdésekről akarnak tárgyalni.

Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár. Olaf Scholz a ZDF televíziónak azt mondta: Vlagyimir Putyin nem gondolta komolyan a javaslatot.

Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután - jelentette be a svéd védelmi minisztérium. Az incidens Gotland sziget fölött történt. Az esetet a svéd külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte, és bejelentette, hogy berendelik az orosz nagykövetet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében 14 orosz és 11 fehérorosz atléta biztosan indulhat semleges színekben a párizsi olimpián. A NOB illetékes testülete első körben 5 sportág - kerékpározás, torna, tekvondó, súlyemelés, birkózás - semleges státuszú indulóiról döntött.

Boldoggá avatták a dél-lengyelországi Krakkóban a kommunisták által 1946-ban meggyilkolt Michal Rapacz lengyel katolikus papot. A pap a németek által üldözött háborús menekülteket rejtegette, a háború után pedig segítette a lengyel kommunista Biztonsági Hivatal elől rejtőzködő antikommunista ellenállókat.

Terrorlistára tett egy svéd neonáci szervezetet az amerikai külügyminisztérium. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy az Északi Ellenállási Mozgalom nyíltan rasszista, bevándorlóellenes és antiszemita.

Floridában tartott választási gyűlésén ünnepelte a 78. születésnapját Donald Trump. A volt amerikai elnök támogatói előtt győzelmet ígért Florida államban, valamint a Fehér Ház visszaszerzését. Választási ígéretei közül ezúttal a határbiztonság visszaállítását, valamint a nemzetközi biztonság újrateremtését emelte ki.

A magyar válogatott 3-1-re kikapott Svájctól a labdarúgó Európa-bajnokság első meccsén, a kölni stadionban. A magyarok szerdán a házigazda és a pénteki nyitányon Skóciát 5-1-re legyőző németekkel csapnak össze Stuttgartban.

Címlapról ajánljuk
Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraljunk úgy, mintha otthon maradtunk volna

Nyaraláskor nemcsak az elvitt, hanem az otthon hagyott értékeinkre is fontos vigyázni – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország,  csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

A háború eleje óta nem látott lépésre kényszerült Oroszország, csúnyán kicselezhette Washington Kijevet – Háborús híreink szombaton

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elmondta, hogy Oroszország készen áll az eurázsiai biztonság kiépítéséről szóló elképzelések széles körű, globális megvitatására, mások mellett NATO-tagállamokkal is. Eközben az Európai Unió országai megállapodtak az Oroszországgal szembeni 14. szankciócsomagról, a hírek szerint pedig több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×